Geri Dön
Geleceğin mesleği 'freelance' çalışmak mı?

Geleceğin mesleği 'freelance' çalışmak mı?

İnsan ruhunun sınırlarını zorladığı sürece başarılı olabilir! Kim istemez ki hem keyif aldığı işi yapsın hem para kazansın hem de anını yaşasın? Özellikle pandemi dönemi ile birlikte oldukça tercih edilmeye başlansa da, freelance çalışmaya yeteri kadar cesaret edebilen bir ülke değiliz. Ne yazık ki her şey kalıplaşmış ve sistematik olarak ilerliyor. Peki nasıl cesaret edebiliriz? Gelin hep beraber geleceğin iş alanı 'reelance' çalışmaya Molatik olalım.

CEM ÖZKÖK
CEM ÖZKÖK

Tam zamanlı bir işte çalışmak, sabahtan akşama dek aynı masada oturup size verilen işleri yapmak herkese göre olmayabilir. ''Mutsuz işe gidenler, sevdiği işte çalışmayanlar, çok çalışıp az para kazananlar, sabah 9 akşam 5 kalıbından sıkılanlar'' için ideal bir iş alanı. Freelance çalışmak hem çalışma saatlerinizi hem de yapacağınız işleri seçme özgürlüğü sunuyor. Sadece kendini keşfetmen gerekiyor! ABD’deki işgücünün yaklaşık üçte birini freelance çalışanlar oluşturuyor. Türkiye’de de henüz bu seviyede olmasa da freelance yapılabilecek işler ve freelance çalışanlar için hatırı sayılır bir talep var.

Haberin Devamı

Dilediğiniz yerde çalışabilirsiniz

Amerikan iş pazarında çalışanların %36’sını “freelancer” olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca bu orandaki freelancer’ların geçtiğimiz yıllarda Amerika ekonomisine 1.4 trilyon dolar katkıda bulunduklarından haberiniz var mıydı? Genellikle yazarlık, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, SEO çalışmaları, grafik ve web tasarım alanları gibi konularda freelance çalışmak popüler. Çünkü bu işler bir laptop, bir internet ve bir uzmanlık gerektiriyor. Eğer bu üçüne de sahipseniz, dilediğiniz yerde dilediğiniz kadar çalışabilirsiniz!

Yaratıcılığınıza ve yeteneğinize bağlı olarak bütün işler freelance yapmaya uygundur. Zorlukları da var elbetteki. ''Freelance'' dendiğin de ''yan gelip yatmak'' fikri baskın ve yanlış bir düşünce olsa da, alanında başarılı olabilmen için çok çalışman ve emek harcaman gerekiyor. Zaman, emek, özveri ve sabır ile tercih ettiğin alanda başarıyı yakalaman, çalışma şartların kadar zor değil! Örneğin, fotoğrafçı isen; 'fark yaratmak için neler yapabilirsin' bunlara yoğunlaşıp araştırma yapman , vaktinin çoğunu içerik üreterek, kimsede olmayanı çekmek ve paylaşmak zorundasın! İşte o zaman gelecekten korkmana gerek yok. Hem özgür olacaksın hem sevdiğin işi yapacaksın hem de para kazanacaksın. Bütün mesele neden çalıştığınızı unutmamak. Ertelemeyin!

Haberin Devamı

Yüzde 25'i ofise dönmeyecek

McKinsey'in hazırladığı ayrıntılı rapora göre; gelişmiş ülkelerde pandemi sonrasında çalışanların %25'i ofislere geri dönmeyecek. Haftanın en az 3 günü çalışmaya devam edecek. Bilgisayarla çalışanların büyük bir çoğunluğu dilediği yerden çalışabilecek. İlgi alanlarınıza göre yapmaktan hoşlandığınız şeyleri keşfedin ve bir an önce yönlenin. Hayali olan herkes bir yetenek keşfedebilir! 2030'a kadar 100 milyon kişinin farklı bir iş yapacağı söyleniyor. Şimdiden ne yapacağınızı kestiremiyorsanız bile, yeteneklerinizi geliştirmeye devam edin.

Freelance yapılabilecek işler nelerdir?

  • Yazarlık ve editörlük
  • Fotoğrafçılık
  • Özel ders vermek
  • Görsel tasarım
  • Danışmanlık
  • Sanal asistanlık
  • Çeviri
  • Sosyal medya yönetimi
  • Programlama/bilişim uzmanlığı
  • Oyun oynama
  • Raporlama videosu- tasarım

Bunun için ilk akla gelen sosyal medya. Kendinize ait bir hesaptan reklamınızı yapıp işe başlayabilirsiniz. Kendinize ait yeni kurumsal ve özel bir sayfa açmanız gerekli. Logonuz, renkleriniz, tarzınız sizi yansıtsın ve yaptığınız işi anında akıllarda canlandıracak şekilde olsun.Kendinize bir portfolyo hazırlayıp, internette bunu görünür hale getirmelisiniz. Bunu tamamlamak için acele etmeyin. Bırakın süreç sizi yönlendirsin.

Haberin Devamı

Hayatın gerçeği; ''çalışmak'' dediğimiz şeyin sadece şekli , kullanılan yöntemleri değişiyor. Güzel şeyler ilgi istemez! Hayata gerçekten bakmaya başladığınız zaman, nice güzel şeyler yakalayacaksınız ve daha çok mutlu olacaksınız. Hangi işi nasıl yapıyorsanız yapın, bunu unutmayın.Gerçek özgürlük. Neden çalışıyoruz? Hayatı yaşamak şiçin. Hayatın içinde kalmak için bunun yeri ve zamanı yok sadece hazır olmak yabda olmamak var. Bakış açını kazandıktan sonra o zaten sizi gelip bulacak. İnsan ruhunun sınırlarını zorlamakla meşgulüm.

Benzer İçerikler