Geri Dön
Deniz salyası nedir? Deniz salyası neden olur?

Deniz salyası nedir? Deniz salyası neden olur?

Son günlerde Marmara Denizi'nde görülen deniz salyası gündemde. Herkesi çevre ile ilgili büyük bir korkuya düşüren deniz salyası nedir? Deniz salyası nasıl ve neden oluşur? Peki deniz salyası problemi nasıl çöüzlür? Gelin hep birlikte Molatik olalım.

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Deniz salyası nedir?


Müsilaj (deniz salyası), hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki deniz salyası özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan deniz salyası avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

Deniz salyası neden olur?


Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerin durgunlaşması (dalga olmaması) deniz salyasına neden oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor.

Marmara Denizi'ndeki bu korkutucu görüntünün sebebi olan müsilajda denizin durgunluğu ve deniz suyu sıcaklığı kadar denizlerin kirliliğinin de payı var. Deniz salyasının temizlenebilmesi için rüzgarın şart olduğu uzmanlar tarafından ilk söylenenler arasında.

Deniz salyası nasıl geçer?


2-3 yılda bir değişik seviyede deniz salyası oluşumuna rastlanmakta olup en geç bir ay içerisinde kaybolması beklenmektedir. Genellikle ilk bahar aylarında meydana gelmekle birlikte birkaç ay içerisinde yok olmaktadır. Bu süre oluşum şartlarının değişimine ve rüzgâr etkisiyle değişebilmektedir. Bir de tabii ki insan faktörü de var. Eğer çevreye ve denize daha duyarlı oolunursa ve çevre kirliliğini en aza indirgenirse denizi ve içindeki canlıları etkisi altına alan bu çevre felaketinden kurtulmak mümkün.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler