Geri Dön
Dikkat eksikliği nedir? Dikkat eksikliği nasıl giderilir?

Dikkat eksikliği nedir? Dikkat eksikliği nasıl giderilir?

Dikkat eksikliği birçok kişide yaşanan ve hafife aldığımız için yeteri kadar önem verilmeyen bir kusur. Peki dikkat eksikliği tam olarak nedir? Dikkat eksikliği nasıl giderilir?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?

Haberin Devamı

Dikkat eksikliği, sevilmeyen bir işe karşı yaşanan odaklanamama sevilen bir işe ise aşırı odaklanma kusurudur. Dikkat eksikliği yaşayan kişiler planlama yapmakta güçlük yaşarlar ve ebeveynleri tarafından sıklıkla uyarılar alırlar. Hastalığın ortaya çıkması çoğunlukla kişilerin beyinlerinin yanlış eğitilmesi, yanlış öğrenme ve buna bağlı olarak hatalı ve kusurlu davranışsal alışkanlıklar edinilmesiyle doğrudan ilintilidir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Dikkat eksikliği çoğunlukla çocukluk dönemlerinde başlar ve genellikle 7 yaşından önce ilk defa bir dikkat eksikliği belirtisi kişilerde görülür. Dikkat eksikliği problemi yaşayan kişilerin yüzde 30 ila 50'si erişkinlikte de bu rahatsızlığın belirtilerini görmeye devam eder.

Haberin Devamı

DİKKAT EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

Çocukken mama yemeyen çocuğa zorla yemek yedirmeye çalışmak için bir yandan ona televizyon izlettirilmesi, çocuğun dikkatinin dağılmasına neden olur ve çocuğa hatalı bir mesaj iletilmiş olunur. Oyun oynayan bir çocuğu düşünün. Onun önüne evdeki bütün oyuncakları getirip koymak da benzer bir yanlıştır ve ne yazık ki sıklıkla uygulanır. Doğru olan ise çocukların oyuncakları seçmesidir. Çocuk, seçtiği oyuncakla oynamalı ve birden çok oyuncak yerine tek bir oyuncak üzerine odaklanmalıdır.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE TEKNOLOJİ ETKİSİ

Teknoloji giderek gelişiyor ve artık çocuklar bile akıllı telefonları ya da bilgisayarlara tıpkı birer yetişkin gibi hakim olabiliyor. Son dönemde yaygınlaşan tabletlerden bir yazıyı okumaya çalışmak ekranda belirten hareketli sembollerden ötürü güç bir durum ve dikkatin yazıya verilmesini engellemeye neden olan bir durum. Yazılara bu şekilde aşina olan çocukların; kitap, gazete ya da dergi gibi durağan yazıları okurken zorlandıkları ya da çabuk sıkıldıkları bilinen bir gerçek. Televizyon da bir başka dikkat eksikliği ya da dikkat dağınıklığına yol açan teknolojik aletlerden biri. Televizyon izlerek sürekli kanal değiştirmek özellikle çocukların dikkatinin kolaylıkla başka yere kaymasını pekiştiren bir durum. Bunun çözümü ise elbette tek bir kanal seçilerek izlenilmesi ve çocuğun dikkatinin dağılmamasına özen gösterilmesidir.

Haberin Devamı

DEHB (DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU) NEDİR?

Dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğunun her zaman birlikte düşünülmesi halk arasında yapılan genel bir yanlıştır. Her iki durumun birlikte görülme sıklığı yüksek olmasına rağmen dikkat eksikliği olan kişiler arasında hipoaktif yani sessiz, sakin kişiler olma olasılıkları da vardır. Yani içe kapanık kişilerde de dikkat eksikliği görülebilir. Her dikkat eksikliği yaşayan hiperaktif değildir. Hiperaktif kişiler ise işlerini kaybedebilir, ilişkileri bozulabilir, psikososyal sorunlar yaşayabilirler. Diğer insanların varlıklarını unuttukları için farkında olmadan diğer insanlar yokmuşcasına hareket ettikleri için başlarına çeşitli problemler gelebilir. Yapılan araştırmalara göre dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun erkeklerde daha sık görüldüğü ortaya konmuştur. Dikkat eksikliği erkeklerde kadınlara göre tam 4 kat daha fazla görülmektedir.

Haberin Devamı

DİKKAT EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dikkat eksikliği her ne kadar biyolojik yönü olan, genetik olarak da aktarılabilen bir rahatsızlık olarak tanımlansa da tek başına ilaç tedavisi çok da olumlu sonuçlar vermeyebilir. Dikkatini toplamada zorluk yaşayan bir çocuk ilaç tedavisiyle destek alsa da geçmişte dikkat eksikliğine yönelik yaşadığı zorluklar nedeniyle beynindeki o kodları yıkması ancak ve ancak bir psikoterapiyle gerçekleşebilir. Dikkat eksikliği problemini ilaçla giderip dikkatini belirli bir işe doğru odaklayabilen bir insan psikoterapi almadan alışkanlığından vazgeçmekte güçlük yaşar.

DİKKAT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dikkat eksikliği belirtileri arasında şunları sayabiliriz:

1- Bir işle meşgulken diğer insanların ilgisini çekmeyen bir ses ya da olay yüzünden işi yarım bırakmak.
2- Sık sık bir işten başka bir işe geçmek.
3- Yapılması gereken işleri ağırdan almak ya da ertelemek.
4- Konsantrasyon gerektiren işlerde başarısız olmak.
5- Konsantrasyon gerektiren işleri tamamlamakta başarısız olmak.
6- Okul veya iş yerinde hayati önemdeki detaylara dikkat edememek, sıklıkla hatalar yapmak.
7- Konuşma sırasında karşıdaki kişiyi dinlemekte zorluk çekmek.

Haberin Devamı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HAKKINDA MUTLAKA BİLİNMESİ GEREKEN BİLGİLER

1- Dikkat eksikliği çoğunlukla 'isteksizlik'le karıştırılır ancak kişinin ruh hali değil beyindeki idareyi sağlayan kimyasal maddelerle ilgili bir problem söz konusudur.
2- Dikkat eksikliği her zeka düzeyindeki insanı etkileyebilir ve kronik dikkat eksikliği kişinin sadece düşünceleriyle tedavi edebileceği bir durum değildir.
3- Dikkat eksikliği bulunan bir kişide çeşitli psikolojik hastaklıkların görülme olasılığı başka insanlara göre 6 kat daha fazladır.

DÜZENLİ EGZERSİZ DİKKAT EKSİKLİĞİNE İYİ GELİR Mİ?

Düzenli egzersiz yapmak sadece kilo vermeye ya da kasların gelişmesine değil aynı zamanda beynin de daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yaparak dikkat eksikliği belirtileri arasındaki davranışları azaltabilmek mümkündür. Düzenli egzersiz sırasında dopaminin de dahil olduğu kimyasalları salgılayan beyin daha net düşünmeye yardım eder. İlaç tedavisinin yanında düzenli egzersizlerle de dopaminin daha doğal yollardan artmasını sağlayabilirsiniz.

Benzer İçerikler