Geri Dön
1912 yılında bir gazete iklim değişikliğini nasıl öngördü?

1912 yılında bir gazete iklim değişikliğini nasıl öngördü?

Son günlerde en çok tartışılan konulardan biri de iklim değişikliği. Fakat bunu yıllar önce ta 1912'de basılan bir gazete iklim değişikliğini nasıl öngördü? Gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

İklim değişikliği günümüzde sıkça tartışılan bir konu olabilir fakat günümüzden 110 yıl önce bu gerçeğin farkında olan biri ya da birileri var mıydı? Varmış!  Yeni Zelanda'da Rodney and Otamatea Times gazetesinin 14 Ağustos 1912 tarihli basımında ilginç bir makalenin varlığına rastlandı. Kısaca kaleme alınan haberde, Dünya'nın atmosferinin, küresel ekonomilerin fosil yakıt üretimini artırması sebebiyle değişime uğradığı uyarısı yapılmış.

Haberin Devamı

Fosil yakıt üretiminin artması

'Kömür tüketimi iklimi etkiliyor' başlıklı, uyarı niteliğindeki haberde, dünya genelindeki endüstriyel fırınların yılda 2 milyar ton kömür yaktığını, kömürün yakılmasıyla beraber atmosfere yılda 7 milyar ton karbondioksit salınımı gerçekleştiği, bu durumun Dünya'yı bir battaniye gibi örttüğü, ısıyı yükselttiği ve birkaç yüzyılda etkilerin daha ciddi seviyede olacağı bilgilerine yer veriliyor.

1850'ler olduğu düşünülüyor 

Aynı haberin 17 Temmuz 1912'de Avustralya'da basılan Braidwood Dispatch gazetesinde ve hatta Popular Mechanics'in Mart 1912 sayısında da yer alması, durumu daha da ilginç kılıyor. Kömür tüketiminin atmosfere olan zararını bilimsel tartışmaya açıldığı ilk yılların 1850'ler olduğu düşünülüyor. 1912 yılında yapılan uyarıya 110 yıllar sonra, yani bugün, insanlık olarak fosil yakıtların kullanımı konusunda pek de önlem almışa benzemiyoruz. 2016 yılında dünya genelinde 5.3 milyar metre ton kömür kullanıldı. Günümüzde Dünya atmosferindeki karbondioksit oranı anormal seviyelere ulaştı. Milyonda 411 partikül ile 800 bin yılın rekorunu kıran karbondioksit miktarı gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor.

Haberin Devamı

Risk altında

Risk altında 

Havadaki yüksek kirlilik sebebiyle çok sayıda insanın hayatı ve sağlığı risk altında. Daha yüksek ısıların insan beyninin çalışma fonksiyonunu yavaşlayacağına dair veriler bulunuyor. Kömür tüketimi en çok Çin ve Hindistan gibi kalabalık ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın. Her ne kadar Çin, fosil yakıtlar konusunda bazı önlemler aldığını duyursa da, ülke enerjisinin yüzde 60'ı kömürden karşılanıyor. Fosil yakıtların yüksek oranda kullanımı Dünya'nın ekosistemini ve bizleri tehdit ediyor.

 

Benzer İçerikler