Geri Dön
Hadise'nin 'Feryat'ı öyle pek yetmiyor ama yine de 'Evet' dedirtiyor

Hadise'nin 'Feryat'ı öyle pek yetmiyor ama yine de 'Evet' dedirtiyor

'Küçük Bir Yol' ve 'Hay Hay'la hem cool olabilen hem de niceliksel başarı yakalayabilen Hadise'nin baba evlerinde 'piremses' olduğu dönemler -şükürler olsun- geride kaldı. Yeni single'ı 'Feryat' modern çizgisiyle sınıfı geçse de 'Küçük Bir Yol' ve 'Hay Hay'ı fazlasıyla hatırlatması yüzünden pek yetmiyor ama son tahlilde yine de 'Evet' dedirtiyor...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Hadise'nin müzik yolculuğunda son dönemde daha cool bir havaya evrildiği konusunda mutabık mıyız, elbette. Yaydan çıkan okun geri dönülemezliği Kadıköy'de köfte ekmek yerken kulaklarımıza seyyar satıcı sayesinde çınlasa da, özel hayatıyla kombin edilmiş ve buram buram "Sipariş kokuyorum" ya da "SMS yolladım, geldi mi?" türevi şarkılarında bile bir içselleştirme, özel hayattan beslenerek onu bir müzikal yeterlilik ve trendlikle birleştirip kaydadeğer pasta yapma konusunda Hadise -onu sevin ya da sevmeyin- başarılı ilerliyor. Kadın şarkıcıların "İllallah" çektiren sıkı hayranları kendi aralarında buram buram 2000'ler kokan yarışmalara dahil oladursun, Hadise hem vitrinsel hem de gayet trend sularda yüzüyor. 'Küçük Bir Yol'la başlayan "Özel hayatımdan beslenerek birçoğunuza kargo takip numarası bandrollü gelse de allah sizi inandırsın müziğimi geliştirme gayretindeyim" tadı 'Hay Hay'la çok daha sağlam bir 'gol'le nihayetlenmişti. Hadise nicelik bazda 'Küçük Bir Yol' ya da Murda'ya eşlik ettiği 'İmdat'la bir hayli iyi performanslar ortaya koysa da radyoların A listesinden uzun bir süre düşmeyen 'Hay Hay' onun aslında e'leri kapalı bir şekilde söylediği 'Evlenmeliyiz' döneminde dahi yapması gereken, aşırı gecikmeli sağlam ve güvenli hit'iydi. 'Hay Hay' sonrasında Hadise'den yine cool çizgide bir şeyler beklerken karşımıza çıkan 'Feryat' bu noktada hem doğru hem de görece eksik bir adım.

Haberin Devamı

Google'a cool olmanın yollarını aratanlar için lüzumlu olduğunun farkında

Sözleri Sheyh Ree, bestesi Tekin Akbal, aranjesi Esad Fidan'a ait olan 'Feryat', künye itibarıyla birçoğumuza "Nasıl yani?" dedirtti. Bu çok güzel bir hareket. Hadise gibi ana akımın göbeğindeki pop yıldızlarının çok fazla adı tanınmayan genç müzisyenlerle ortaklık kurması muazzam ötesi çünkü. Birbirinin aynısı işlerle sürekli tekrarlara mahkum olduğumuz böylesine kısır döngü bir dönemde farklı isimler görmek gayet tatlı. Fakat 'Feryat'ı dinlemeye başladığınızda bu yeni isimlerin Hadise'ye kattığı yenilikten ziyade Hadise'nin yapmak istediği müzikte kendisine eşlik eden isimler olduğunu fark ediyoruz daha çok. Bu kısım şaşırtıcı. Hadise sanki kulaklarını tıkayıp "İstediğinizi söyleyin, işime gelirse, bana uyarsa okey canım" diyor. Bu güzel bir iddia. İnsanlara ukala gelebilecek sosyal hayat tavırları vardır ya. Hadise'nin tavrı da aslında bunun gibi bir tavır. Oldukça iddialı bir şey söz dinlememek. "E çıkan ürüne bakalım" dediğinizde Hadise'nin yönlendirmesini net hissediyorsunuz ve akılda kalan melodi ve sözleri düşündüğünüzde atıyorum bir sınıf başkanlığı seçim sonucu gibi "Kadın yine yapmış kafasına koyduğunu" diyorsunuz. Yani Hadise, ukala gibi gelebilen o iddiasının altını doldurmayı başarıyor. Fazlasıyla benmerkezcil tavrı bu coğrafyada Google'a cool olmanın yollarını aratan, kendi olamama ısrarındaki vatandaşlarımız, güzel kardeşlerimiz için gayet lüzumlu. Hadise gibi bir figürümüz müzikte de magazinde de olmalı, buralarda itiraz yok. O da farkında güzel kardeşlerimiz için lüzumlu olduğunun. Ama gönül elbette Hadise'nin biraz daha risk almasını diliyor. Çünkü Hadise dönem dönem samimiyetini sorgulatacak kadar mesafeli bir yol çiziyor. Halbuki o dengeyi her noktada tutturabilse ve koruma kalkanlarına gerek duymadan savaşma ve kendini var etme çabasına ek olarak paylaşma ve dönüşme frekansının açıklığını hatırlatsa belki onun için işler çok daha büyük noktalara ulaşabilecek. Onu kurtaran şey elbette vizyonu. O da bunun farkında. "Sizin şarkı listesi önerilerinizle ilgilenmiyorum, benim bir müzik stilim yelpazem var" rahatlığında. Teorik olarak doğru. Ama pratikte biraz daha uyum gerekiyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Biraz daha 'kas'sa 'İmdat'ına Z kuşağının yetişmesine gerek kalmayacak

'Feryat' bugüne kadarki en sağlam Hadise şarkısı değil. Kocaman bir parantez açmıyor hayatlarımızda. 'Küçük Bir Yol'daki duygusal duruşa 'Hay Hay'daki görece sertlik eşlik etmiş ve ortaya ikisinin evlat edinilmiş bir çocuğu doğmuş yepyeni bir ekipten. Daha önce Hadise başka müzisyenlerle yakaladığı tılsımı farklı bir ekiple tekrarlamış. Bu tekrarlama kötü bir şey değil. Ama öyle çok iyi bir şey de değil. 'Feryat'ı dinlediğinizde aklınıza 'Küçük Bir Yol' ve 'Hay Hay' geliyorsa bu 'Feryat'ın başarısını değil az önceki iki şarkının Hadise'ye kattıklarını yücelten bir durum. 'Feryat' vokal olarak Hadise'ye yakışmış. Nakaratı itibarıyla yükselmesi oldukça sıcak ve gerekli. Modern ve havalı. Video klip ise Hadise'ye şıklık kazandırmış. Yani yanlış bir nokta yok. Yaydan çıkan okun geri dönülemezliği, aşkın XL beden giyip giymediği, Superman ve Batman savaşında kazananın Örümcek Adam olması ya da ne yazık ki çok daha düz bir yerden söylersek, baba evlerinde 'piremses' olmak gibi cool dışı-hælk konseri çizgiler Hadise için gerekliydi ve şükürler olsun bitti. Artık cool ve mesafeli olarak da niceliksel başarı elde edebildiğini gösteren bir Hadise var. Bu da güzel. Ama bu evrenin sonunda artık bir dengeyi tutturmak ve tümevarmak gerekiyor. 'Feryat' sonrasında Hadise'nin cool çizgiyi bozmadan, yalnızca kardiyoyu hedeflemeden biraz daha bacak ve kol kaslarımızı 'kas'ması gerekli artık. 'Biz Burdayız'ın bir tık sempatiği ya da 'Visal'in daha net algılanabilir bir hali gibi çizgilerle 'Küçük Bir Yol' ve sonrası birleştiğinde, elbette Hadise'nin 'İmdat'ına Murda ya da başka bir Z kuşağı temsilcisinin yetişmesine gerek kalmayacak. Hadise'yi sevin-sevmeyin fark etmiyor. Yaptığı müziğe daha çok vizyon ekleyebilmesi noktasında fazlasıyla gecikilmiş olmasını da artık bir noktada unutalım, geçmişi geçmişte bırakalım. Hadise biraz daha yenilikçi tarafını konuşturmalı artık. 'Feryat' kesmiyor, yetmiyor ama tabii ki "Evet" dedirtiyor.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler