Geri Dön
Kurban'dan yıllar sonra gelen yeni şarkı 'Gülümse'tti mi?

Kurban'dan yıllar sonra gelen yeni şarkı 'Gülümse'tti mi?

Çıkışını 90'lı yılların sonunda, gerçek patlamayı ise Milenyum'un başında yapan Kurban grubu tam 4 yıl önce yayınlayacaklarını duyurdukları 'Gülümse'yi sonunda dinleyiciyle buluşturdu. Peki alternatif rock'ın önemli temsilcilerinden Kurban'dan yıllar sonra gelen yeni şarkı bizi 'Gülümse'tti mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Türkçe rock'ın 2000'lerde yaptığı büyük patlamada pek çok yeni grupla tanışmıştık. Çıkışlarını 90'lı yılların sonunda yapan Duman, Athena ya da Vega gibi gruplar ise gerçek yükselişlerini yine Milenyum'un ilk yıllarında yapmıştı. Kurban da 90'lı yılların sonunda karşımıza çıkan 'öncül' gruplardan biriydi. 90'larda çocuk olan herkesin muhakkak bir "Yalan dostum aşk diye bir şey yok" demişliği, şarkının sözlerine aşina olmuşluğu vardır. Grupla aynı ismi taşıyan ve 'Yalan'la çıkışı yapılan ilk albümden sonra 'Sert'i ve bana göre diskografilerinin en sağlam albümü olan 'İnsanlar'ı yayınlayan grup önemli bir dinleyici kitlesi yakalamayı başarmıştı. Özellikle 'İnsanlar'a adını veren şarkı ve albümün çıkış şarkısı 'Yine' bana göre Kurban'ın bugüne kadar kaydettiği en bomba şarkılar arasındaydı. Rock müziğin 2000'li yıllarda üretim bazında yeterince ana akımı belirleyemediği noktada ise Kurban yine üretime devam etti ama ergenliğini 2000'lerde yaşamış olan dinleyicilerin birkaç temas uzağında kaldı bu işler. Duman ya da Mor ve Ötesi gibi grupların dahi ana akımda ilk çıktıkları anda yakaladıkları ivmeyi koruyamadıkları bir dönemde elbette Kurban da biraz daha elektronikleşmiş bir çağda rock yapmaya devam ettiği için 'eski usul' kaçtı.

Haberin Devamı

Måneskin ile alternatif rock'ı keşfeden Z kuşağı

Sıkı bir rock dinleyicisi olmayan, trap şarkılardan başka neredeyse pek de keşif yapmayan, dijital müzik platformlarının farklı müzik türlerini keşfetme noktasındaki avantajını yeterince kullanamayan Z kuşağı dinleyicisi için İtalyan rock grubu Måneskin'in Eurovision zaferi önemli bir viraj olmuştu. İçinde elektro gitar kullanılan bir şarkıya pek de aşina olmayan ve trap çorbasında kaybolan Z kuşağı dinleyicisi küresel çapta 'eski usul' kaçan rock nostaljisi yapmaya başlamış, başta İngiltere'de The Killers olmak üzere rock yeniden bir ihtimal olarak tekrar gün yüzüne çıkmıştı. Bunların haricinde son dönemde 2000'li yılların Türkçe rock yıldızlarının da birer birer üretimlerine kaldıkları yerden devam etmesi ve en fazla 'Üçüncü Yeniler'deki alternatifliği kabullenen genç kuşağın da daha alternatif rock çizgisindeki isimleri belki de ilk defa aşırı gecikmeli de olsa yavaş yavaş keşfetmeye başlaması oldukça sevindirici gelişmeler. Kurban da yüzümüzü 'Gülümse'ten bir şarkıyla aramıza dönen isimler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

'Gülümse'dik, evet ama yetmedi!

2018 yılında yayınlayacaklarını duyurdukları 'Gülümse'yi tam 4 yıllık gecikmeyle bizlerle buluşturdu Kurban. Geçtiğimiz günlerde dijital platformlarda yer alan şarkının sözleri Deniz Yılmaz, müziği ise Özgür Kankaynar ve Yılmaz ikilisine ait. Şarkının miks'i Ozan Öner'e, mastering'i ise Cem Ömeroğlu'na teslim edilmiş. Peki yeni Kurban şarkısı gerçekten 'Gülümse'tmeyi başardı mı? Ben bu noktada biraz kararsızım. 'Gülümse' ne bugüne kadar duyduğumuz en sıkı Kurban şarkısı ne de son dönemde Mor ve Ötesi'nin 'Forsa'sı gibi "Nasıl yani?" dedirten bir iş. Daha çok bir özlem giderme, yıllarca sabredilen bir şarkıya kavuşma mutluluğuyla dolduruyor dinleyiciyi. Şarkı akıcı ve bir kere dinlemeye başladığınızda sizi asla sıkmadan sonuna kadar götürüyor. Ama benim Kurban'dan beklediğim sound daha temiz ve daha sert bir sound açıkçası. 'Yine' bu noktada benim saplantılı bir şekilde takılı kaldığım bir enerjiye sahipti. Kurban'ın müzik çizgisini en iyi ifade ettiğini ve özetlediğini düşündüğüm 'Yine' hem kolay algılanabilir, hem sıkı bir rock şarkısı hem de grubu farklı kitlelerle dahi buluşturacak parlak bir işti. 'Gülümse'yi dinlerken Kurban'ın özellikle 'İnsanlar'daki "Tamamdır" dedirten stilini aramak aslında doğru değil. Ama illa mukayese yapıldığında 17 yıl önce çok daha sağlamını 'A Bir'i saymazsak 13 şarkıyla yakalamış bir grubun elbette 'az'ı bile yetmiyor. Ha ben 2015'ten beri resmi olarak bir iş yayınlamayan Kurban'ın yıllar sonra "Ce-e" yapmasına aşırı sevinenlerdenim o ayrı. Ama biraz fazla gizemli bir şekilde tanıtımı yapılan 'Gülümse' açıkçası beni kesmedi. Ben Türkçe rock'ı canlandıracak, gerek sözel bazda gerekse müzikalite anlamında ses getirecek iddialı bir albüm bekliyorum gruptan. 2000'lerin başındaki enerjiyi tekrar hatırlama zamanı geldi çünkü. 90'ların sonunda üretime başlayan Kurban da elbette bize en başta dinamizm katabilecek grupların halay başında geliyor. 'Gülümse'dik, evet ama yetmedi!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler