Geri Dön
Beyaz atlı prens masalları cinsel tacize teşvik ediyor

Beyaz atlı prens masalları cinsel tacize teşvik ediyor

Feminist akademisyen Kazue Muta erkek şiddetiyle mücadeleye çok farklı bir pencereden baktı. Muta, Pamuk Prenses, Uyuyan Güzel gibi masallardaki beyaz atlı prenslerin romantik aşıklar değil, cinsel saldırganlar olduğu düşüncesini ortaya attı.

Büşra Özbelli
Büşra Özbelli

Uyuyan Güzel masalını hepiniz bilirsiniz… Bundan uzun yıllar önce, uzak bir diyarda güzeller güzeli bir prenses dünyaya gelir. Şatonun büyük salonlarında şenlikler, kutlamalar yapılır. Ülkedeki bütün insanlar ve periler davet edilirken, yaşlı bir peri unutulur. Yaşlı peri o öfkeyle prensese ‘16 yaşına geldiğinde parmağına bir iğne batacak ve öleceksin’ der.

Haberin Devamı

Genç bir peri ise, 'Küçük prenses yüz yıl sürecek derin bir uykuya dalacak ve bir prens gelip onu öptüğünde bu uzun uykudan uyanacak’ der.

Kehanet sonunda gerçekleşir, yıllar süren uykudan sonra prens prensesi bulur ve o anda aşık olur. Genç kıza doğru eğilir ve onu hafifçe öper. Güzel prenses gözlerini açar. Masalın sonunda görkemli bir düğünle evlenir, ömür boyu mutlu olurlar.

Japonya’nın Osaka Üniversitesi profesörlerinden Kazue Muta, Pamuk Prenses, Uyuyan Güzel gibi masallarda beyaz atlı prenslerin bilinçleri kapalı partnerleriyle hemen hemen zorla cinsel ilişki kurdukları görüşüyle tartışma yarattı.

Feminist akademisyen ‘Patron, o, aşk değil, aslında cinsel taciz’ isimli kitabıyla da tanınıyor. Kazue Muta, beyaz atlı prens önünde güç sahibi erkeklerin cinsel saldırılarının meşrulaştırıldığını savunuyor.

Haberin Devamı

Kazue Muta trende uyuyan bir kadını öpen erkeğin tutuklandığı gerçek bir haberi örnek gösteriyor.

İfadesi şöyle: ‘Pamuk Prenses, Uyuyan Güzel hakkında, prensesin prensin öpücüğüyle uyanması hikayesi üzerinde rasyonel şekilde düşünürseniz, aslında bilinci kapalı bir kişiye cinsel saldırı düzenlendiğini görürsünüz. Her şeyin fantazisini mahvettiğimi düşünebilirsiniz, ama bu masallar cinsel şiddeti teşvik ediyor ve ben de herkesin bunun farkında olmasını istiyorum.’

Muta’ya göre prens ve prensesin ömür boyu mutlu yaşamış olma sonucu, cinsel şiddete izin veriyor.

'Sonuç, amaca ulaşmak için kullanılan araçları haklı çıkarır' gibi bir zihniyet oluşturuyor.

Kazue Muta’nın görüşleri bazılarınıza göre fazla şüpheci gelmiş olabilir. Yine de masallara daha önce hiç bu açıdan bakmış mıydınız?

Sizce masallara eleştirel açıdan bakıldığında cinsel tacizin göz yumulabilir olduğunun mesajı var mı?

Büşra Özbelli

Instagram: www.instagram.com/ozbellibusra

Benzer İçerikler