Geri Dön
Aleyna Tilki 'Take It Or Leave It' ile Olivia Rodrigo ve Gayle'in açtığı yoldan yürür mü?

Aleyna Tilki 'Take It Or Leave It' ile Olivia Rodrigo ve Gayle'in açtığı yoldan yürür mü?

Aleyna Tilki sınıfı geçse de tam olarak bekleneni veremeyen 'Retrograde' şarkısından sonra bu kez çok daha iddialı bir hit'le karşımızda. 'Take It Or Leave It' yayınlandığı günden itibaren fenomen olma yolunda ilerliyor. Peki Aleyna Tilki 'Take It Or Leave It' ile Olivia Rodrigo ve Gayle'in geçen yıl açtığı yoldan yürüyebilir mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Pop-rock ya da pop punk sound'lar kimsenin tekelinde değil elbette. Ama 2000'li yıllara döndüğümüzde aklımıza gelen ilk isim Kanadalı şarkıcı Avril Lavigne tabii ki. 'Complicated' hit'i ile gerek Türkiye'de gerekse dünyada büyük bir patlama yapan Lavigne'den sonra muazzam bir pop punk patlaması yaşanmıştı. 2000'li yıllar gerek dünyada gerekse Türkiye'de rock'ın çeşitlendiği dönemler olmuştu. Emo'sundan punk'a, hard rock'ından pop punk, alternatif rock, indie rock ve pop rock'ına rock müziğin 90'larda grunge etrafında dönen 'tek ses'liliği 2000'li yıllarda kırılmıştı. Hatırlayın, Katy Perry bile 2000'li yılların sonunda ilk büyük hit'i 'I Kissed A Girl'ü patlattığında şarkının bir de 'rock mix'ini yayınlamıştı. Rock müzik 2000'li yıllarda oldukça popülerleşmeyi başarmıştı. 2010'lu yıllarda giderek butikleşen rock sound'ları 2020'lere geldiğimizde ise şaşırtıcı bir şekilde tekrar kendini göstermeye başladı. Özellikle ABD'de ana akım pop isimlerin pop punk şarkılarla büyük hit'lere imza atması 2021 yılında yaşanmıştı. 2021 yılında önce 'En İyi Yeni Sanatçı' dalında Grammy kazanmayı başaran Olivia Rodrigo'nun 'Good 4 U'su büyük ilgi uyandırdı. Tam bu şarkının rüzgârı kesildiğinde ise Gayle'in çıkış şarkısı 'abcdefu' büyük bir patlama yaptı küresel çapta. Her iki şarkıya da baktığımızda ortak noktalarının aynı olduğunu görüyoruz: 2000'ler pop punk tarzı her iki şarkının da bel kemiği adeta.

Haberin Devamı

'Take It Or Leave It', 'Retrograde'in ilerisinde

Aleyna Tilki'nin ikinci İngilizce şarkısı 'Take It Or Leave It'i de tam da bu şekilde yorumlamak gerekiyor. Olivia Rodrigo ve Gayle'in tekrar ana akıma dahil ettiği pop punk bir havaya sahip yeni Tilki single'ı. Aleyna Tilki, ilk İngilizce şarkısı 'Retrograde' ile sınıfı geçse de beklenen patlamayı yapamamıştı. 'Retrograde' trend bir şarkıydı ama patlama yapacak kadar kitleleri harekete geçirebilecek bir coşkuya sahip değildi. Yeni Aleyna Tilki single'ı ise çok doğru bir seçim. 'Take It Or Leave It' tam olarak Aleyna Tilki'nin yurt dışında yürümesi gereken bir tarzda. Dinamik ve genç bir şarkı 'Take It Or Leave It'. Ve Tilki'nin güçlü vokalini de şarkıda rahatlıkla duyabiliyoruz. Evet yine 'Retrograde' gibi artikülasyon konusunda 'çok iyi' düzeyde değil maalesef. Kulak tırmalamıyor Tilki'nin İngilizcesi asla. Ama çok daha net anlaşılmalı kelimeler. Birbirine çok fazla bağlıyor kelimeleri. Halbuki biz her kelimeyi rahatlıkla duymalıyız. Ama şarkı o kadar güçlü ki kulak tırmalamıyor bu durum. 'Retrograde'de bu sıkıntı daha büyüktü. 'Take It Or Leave It' ise enerjisiyle bu problemi 'kotarmayı' başarmış.

Haberin Devamı

İngiltere kilit bir ülke...

Aleyna Tilki'nin 'Take It Or Leave It'i doğru bir yol. Şu an için şarkının yurt dışında büyük bir heyecan uyandırdığını söylememiz ise çok doğru bir yorum değil. Evet, şarkının dijital şarkı listelerine girmeyi başarması önemli. Ama dinlenme rakamlarına baktığımızda 'Take It Or Leave It' henüz ülkelerin resmi listelerinde kendine yer bulabilmiş değil. Spotify'da günlük 200 şarkı listelerinde hiçbir ülkede yok Tilki. Ama şansı sürüyor. Çünkü artık yurt dışındaki resmi single listelerine girmenin yolu dijitalde özellikle de Spotify'daki dinlenme rakamlarından geçiyor. Aleyna Tilki'nin artık yurt dışında 'push'lanması gerekiyor. Çünkü şarkısı trend. Olivia Rodrigo ve Gayle ile pop punk rüzgârı esiyor şu anda özellikle Batı Avrupa'da. Tilki'nin de doğru bir yurt dışı promosyonu ile şarkısını ön plana çıkartması gerekiyor artık. "Ben şarkımı yayınladım, haydi dinleyin"le iş bitmiyor maalesef. Aleyna Tilki bize yurt dışı başarısı getirebilecek bir yaşta. Özellikle İngiltere kilit bir ülke. İngiltere'de şarkısı örneğin BBC Radio 1 kapısını aşındırırsa, C listesine girmesi bile yeterli, Tilki gerçekten büyük bir kitleyi yakalayabilir. Doğru adımlar ve vizyon bu noktada devreye giriyor. Tilki'nin Warner gibi bir dünya devi ile çalışması umut veriyor. Ama artık 'liste başarısı' büyük bir gereklilik. Evet 'Retrograde'den gerekli dersler çıkartılmış, evet 'Take It Or Leave It' çok daha trend ve doğru bir iş. Ama artık 'niceliksel' başarı da doğru yurt dışı promosyonuyla mutlaka sağlanmalı. Tilki özellikle pop punk şarkıların çok sevildiği Batı Avrupa'da sağlam bir promosyon yapmalı. Tilki zaten büyük çıkışını gerçekleştirdiğinde, mesela Norveçli Sigrid gibi, işte gerisi çorap söküğü gibi gelecek kendiliğinden. Haydi Aleyna Tilki! Bu gözler resmi single listesi başarısı görmek istiyor artık...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler