Geri Dön
Nuray Hafiftaş'ın hastalığı kolon kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri

Nuray Hafiftaş'ın hastalığı kolon kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri

Türk halk müziğinin unutulmaz isimlerinden Nuray Hafiftaş hayatını kaybetti. Uzun bir süre tedavi gören Nuray Hafiftaş'ın hastalığı olarak bir kez daha duyduğumuz kolon kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri nelerdir? İşte kolon kanseri hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Halk arasında 'kalın bağırsak' olarak bilinen ve sindirim sisteminin son kısmında yer alan bölgede gelişen kanser hastalığına kolon kanseri deniliyor. Kolon kanseri kolonda yer alan hücrelerde başlıyor. Kolon kanseri, her 20 kişiden birinde görülüyor. Hücre sayısı çoğaldıkça dairesel şekilde kolon etrafına yayılıyor. Erken tanı konması halinde kanser hücreleri sadece kolon içinde tespit edilebilir.

Haberin Devamı

Peki ya erken tanı konulmazsa?

Erken tanı konulmadığı takdirde kanser en yakın organlara, lenf bezlerine iletilir. Kan dolaşımı aracılığıyla ise karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılır. Kolon kanseri tedavisinde tıpkı diğer kanser türlerinde olduğu gibi en önemli kriter erken teşhistir. Kanser erken evrede saptandığı takdirde bu hastalıktan tamamen kurtulabilmek de gayet mümkündür.

Kolon kanseri belirtileri nelerdir?

Kolon kanseri belirtileri arasında en sık görükenleri sürekli ishal ve kabızlık halidir. Anüsten kan gelmesi ya da karında şişlik ve ağrı oluşması da diğer görülen belirtiler arasındadır. Belirtiler arasında ayrıca bağırsakların yeterince boşalamama hissi, dışkılama güçlüğü ya da dışkılama esnasında yaşanan ağrılar da yer almaktadır. Bu türden belirtileri olanların muhakkak vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Kolon kanseri nasıl anlaşılır?

Kolonoskopi ile hastanın bütün kalın bağırsağı görüntülenebilmektedir. Dolayısıyla risk taşıyan, risk altındaki kişiler bu şekilde takip edilmektedir. Şayet doktor gerekli görürse bu işlem tekrar edilebilir. Bir diğer yöntem de video görüntüleme ile yapılan sigmoidoskopidir. Bu şekilde kolonun altı bölgesi inceleme altına alınır. Bunların dışında gerekirse bağırsaktan alınan parçalar da incelenebilir.

Benzer İçerikler