Geri Dön
Cadılar Bayramı'nı kutlamak zorunda mıyız?

Cadılar Bayramı'nı kutlamak zorunda mıyız?

Ekim’in son günlerinde dünyada Cadılar Bayramı çılgınlığı ortaya çıkıyor. Haliyle ülkemizde de kutlayanlar var. Peki, Cadılar Bayramı’nı kutlamak zorunda mıyız? Molatik olduğumuz konu Cadılar Bayramı…

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Cadılar Bayramı nedir?

Önce Cadılar ‘Bayramı nedir?’ onu açıklayalım. Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bayram. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamalarında yapılan etkinlikler arasında maskeli balolar, balkabağından fener oyma, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

Dünyamız artık kocaman bir köy oldu. Bir insana ulaşmak sadece birkaç saniyemizi alıyor. Haliyle kültür aktarımı da eskisinden daha çok oluyor. Cadılar Bayramı da bu etkileşimden nasibini alıyor. Her yerde kutlanan bir organizasyon oldu artık. Haliyle ülkeden ülkeye farklılık gösteren kutlamalara da sahne oluyor. Fakat bazıları olayı o kadar abartıyor ki “Bu kadar da olmaz” dedirtiyorlar.

Cadılar Bayramı’nı kutlamak zorunda mıyız?

Öncelikle şunu söyleyelim, isteyen istediğini kutlar, istediği şekilde kutlar. Buna kimse bir şey diyemez. Sonuçta kendi ayakları üzerinde durabilen insanlarız. Sorun olan konu şu, kraldan kralcı olmak.

Ülkemizde özellikle son yıllarda kutlayanlar çoğaldı. Bunda sosyal medyanın etkisi de var. Sonuçta “enternasyonal” insanlar olduğumuz için başkalarının kültürünü alıp kendimizinmiş gibi hareket edebiliriz (!) Hava atma aracı olarak kullanılan Cadılar Bayramı ritüeli bir süre sonra kendi kültürün içine empoze etmek beni rahatsız ediyor. Daha düne kadar Cadılar Bayramı’ndan haberi olmayanlar “Sen Cadılar Bayramı’nda ne giyeceksin? Kutlamıyor musun?” demesi oldukça irite edici bir durum. ABD’de bile bu kadar coşkuyla kutlanmıyordur belki. Hatta o kadar abarttılar ki olayı Cadılar Bayramı yerine Halloween diyerek ortada dolaşan var. Tamam İngilizcesi o da, senin dilinde karşılığı var kelimenin. Amaç ‘hava atmak’ işte.

Kendisi olamayanlar başkaları üzerinden kimlik bulmaya çalışıyorlar. İsteyen kutlasın istemeyen kutlamasın lakin kutlarken ipin ucunu kaçırmamak lazım.

Benzer İçerikler