Geri Dön
MYFO, Türkiye'nin Il Volo'su olur mu?

MYFO, Türkiye'nin Il Volo'su olur mu?

Avrupa'daki opera kültürünün Türkiye'de karşılığı ne yazık ki eksilerde. Ancak üzülmeyin. MYFO diye mis gibi bir pop opera grubu çıktı karşımıza. Grup, İtalyanların Il Volo'su gibi herkese hitap edebilmeyi başarabilecek mi, bunu yapacakları şarkı seçimleri belirleyecek...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Misler gibi bir pop opera grubu

Pop şarkıların opera versiyonlarını dinlemek, klasik müzik kültürü olan Batı Avrupa'da müthiş bir gelenek. "Neden bizim yok?" diyordunuz ya bugüne kadar... İşte o ağlama, sızlama dönemleri geçti gitti. Artık misler gibi bir pop opera grubumuz var. Grubun adı MYFO. Kaan Ekenler, Enes Yüce, Yunus Akbaş ve Mert Kesepara'dan oluşan bu grup üyeleri, yılların pop şarkılarını 'Nostalji Sendromu' adını verdikleri bir EP'de toplamış.

'Sessiz Gemi' bir tık ötede

EP'de 4 bomba pop şarkı yer alıyor. Hümeyra'dan duyup bayıldığımız 'Sessiz Gemi', Ayten Alpman denilince akla gelen şarkı 'Ben Böyleyim', 90'ların unutulmaz pop slow'larından Bora Öztoprak'ın 'Seni Seviyorum'u ve Tual'in 'Pencereler'i albümde yer alıyor. Özellikle 'Sessiz Gemi' ve 'Pencereler', grubun çok sesli vokal rengini ortaya koyabildikleri, dikkat çekici şarkılar olmuş. 'Sessiz Gemi' bir tık daha ötede, 'Pencereler' biraz daha meraklısına hitap etmiş. Grup üyelerinin ses rengine hayran kalmamak elde değil.

Ters köşe şarkılar lazım

Pop opera gruplar Avrupa'da çok seviliyor. En son örnek İtalyan Il Volo grubuydu. 'Grande Amore' gibi epik bir şarkıyla 2015 yılında Sanremo Müzik Festivali'ni kazanan grup, aynı yıl Eurovision'da da üçüncü olmuştu. Grup, İtalya'nın en sevilen isimlerinden birine dönüşmüştü. Evet, 'Nostalji Sendromu' doğru bir başlangıç olsa da MYFO Türkiye'nin Il Volo'su olur mu, bunu biraz Z kuşağının 'şaşırtan gücü' belirleyecek. Radyo ve televizyon kanallarının operaya mesafesini "Yeter artık, farklı bir şarkı dinlemek istiyorum" diyen, farklı sound'lar arayışındaki Z kuşağı aşabilir. Ancak bunun için de şarkı seçimlerinin daha trend olması gerekiyor. Klasik pop şarkıları MYFO için kaliteli seçimler olsa da grubun ana akımlaşması kalitelerini bozmadan bir zıpırlık, bir ters köşe yapmalarına, örneğin Tarkan'ın hareketli bir şarkısını pop operaya çevirmelerine, TikTok gençliğinin grubu tesadüfen popülerleştirmesine bağlı. Kaliteyi düşürmeden yapılacak her ters köşe MYFO'yu daha da büyütecek. Şu haliyle güzel bir boşluğu doldurmuşlar ancak daha da büyümeleri için ters köşe şart.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler