Geri Dön
Yılbaşı çiçeği kokina nedir? Kokina ne anlama geliyor?

Yılbaşı çiçeği kokina nedir? Kokina ne anlama geliyor?

Önümüz yılbaşı ve yılbaşına özgü kelimelere sık sık rastlıyoruz. Peki yılbaşı çiçeği kokina nedir? Yılbaşı ağacı süslerinde sık sık gördüğümüz kokina ne anlama geliyor? İşte yılbaşı bitkisi kokina hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Kırmızı ve yeşilin muhteşem uyumu diyebileceğimiz kokina, adını Yunanca 'kırmızı' anlamına gelen 'kokino'dan alıyor. Yeni yıla az bir süre kala şehirdeki bütün çiçekçilerin tezgahlarını süsleyen kokina yeni yıl ruhunu en iyi yansıtan bitkiler arasında yer alıyor. Kokina, yeni yıl yaklaştığı dönemlerde yeşil kokina yaprakları arasına silcan adlı kızıl bir meyvenin bağlanmasıyla son halini alıyor.

Haberin Devamı

Aralık ayının son günlerine daha çok görmeye başladığımız kokina bu nedenle yılbaşı çiçeği olarak adlandırılıyor. Yeşil, ucu iğnemsi yapraklı dallar ile kırmızı taneler birleşince ortaya enteresan bir çiçek çıkıyor. Tarih olarak bakıldığında kokina eski İstanbul Rumları'nın yeni yıl süslemesi olarak kullandıkları bir bitki olarak biliniyor. Kokinanın kök ve yaprakları da Antakya bölgesinde idrar artırıcı ve taş düşürücü olarak satılıyor.

Kokina hakkında birtakım efsaneler de biliniyor. Kokinanın mutluluk, huzur ve şans getireceğine inanılıyor. Bu yüzden de kokinanın yılbaşı çiçeği olarak adlandırılması şaşırtıcı değil. Rivayete göre eğer evinizdeki kokinalar bir sonraki yılbaşına kadar renkleri bozulmadan aynı şekilde duruyorsa o zaman yeni bir ev satın alacağınız anlamı taşıyor.

Benzer İçerikler