Geri Dön
Billie Eilish, ABD'de 1 numara olmayı nasıl başardı?

Billie Eilish, ABD'de 1 numara olmayı nasıl başardı?

ABD ve İngiltere müzik endüstrileri, bütün dünyayı doğrudan etkiliyor. Bir şarkı eğer ABD ya da İngiltere'de ciddi bir liste başarısı elde etmişse, küresel çapta hit'e dönüşmemesi imkânsız. Billie Eilish de bu yılın en bomba yıldızlarından biri. 'Bad Guy' şarkısı, haftalar sonra en sonunda ABD'de 1 numaraya yükselmeyi başardı. Peki bu başarının sırrı ne?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

'Despacito'yu bile geçmeyi başardı

'Despacito' birkaç yıl önce büyük bir başarıya imza atarak, Hot 100'de, yani ABD'nin resmi single listesinde 16 hafta 1 numarada kalmıştı. Bu başarının uzun bir dönem kırılamayacağını düşündük ama yanıldık. Çünkü country-rap denemesiyle Lil Nas X, muazzam bir çıkış yakaladı. 'Old Town Road' adlı şarkısının remiks versiyonu tam 19 hafta üst üste 1 numara olmayı başararak tarihe geçti.

Pardon da, o esnada Lil Nas X tarih yazıyordu

Tam da bu dönemde 'minimal' tarzı ve şarkılarıyla dikkat çeken Billie Eilish'le tanıştık. Büyük beden kıyafetleri, minimal tarzı, üzgün surat ifadesi, renkli saçları derken birçoğumuzu yakalamayı başardı şarkıcı. Özellikle de 'Bad Guy' şarkısı dijital müzik platformlarının gözdesi oldu ve uluslararası çapta büyük bir liste başarısı yakaladı. Ama şarkı, kendi ülkesi ABD'de bir türlü 1 numaraya yükselememişti. Çünkü o esnada Lil Nas X, çok affedersiniz tarih yazıyordu. Ve ne olduysa oldu, geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni Hot 100 listesinin zirvesinde 'Bad Guy' ile Billie Eilish yer aldı. Peki bu başarının sırrı ne? Billie Eilish'in şarkısı Hot 100'deki 20'nci haftasında zirveye nasıl oturdu?

'2 numara' Billie Eilish ve ekibine yetmedi

Cevabı aslında çok basit. Billie Eilish ve plak şirketi, şarkıcının prestijli bir 'Hot 100' birinciliği elde etmesi için muazzam bir çalışma yürüttü. Bu noktada en büyük araçlar ise Instagram ve Youtube oldu. Bilhassa Youtube'ta şarkı her düşüşe geçtiği noktada Billie Eilish ya hayranlarının şarkıyı söylediği bir video yükledi, ya da yine şarkıyla alakalı bir başka ilginç video yayınladı. Şarkının 2 numaraya yükselmesi yeterli bulunmadı, amaç 1 numaraydı. Ve bu noktada zorlu rakip Lil Nas X'i geçmeye ant içmişlerdi.

Beklentileri -en sonunda- karşıladı

Sonuç? Muazzam bir başarı. Billie Eilish, bir ekip çalışması sonucunda prestijli bir 1'incilik kazandı. 1 numaraya, hem de Hot 100 gibi epey zorlu bir listenin 1 numarasına yükselmiş bir isim artık o. Yeni albümü tıpkı bu yıla damga vuran o çok uzun isimli çalışması kadar minimal mi olur bilemiyorum. Ama 'Bad Guy'ın niceliksel açıdan beklentileri -en sonunda- karşılaması sayesinde şarkıcı bence çok daha özgün ve riskli çalışmalarla karşımıza çıkacak. Şanslıyız, çünkü plak şirketinin beklentisini karşıladığı için tanıtım/promosyon sıkıntısı da çekmeyecek. Bakalım Billie Eilish'in bu yıla damga vuran müziğinde ne gibi farklılıklar yaşanacak...

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler