Geri Dön
'Popstar'lık KÖFN'e yakışıyor, 'Dün'ler yarınlara itinayla taşınıyor

'Popstar'lık KÖFN'e yakışıyor, 'Dün'ler yarınlara itinayla taşınıyor

'Bi' Tek Ben Anlarım'la dağları delen, 2022'nin en büyük çıkışına imza atan KÖFN grubu yani Salman Tin ve Bilge Kağan Etil ikilisi, bu kez 'Popstar' adını verdikleri albümleriyle karşımızda. 'Popstar'a adını veren 'Popstar' ve 'Bi' Tek Ben Anlarım'ın Antalya'da tatil yaptığı için Discord ses kanalına tamamen teknik sebeplerden ötürü bağlanamayan kankitosu 'Dün'ün yıldızlaştığı albüm, grubun vizyonunu hatırlatıyor, grubun ve Türkçe pop'un geleceğine dair bir imza bırakarak umutlandırıyor...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Danimarka'nın 2021 yılındaki Eurovision temsilcisi Fyr og Flamme grubu, Danca şarkıları 'Øve os på hinanden'le yarı finalde 11'inci olarak finali kıl payı kaçırsalar da özellikle Kuzey Avrupa'nın karakteristik pop sound'unu seven dinleyici kitlesi arasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Retrodan ve bilhassa 80'lerden beslendikleri müziklerini 2020'lerin trendliğiyle birleştiren Danimarkalı ikili, 2000'ler sonrasında tekrar yükselişe geçen 'duo müziği'ne tatlı bir renk katmıştı. Türkiye'de ise dönem dönem sık rastladığımız 'duo müziği' özellikle son yıllarda dikkat çekici üretimlere imza atan yerel yıldızlarla popülerlik kazanmış durumda. Bu temsilcilerin başında gelen grup ise hiç şüphesiz 'Bi' Tek Ben Anlarım'la 2022'nin tartışmasız yıldızı olan, resmi dijital müzik platformlarında toplamda 200 küsür milyonlara ulaşan KÖFN grubu olmuştu. Büyük bir fırtına kopartan ve dinleyen herkeste bağımlılık yaratan 'Bi' Tek Ben Anlarım', aslında 2018'den beri üreten Salman Tin ve Bilge Kağan Etil'in tartışmasız en büyük hit'i olmuş ve ikiliyi tüm Türkiye'ye tanıtmıştı. En genç popstar'larımızın 50'nci yaşlarını birer birer devirdiği bu dönemde genç yeteneklere kapımızı daha çok açmamız gerektiğini hatırlatan KÖFN grubu, 'Bi' Tek Ben Anlarım' sonrasında 'Al Aramızdan'la bir nevi sağlama yapıp başarılarının tesadüfi olmadığını kanıtlamıştı. Bir süredir merakla beklenen yeni albümleri 'Popstar'ı dinlediğimizde de KÖFN'ün ilerde neler yapabileceklerini de yavaştan çözebilir hale geliyoruz.

Haberin Devamı

Sufleyi veriyor, hatta sufleyi yavaştan fırına yerleştiriyor

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni KÖFN albümü 'Popstar'da bir versiyonu ve önceki iki hit single'ı saymazsak 6 yeni şarkı karşılıyor bizleri. Bu 6 yeni şarkıdan özellikle ilk 3'ü, yani albüme adını veren 'Popstar', 'Dün' ve 'Tekinsiz' ilk dinlemede grubun popülerlik kazanan işlerine aşina olan dinleyiciyi rahatlıkla kavrayan, ellerine avuçlarına sarıp sarmalayan şarkılardan oluşuyor. Outro'suyla alternatif rock dinleyicisinin kalbini pıtlatan 'Kavgası Çok', sıcaklığı ve sempatikliğiyle "Nasıl yani?" dedirten Berika ortaklığı 'Aklım Firarlarda' ve versiyon azizliğine uğramasa normal şartlarda bir albümü kapatmakla görevlendirilmesi gereken 'Sen Bu Değildin' ancak ve ancak gruba gerçekten gönül verenlerin en hızlı şekilde adapte olacağı şarkılar arasında. Çatıyı orta tempo üzerine inşa etmek yerine biraz düşürüldüğünde ya da hafif yükseltildiğinde ne gibi sonuçlar doğabileceğini çok ufak, hiç öyle acıtmadan hissettiren Tin ve Etil ikilisi, heybelerinde neler saklamış olduklarını özellikle bu 3 'ana akım olmanın uzağında tınlasalar da güzel bir kıpırdanma yaratan' şarkılarıyla sufleyi veriyor, hatta sufleyi yavaştan fırına yerleştiriyor. Üstelik bu 3 alternatifin hemen başına 3 hit adayını defterin en başına not olarak iliştirerek de dengeyi tutturuyor.

Haberin Devamı

'Dün'ü yarına bırakmanın muhteşem özgüveni

'Popstar'ın ikinci tura kalan 3 büyük hit adayı arasındaki "Çabana sağlık kardeşim" dedirten gümüş madalyanın sahibi hiç kuşkusuz 'Tekinsiz'. Popülerlik kazanan ya da kazanma potansiyeli taşıyan KÖFN şarkıları arasında Salman Tin'in vokali ve BKE'nin yani Bilge Kağan Etil'in dokunuşlarıyla bir yaz akşamı şarkısına dönüşen 'Tekinsiz' uzun dönemde kendisini gösterebilecek, uzun dönem şarkısı olarak dikkat çekiyor. Ancak önünde iki büyük rakibi var şu anda. İlki albüme adını veren 'Popstar', ötekiyse 'Dün'. Bu şarkılardan video kliple taçlanan ilk şarkı olan 'Popstar' her ne kadar şu anda 'çıkış rüzgârı'nın etkisiyle ön plana çıksa da elbette hepimiz 'Popstar'ın gerçek yıldızının 'Dün' olduğunu gayet net biliyoruz. 'Dün', melodisinden temposuna, altyapısından üstyapısına 'Bi' Tek Ben Anlarım' ve 'Al Aramızdan'ın Antalya'da tatil yaptığı için tamamen teknik sebeplerden ötürü Discord'daki ses kanalına bağlanamayan kankileri tadında bir konumda. Sempatik, kararlı ve özgüvenli. Güzelliğine öyle çok güveniyor ki Tin ve Etil, 'Popstar'ın 'Popstar'lığına 'Popstar'lık katmak adına 'Dün'ü yarına/yarınlara saklarken ve itinayla taşırken bile ihtişamını koruyor, küsmüyor ya da bozulmuyor, cool bir şekilde sırasını bekliyor. Tam da bu noktada devreye giren ve albümün hem açılışını yapan ve bir nevi albümün 'ayrık otu' olurken aynı anda tümevardıran 'Popstar', Tin ve Etil için hem zaman kazandırıyor, hem dinleyicinin tembelleşmesine izin vermeyerek monoton çizgiyi az biraz dalgalandırıyor. 'Dün' her ne kadar 'Popstar'ın yıldızı olsa da albüme adını veren 'Popstar'ın nakaratındaki "KÖFN'e benzemiyor ama güzel de bir yandan, ağ, uğ, oğ" havası gerçekten tatlı ve heyecan verici. KÖFN'ün 'Popstar'ı 'Popstar'la tanıtmak istemesi ise niceliklerini koruyarak nitelik olarak da farklılık ekleme gayreti, yani müziklerini çeşitlendirirken ana akımla da uyumlu halleri dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Doğmuş güneşimiz; doğmuş, doğmuş

Synthpop ve pop arasında bir köprü kurarken Salman Tin'in vokaliyle yerelliğini koruyan, Bilge Kağan Etil'in yaratıcılığıyla renklenen KÖFN, yalnızca 'Bi' Tek Ben Anlarım'dan ibaret olmadıklarını, Türkiye'nin hem X, Y, Z ve envaiçeşit kuşağı aynı anda yakalayabilecek bir perspektife ve daha da önemlisi kısır döngü içindeki Türkçe pop'a bir vizyon katabildiklerini kanıtladıkları için doğru ve umut veren bir yolda. 'Popstar' iyi bir albüm evet ama grubun 'Popstar'ı tıpkı Sıla'nın 'İmza'sı gibi bir konumda. 'İmza'yı takip eden 'Konuşmadığımız Şeyler Var', imzasını atabilmiş bir Sıla'nın yaratabileceği bir albümdü. İşte KÖFN de geçmişte 'Tepeler' ya da 'Rockstar'la koyuldukları yolu 'Bi' Tek Ben Anlarım'ı çoğaltan, besleyen, çeşitlendiren bir 'Popstar'la bu imza durumunu gerçekleştiriyor. Bundan sonrası ise 'Popstar'a adını veren 'Popstar'ın nakaratındaki ufak bir "Neler oluyor, savaşta mıyız, neler oluyor?" şaşırtıcılığına ufak ufak, alttan alttan devam ederken diğer yandan da 'sevilen, tutan, bağlandıran ve bağımlılandıran' çizginin korunmasına kalıyor. KÖFN yapar mı, yapar. Zaten onlar da yapamıyorsa bizler de dükkanı kapatıp yerine waffle'cı açalım artık. Doğmuş güneşimiz; doğmuş, doğmuş...

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler