Geri Dön
Donald Trump ve Kim Jong-un görüşmesi neden iptal edildi?

Donald Trump ve Kim Jong-un görüşmesi neden iptal edildi?

Önümüzdeki haftalarda görüşmesi planlanan ABD başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un görüşmesi, Trump'ın son dakika açıklamasıyla iptal edildi. Peki iki liderin tarihe geçecek görüşmesi neden iptal edildi?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

ABD başkanı Donald Trump 24 Mayıs 2018'de, 12 Haziran 2018'de görüşmeyi planladığı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmeyeceğini açıkladı. Belki de türünün ilk örneği olabilecek bir görüşme şu aşamada gerçekleşmeyecek.

Haberin Devamı

Görüşmeyi tek taraflı olarak iptal eden Donald Trump, kararının sebebini öfke ve açık düşmanlık olarak belirtti.

Kuzey Kore Dış İşler Bakanlığı bakan yardımcısı Choe Son-hui, ABD başkan yardımcısı Mike Pence'in önerdiği Libya modeli nükleerden arınma planını aptalca ve cahilce olarak nitelemişti.

Gerçekleştirilmesi öngörülen tarihi zirvenin çöküş süreci, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton ile başladı.

Nükleerden en azami şekilde arındırma görüşünü benimseyen John Bolton, Kuzey Kore tarafının yalnızca nükleer silahlarını değil ayrıca kimyasal ve biyolojik silahlarını da imha etmesini talep ediyordu. John Bolton'ın ayrıca Kuzey Kore ile diplomatik bir süreç gerçekleştirmeye pek de hevesli olmadığı biliniyor.

Haberin Devamı

Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olmadan önce John Bolton, Trump'ın Kim Jong-un'un davetini kabul etmesinin sonuçlarının kötü olabileceğini düşünüyordu.

John Bolton'a göre ABD, Kuzey Kore için 2003 yılında devrik lider Muammer Kaddafi'ye önerdiği Libya modeline benzer bir yöntem izlenmeliydi. Kuzey Kore ise bu tür bir modeli kabul etmeyeceğini daha önce de ifade etmişti.

Kuzey Kore Dış İşler Bakanlığı bakan yardımcısı Choe Son-hui, son açıklamasında Libya modeli önerisine adeta ateş püskürdü ve Kuzey Kore'nin tam teşekküllü bir nükleer güç olduğunu ve uluslararası menzilli balistil füzelere ve termonükleer silahlara sahip olduğunu belirtti.

Kuzey Kore ile Libya, nükleer güç konusunda kıyaslama bile yapılamayacak düzeyde iki ülke. Nükleer toplumdan dışlanan Libya yalnızca birkaç basit nükleer ekipman üretmişti.

2003 yılında uygulanan Libya modeli Kuzey Kore'nin tekrar vahşileşmesine sebep oldu çünkü 2011 yılında Muammer Kaddafi yönetimindeki Libya'ya uluslararası güçlerce müdahale edildi. Libya modeli bir anlamda yakın gelecekte Kuzey Kore'nin de benzer bir sonla karşılaşma ihtimalini gündeme getirdi.

Kuzey Kore, Trump yönetiminin Libya önerisini tehdit olarak algıladı ve Singapur'da planlanan görüşmede olası ABD müdahalesinin yaşanabileceğini hesaba kattı.

Kuzey Kore yönetimi, John Bolton'la devam edilecek nükleerden arındırma sürecine uzun süredir soğuk bakıyor ve bunu bir tehdit olarak görüyor.

Haberin Devamı

Kim Jong-un Güney Kore'ye geçen ilk Kuzey Kore lideri oldu!

Kim Jong-un'u Çin'e götüren tren neden bu kadar gündem oldu?

ABD başkanı Donald Trump'ın görüşmeyi iptal etme kararı ABD müttefiki Güney Kore'yi de hazırlıksız yakaladı.

Ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer test alanını imha etmesinden birkaç saat sonra açıklanan iptal kararı, uluslararası düzeyde olumsuz görüş yarattı.

İptal kararının ardından ABD tarafı, anlaşmaya yanaşmayan kesim damgası yedi ve bu durum Kuzey Kore'nin elini uluslararası alanda güçlendirdi.

Donald Trump'ın yayınladığı iptal mektubunda, Kim Jong-un için yine de açık bir kapı bırakıldı. Mektupta Kim Jong-un'a "His Excellency" (ekselansları) şeklinde hitap edildi ve yapılması planlanan zirvenin şu an için uygunsuz olduğu belirtildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Trump'ın mektubu karşısında ne karar verecek bilinmez. Fakat açık olan şu ki ABD tarafının, Kuzey Kore ile önemli sonuçları olacak diplomasi trafiğinden tam olarak ne beklediği net değil.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler