Geri Dön
Hint-Avrupa dil ailesinde hangi diller vardır?

Hint-Avrupa dil ailesinde hangi diller vardır?

Dünyanın en büyük dil ailesi Hint-Avrupa dil ailesi olarak kabul ediliyor. Peki Hint-Avrupa dil ailesinde hangi diller vardır?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Dünyada yaklaşık 2.5 milyarı aşkın kişinin anadili Hint-Avrupa Dil Ailesi'ne ait bir dildir. Avrupa, Amerika, Asya, Avrupa gibi kıtalarda yer alan çok sayıda ülkede konuşulan dillerdir. Dil bilimcilere göre Hint-Avrupa dilleri önceleri Avrasya'da konuşulurken günümüzde artık dünyanın her yerinde konuşulmaktadır. Hint-Avrupa dil ailesi, günümüzde dünyanın en çok konuşulan 20 dilinden 12'sini de içermektedir. Dünyanın en büyük dil ailesi olan Hint-Avrupa dil ailesi yüzlerce lehçe de içermektedir.

Haberin Devamı

Cermen ve Roman dilleri

Hint-Avrupa dil ailesinde, Cermen dilleri, Roman dilleri, Slav dilleri yer almaktadır. Cermen dillerinde batı Cermen dilleri ve kuzey Cermen dilleri vardır. Batı cermen dilleri arasında İngilizce, 53 ülkede resmi dildir ve dünyada 400 küsür milyon kişi tarafından anadil olarak konuşulur. Almanca, Felemenkçe ve Afrikaans da yine bu dil grubunda yer alır. Kuzey Cermen dilleri arasında ise İskandinavya'da konuşulan diller yer almaktadır. Bu diller ise 22 milyon kişi tarafından konuşulur. İskandinav dilleri arasında İsveççe, Dance, Norveççe ve İzlandaca yer almaktadır. Roman dilleri arasında Latince, Fransızca, İspanyolca yer almaktadır. Roman dilleri 600 milyon kişi tarafından konuşulur. Latince, Fransızca ve İspanyolca dışında İtalyanca, Portekizce, Rumence, Katalanca, Oksitanca, Korsikaca ve Arpitanca da bu dil grubundandır.

Haberin Devamı

Doğu, Batı ve Güney Slav dilleri

Slav dilleri de Hint-Avrupa dil ailesinde önemli bir yer teşkil eder. Slav dilleri, dünyada 250 milyon kişi tarafından konuşulur. Doğu Slav dilleri, Batı Slav dilleri ve Güney Slav dilleri olarak 3 gruba ayırmak mümkündür. Doğu Slav dilleri arasında Rusça, Ukraynaca, Belarusça yer alır. Batı Slav dillerinde biraz daha Orta Avrupa'da yer alan ülkelerde konuşulan Çekçe, Slovakça ve Lehçe yer almaktadır. Güney Slav dilleri ise Eski Yugoslav ülkelerinde yer alır. Güney Slav dilleri arasında Makedonca, Slovence, Hırvatça, Boşnakça, Sırpça ve ayrıca Bulgarca yer almaktadır. Hint-Avrupa dil ailesi arasında ayrıca Arnavutça, Litvanca ve Letonca gibi Baltık dilleri, Ermenice, Farsça ve Yunanca da yer almaktadır.

Benzer İçerikler