Geri Dön
Borderline nedir?

Borderline nedir?

Borderline, birçok insan tarafından merak edilen bir hastalık. Öyle ki Türkiye'de 'Sınır Kişilik Bozukluğu' olarak bilinen bu hastalık, her geçen gün daha fazla araştırılıyor. Peki, Borderline nedir? Borderline Kişilik Bozukluğu belirtileri nelerdir? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Borderline nedir?

Türkiye'de 'Sınır Kişilik Bozukluğu' olarak bilinen borderline oranı her geçen gün artıyor. Borderline kişilik özelliği gösteren kişilerin kendine ve karşısındakilere ilişkin duyguları her an değişebiliyor. Zaten Borderline Kişilik Bozukluğu görülen kişilerin temel özelliklerinden birisi duygularda, insan ilişkilerinde ve davranışlarda keskin dalgalanmaların olmasıdır. Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin duygu, düşünce ve davranışlarında gelgitler meydana gelmektedir. Bu gelgitler kişinin sosyal hayatını, iş hayatını, arkadaşlık ilişkilerini etkilemektedir.

Borderline kişilik bozukluğu dediğimiz zaman aklımıza gelecek olan ilk şey bölmedir. Bu kişilik bozukluğuna sahip olanlar dünyayı ya siyah ya beyaz görür. Korona günlerinde de duyguları sürekli değişkendir. Bazı günler depresif, mutsuz, huzursuzken bazı günler neşeli ve mutlu olurlar. İki uç duygu arasında sık sık gidip gelirler.

Borderline belirtileri nelerdir?

Sevdikleri kişiyi bazen göklere çıkarıp idealize ederken bazen de yerin dibine sokarak aşağılarlar ve develüe ederler. Kendilerini zaman zaman çok değerli, çok güzel, çok yakışıklı, çok zeki hissederken zaman zaman da değersiz, çirkin ve aptal hissederler. Sıklıkla yoğun bir boşluk ve anlamsızlık duyguları olur. Öfkelendiklerinde ve kendilerini kötü hissettiklerinde bu duyguyu diğerine vererek rahatlama yani yansıtmalı özdeşim savunma mekanizmasını da oldukça sık kullanırlar. Sevgileriyle, eşleriyle ya da partnerleriyle yaşadıkları ilişkide yolun sonuna geldiklerini anladıklarında yoğun bir panik ve korku yaşarlar. Genellikle ilişkinin hemen ardından yeni bir partner bulmak isterler. Yas yaşama yetileri oldukça kısıtlıdır. Diğerinin boşluğunu bir başkasının doldurmasını isterler.

Borderline olan kişilerde depresyon gibi hastalıklarda eşlik edebilir. Bu nedenle iştah kaybı, iştahta artış, kas ağrıları, baş ağrısı, ishal, kabızlık gibi fiziksel belirtiler görülebilir. Bu Kişilerde kendine zarar verme davranışı görülebilir. Bu nedenle madde kullanımı, aniden aşırı yemek yeme gibi belirtileri de bulunur.

Benzer İçerikler