Geri Dön
Moby kimdir?

Moby kimdir?

Moby, son günlerde sosyal medya kullanıcılarının ilgi gösterdiği bir isim. Moby kimdir? Moby neden popüler oldu? İşte Moby hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Moby kimdir?

Moby, 11 Eylül 1965'te ABD'nin New York şehrinde dünyaya gelmiştir. Tam adı Richard Melville Hall'dur. Bugüne kadar pek çok albümü bulunan Moby bir şarkıcı ve şarkı yazarıdır. Aynı zamanda DJ olarak da performansları olan Moby daha çok elektronik müzik türünde şarkılara ve albümlere imza atmıştır.

Moby'nin ilk yılları

Moby'nin neden 'Moby' adını takma isim olarak seçtiği her zaman merak konusu olmuştur. Bunun en büyük sebebi tam da tahmin edeceğiniz sebep. Yani Moby Dick! Moby, takma adını büyük amcası Herman Melville'in yazdığı Moby Dick romanından almıştır. Müzik kariyerine 1980 yılında Vatican Commandos adlı punk grubuyla başlamıştır.

Moby ve 90'ların ilk dönemleri

80'lerin sonunda New York'ta DJ'lik yapan Moby, bu dönemde kaydettiği 'Go' adlı şarkı efsanevi yönetmen David Lynch'in 'Twin Peaks' dizisinde kullanılmıştır. Şarkının, dizi sayesinde popüler olması sayesinde İngiltere listelerine giren Moby, 90'ların başında adını duyuran bir isme dönüşmüştür.

Moby ve 90'ların ortaları

'The Story So Far' albümü sonrasında 1993 yılında ikinci albümü 'Ambient'i yayınlamış ancak büyük bir başarı elde edememiştir. Moby, 90'ların ortalarında tekrar yükselişe geçmiş ve James Bond filmi Tomorrow Never Dies için yazdığı bir şarkıyla beğeni toplamıştır. Bu dönemde Moby daha çok filmler için hazırladığı şarkıları yayınlamıştır.

Moby ve 'Play' albümü

Moby'nin müzik dünyasında büyük bir yıldız olmasını sağlayan albümü ise 1999 yılında yayınlanmıştır. 'Play' adlı albümden çıkan peş peşe çıkan single'lar olsun, videoları olsun Moby hem önemli albüm satış rakamlarına ulaşmıştır, hem de müzik eleştirmenleri tarafından tam not almayı başarmıştır.

Moby ve 2000'ler

Moby, 90'lar sonunda daha alternatif ve elektronik sularda gezmesinden sonra 2005 yılında 'Hotel' albümünü piyasaya sürmüştür. Moby'nin 'Hotel' albümü ve özellikle bu albümden çıkan 'Lift Me Up' single'ı Türkiye'de de popüler olmuştur. Albümdeki 'House' türünden şarkılar sayesinde Moby'nin Türkiye'deki gece kulüplerinde popüler olmasını sağlamıştır.

Moby neden gündemde?

İlk albümünü 1992'de çıkaran ve 2018'e dek toplamda 14 albüm yayınlayan Moby son yıllarda aktivist ve vegan kimliğiyle de ön planda. Yaptığı özel projelerde veganlığı anlatmaya çalışan Moby'nin son dönemde popüler olmasının sebebi ise 'Then It Fell Apart' adlı yeni bir kitap hazırlığında olması. Moby'nin 'Then It Fell Apart' adlı kitabı Mayıs 2019'da yayımlanacak. Moby daha önce de 'Porcelain' adlı bir kitap yayımlamıştı.

Moby kimdir

Moby kimdir

Moby kimdir

Moby kimdir

Moby kimdir

Moby kimdir

Benzer İçerikler