Geri Dön
İkilem 'Geçemem Senden' ile başarılarının tesadüfi olmadığını kanıtladı

İkilem 'Geçemem Senden' ile başarılarının tesadüfi olmadığını kanıtladı

'Bir Sebebi Var', 'Kaybolurum Gülüşünde' ve 'Bu Saatten Sonra' ile bir anda hayatımızın ortasına dalan İkilem grubu bu kez 'Geçemem Senden' ile karşımızda. İkilem, 'Geçemem Senden' ile başarılarının tesadüfi olmadığını net bir şekilde kanıtlamış durumda...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Pop müziğin giderek daha da çeşitlenmeye başladığı ortada. Günümüzde pop, rock, elektronik, rap ve arabesk gibi popüler türler eskiye nazaran çok daha iç içe. Son dönemde 'tutan' ya da 'çok sevilen/dinlenilen' işlere baktığımızda muhakkak anahtar bir kelimeye rastlıyoruz: Sentez... Örneğin arabesk diyebileceğimiz bir vokale elektronik/pop altyapılı, rap eklemeli, elektro gitar katkılı kombinlere eskiden asla rastlayamıyorken artık giderek bu ihtimal daha da gerçeğe dönüşür bir halde. Ki zaten olması gereken de buydu. Önce bütün türler ve bu türlerin en iyi örnekleri karşımıza çıkmalı. Bütün bu etiketlerden sonra ise sınırlar ortadan kalkarak pasta yapımına geçilmeliydi. Avrupa siyasi ikliminden tutun da cinsel yönelim sembolü olan harflerin sayısının giderek çoğalmasındaki gidişat da aslında müzikle paralel şekilde iç içe. Dünyada ana akım sırası trap esintili rap müziğe geldi ama çok değil sadece 1-2 yıl içinde bu şarkıların da giderek ana akım pop dinleyicisi ve üreticisi içinde de bir rock sound'u kadar normal tınladığını görmeye başlayacağız ki başladık bile. Murda ve Ezhel ortaklığı 'Aya', 2000'ler başında Mor ve Ötesi, Athena ve Duman gibi isimlerin kırdığı zincirin bir başka sahneden örneği gibi. Elbette bu akışkanlık sadece rap'le de sınırlı kalmayacak. Küresel çapta rap giderek daha da popla flört eder hale gelip 2010'lu yıllardaki "Rock öldü mü?" sorularının bir benzerini kendine yönelik sordurtacak, öte yandan Yunanistan'daki 'modern laika' ya da bizdeki 'neo arabesk' de giderek daha sentez bir kıvama evrilecek.

Haberin Devamı

Yavaştan 'karar verici' pozisyona geçen 'kayıp nesil'i bile damardan yakalıyorlar

İkilem, tam bu gidişatta ön plana çıkan önemli yıldızlardan biri. Serhat Karan ve Uğur Ateş'ten oluşan İkilem grubunun başarısını bir süredir, hem de 1.5 yıldır büyük bir sessizlikle takip ediyorum. Ve bugüne kadar sessizliğimi koruduğum için de kendilerinden özür diliyorum. Ama bu sessizliğin bir anlamı vardı kendi adıma. Çünkü bir grup düşünün. Adını yeni yeni duyuyoruz. Ama her çıkardıkları şarkıları hit oluyor. Ne zaman böyle bir şeyle karşılaştık son yıllarda? Ben açıkçası rastlamadım uzun süredir. İkilem'i ilk olarak 'Bir Sebebi Var'la tanıdım. Nakaratıyla direkt olayı bitiren grup 'Kaybolurum Gülüşünde' ile ikinci golü atmışlardı. 'Bu Saatten Sonra' ile daha bir damardan ilerleyen grup son olarak 'Geçemem Senden'i yayınladı. Bu dört şarkının her biri ayrı ayrı bomba, hepsi birbirine çok yakın ama bir o kadar da farklı tatlarda. Arabeskten rock ve pop'a birçok dinleyicinin dikkatini çekebilecek, yazının başında belirttiğim gibi 'sentez' bir müzikleri var. Yaptıkları müzik günümüzde 'alternatif pop' olarak etiketlense de -ki şimdilik bu tanım doğru kabul görse de- bence onlar müzik türlerinin bir öneminin artık kalmadığı bir çağda tamamen ana akım pop yapıyorlar. Y kuşağı da Z kuşağı da ve her iki kuşağın arasında kalan 'kayıp nesil' olarak görülen fakat şimdinin 'karar verici' pozisyonuna geçiş yapan kuşağı da doğrudan, damardan yakalıyorlar.

Haberin Devamı

Biraz daha trend dokunuşlarla ulaşamayacakları bir başarı yok

İkilem 'Geçemem Senden' ile son dönemin en büyük yıldızlarından biri olduklarını bir kez daha hatırlattı ve başarılarının tesadüfi olmadığını kanıtladı. Her telden dinleyiciyi yakalayıp gerek dijital gerekse radyolarda çokça dinlenmeyi başarmış olmaları, bir de üzerine tüm bunları yaparken kaliteden ödün vermeden yola devam etmeleri... İşte zaten bir İkilem yazısının bu kadar zaman gecikmesinin temel sebebi de bu. İkilem heyecan veriyor. Her yeni ürettikleri şarkının muhakkak bir kelimesinde, bir cümlesinde dinleyiciye "Kim bunlar ya?" sorusunu sordurtmayı başarıyorlar. İkilem benim gözümde 4'te 4 yapmalarına rağmen ve çıtayı her geçen gün daha da yükseğe taşıyor olmalarına rağmen kendilerinden beklediğim büyük hit'i henüz patlatamadıklarını düşünüyorum yine de. İkilem artık yavaş yavaş 'garanti' isimlerden birine hem de sadece 4 şarkılık bir ivmeyle geçiş yapmış durumda. Mabel Matiz ya da Sıla gibi İkilem de artık her yeni işleriyle takip edilen isimlerden birine kısa bir zamanda, doğru stratejiyle ulaşmış durumda. Fakat bugüne kadar yazdıkları en iyi şarkı olduğunu düşündüğüm, sempatik 'Geçemem Senden'den sonra ben artık onlardan çok daha fazlasını bekliyorum. İkilem şarkısı artık 1 numara olmalı. Hem de haftalarca 1 numarada kalacak bir bomba patlatmalı. Nitelik/nicelik dengesini koruyacaklarına güvenim tam. Çıtayı şimdi biraz daha artırmak lazım. Yaptıkları müziğin sentez tatlar barındırmasının avantajını daha çok kullanmalılar. Ufak elektronik ve trend dokunuşlarla müziklerini biraz daha cool ve yenilikçi tınlayan bir çizgiye çektiklerinde ulaşamayacakları bir başarı yok.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler