Geri Dön
Göğüs kabartan gençler: Türk piyanistler dünyayı sallıyor

Göğüs kabartan gençler: Türk piyanistler dünyayı sallıyor

Ülkemizde ciddi bir gündem maddesi haline gelmese de, sanatçılarımız dünya çapında başarılar yakalıyor. Henüz genç yaşta olan iki piyanist, Yahya Azimoğlu ve Can Çakmur, yurt dışındaki başarılarıyla adlarından söz ettiriyor.

Andaç Üzel
Andaç Üzel

Gündemimiz pek çok açıdan yoğun olduğu için, bazı başarılar gözden kaçıyor. İlham verici bu öyküleri keşfetmek, çoğu zaman özel ilgi istiyor. Başarılı örneklerin fazlalığı gözlerimizi yaşartırken, "Acaba böyle şeyleri ihmal mi ediyoruz?" sorusunu da sormamızı gerektiriyor belli ki. Sahi, yoğun kişisel gündemimiz ve ülke gündemimiz arasında gurur kaynaklarımızdan bazılarını gözden kaçırıyor olabilir miyiz?

Haberin Devamı

Müzikalitesi tartışmasız bir ülke olarak, büyük müzisyenleri yetiştirebilmek konusunda da pek sıkıntı yaşadığımız söylenemez. Klasik Türk müziğinde de klasik batı müziğinde de önemli başarılara imza attığımız ortada. Aslında bu, müziğin pek çok türü için geçerli. Selda Bağcan'ın Ortadoğu ve Avrupa'da tekrar keşfi, Altın Gün gibi yeni nesil grupların Türk folk müziğini Dua Lipa'nın bile gündemine sokabilecek kadar ciddi bir tanınırlığa ulaşması, pek çok festivalde sahne alıp göğsümüzü kabartan Gaye Su Akyol ve klasik Batı müziği cephesinde gururlanmamızı sağlayan isimlerin yanına artık iki genç müzisyen ekleniyor.

Biri Gürcistan'da diğeri Japonya'da

Japonya, dünyaya piyano okullarıyla mâl olmuş ülkelerden biri... Belki de 'en çok piyano eğitimi veren okula sahip ülke' bile diyebiliriz. Çok büyük piyanistler yetiştirdi, yetiştirmeye de devam ediyor. Aimi Kobayashi, Hikaru Hayashi, Fumio Yasuda gibi pek çok ünlü ve başarılı piyaniste sahip. Kendilerinin müziği algılama biçimleri de bambaşka. Bu nedenle, örneğin Fazıl Say, Japonya'da büyük bir tanınırlığa sahip ve her oraya gidişinde kapalı gişe pek çok konser veriyor. Oradan görülen ilgi, takdir ve beğeni de ciddi bir başarı olma özelliği taşıyor. Bunu başaran, henüz çok genç bir müzisyenimiz var, ismi ise Can Çakmur.

Haberin Devamı

Can Çakmur, henüz 20 yaşında. Geçtiğimiz sene İskoç Uluslararası Piyano Yarışması'nda birinci olduktan sonra, bu sene ise onuncusu düzenlenen Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması!'nda birinci olarak adını Japonya'da da duyurdu.

Henüz 10 yaşında olan Yahya Azimoğlu ise Gürcistan'da düzenlenen Uluslararası Piyano Yarışması'nda hem üçüncü oldu hem de Jüri Özel Ödülü kazandı. Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü öğrencisi olan Yahya'nın kazandığı bu başarı, oldukça önemli görülüyor.

Gözlerimizi farklı bir yere çevirdiğimizde

Günlük hayatın rutininden, kendi kendimize yarattığımız suni gündemleri bir tarafta bırakıp gözümüzü başka bir yere çevirdiğimizde, güzelliklerle dolu bambaşka gündem maddeleriyle karşılaşıyoruz. Biri 20 yaşında, biri 10 yaşında bu iki genç ve önü açık genç adamın başarısını takdir etmek ve onları yeni başarılara teşvik etmekten daha güzel ne olabilir?

Haberin Devamı

Kıymetlerini bilmeli ve onları belki de daha sıkı takip etmeliyiz artık.

andac.uzel@demirorenmedya.com
twitter.com/andacuzel

Benzer İçerikler