Geri Dön
Plantar fasiit nedir?

Plantar fasiit nedir?

Günümüz dünyasında çalışanların yaşadığı rahatsızlıklardan biri de ayak rahatsızlığıdır. Bunlardan biri de plantar fasiit olarak bilinen ayak tabanı ve aşil tendonu hastalığıdır. Peki, plantar fasiit nedir? Plantar fasiit nasıl tedavi edilir?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Plantar fasiit nedir?

Plantar faysa (ayak tabanı fasyası) ayak tabanında uzunlamasına seyreden kalın liflerden oluşur ve altındaki deriye yapışıktır. Plantar fasyanın enflamasyonuna plantarfasiitis,( topuğun dibindeki ve ayağın altındaki lifli dokunun iltihap­lanması) topuk kemiği ile birleşiği yerdeki kemiksi oluşuma topuk dikeni adı verilir. Topuk dikeni genellikle plantar fasiitin ileri evrelerinde görülür.

Plantar fasya, ayak tabanı boyunca önden arkaya doğru ilerleyerek topuğa yapışır. Ayak kavisini destekleyen bu yapı, aynı zamanda yürümeye yardımcı olur. Plantar fasiit ise en sık görülen ortopedik şikayetlerden biridir. Sıklıkla topuk dikeni ile karıştırılan plantar fasiit, askerlerde ve sporcularda yaygın olarak görülmektedir.

Plantar fasiit neden olur?

Plantar fasiit, birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Obeziteden yanlış ayakkabı kullanıma kadar pek çok nedene bağlı olarak plantar fasiit gelişebilir. Plantar fasiit tek taraflı olarak görülebileceği gibi her iki ayakta da meydana gelebilir. Genellikle orta yaş grubundaki bireylerde görülen plantar fasiit, atletlerde, askerlerde ve uzun süre ayakta duran kişilerde rastlanılan bir rahatsızlıktır. Aşırı kilolu kişilerde plantar fasiit oluşma riski daha yüksektir. Aşırı kilo nedeniyle plantar fasya ligamanlarında (bağlarında) meydana gelen basınç artar. Artan basınç nedeniyle plantar fasiit oluşma riski de artar. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde sıklıkla plantar fasiit sorunu ile karşılaşılır.

Plantar fasiit belirtileri nelerdir?

Plantar fasiit, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Genellikle sabahları yataktan kalkarken veya oturdukları yerden kalkarken ağrıya neden olur ve yürümeye başladıktan sonra yavaş yavaş ağrıda azalma görülür. Plantar fasiit ağrısı her geçen gün kendini daha çok hissettirebilir. Özellikle merdiven çıkma veya uzun süre ayakta kalma durumunda ağrı daha da şiddetlenir. Plantar fasiit probleminde ağrının yanı sıra topukta sertlik hissedilir. Keskin bir ağrıya neden olan plantar fasiit, ayrıca ayağın altından topuğa doğru uzanan yanma ve sızı hissine de neden olabilir. Ağrı genellikle aktivite sırasında kendini hissettirmez. Ancak kişi dinlenmek için durduktan hemen sonra ağrıyı hissetmeye başlar.

Plantar fasiit nasıl tedavi edilir?

Plantar fasiit tedavisinde öncelikle konservatif (koruyu) tedavi yöntemleri tercih edilir. Evde yapılabilecek egzersizleri barındıran bu koruyucu tedavi, önerilen germe egzersizleri ile ağrının azalmasında fayda sağlar. Koruyucu tedavi sırasında hastanın yalın ayak yürümekten kaçınması ve uzun süren aktivitelerde bulunmaması önerilir.

Benzer İçerikler