Geri Dön
Sıkıysa Iskala 4: Biig Piig, Fred Again.., Piri & Tommy

Sıkıysa Iskala 4: Biig Piig, Fred Again.., Piri & Tommy

Sıkıysa Iskala'nın dördüncü konukları şampiyonu Ocak 2023'ün ilk haftasında belli olacak BBC Sound Of... 2023 adayları Biig Piig, Fred Again.. ve Piri & Tommy. Bu hafta ağırladığımız şarkılar uzun bir dönem boyunca indie işleriyle dikkat çeken İrlandalı müzisyen Biig Piig'i ana akım sahnesine taşıyan 'This Is What They Meant', şarkılarının adına birlikte ortaklık yaptığı kişilerin adını vermesiyle meşhur olan Fred Again..'den 'Hannah (The Sun) ve güçlerini birleştirerek 2023'e damga vurmaya hazırlanan drum and bass grubu Piri & Tommy'den 'Can We'. Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Son yıllarda adını duymaya başladığımız çok fazla isim ve çok fazla üretim var. Bu şarkılardan birçoğu maalesef gözden kaçıyor. Ancak bir arkadaş ya da dost önerisiyle haberimiz oluyor çoğu zaman bu şarkılardan. Halbuki bir dinlemeye başladığınızda "Ben neden daha önce keşfetmemişim ya" dedirtiyor neredeyse hepsi. Sıkıysa Iskala tam da bu gerekli ihtiyaçtan doğdu. Bu seride yeterince takdir görmeyen, dinlenme rakamlarında hak ettiği ilgiyi bulamayan ama aslında taş gibi olan şarkılar yer alıyor. Sıkıysa Iskala'nın dördüncü konukları şampiyonu Ocak 2023'ün ilk haftasında belli olacak BBC Sound Of... 2023 adayları Biig Piig, Fred Again.. ve Piri & Tommy. Bu hafta ağırladığımız şarkılar uzun bir dönem boyunca indie işleriyle dikkat çeken İrlandalı müzisyen Biig Piig'i ana akım sahnesine taşıyan 'This Is What They Meant', şarkılarının adına birlikte ortaklık yaptığı kişilerin adını vermesiyle meşhur olan Fred Again..'den 'Hannah (The Sun) ve güçlerini birleştirerek 2023'e damga vurmaya hazırlanan drum and bass grubu Piri & Tommy'den 'Can We'. Sıkıysa ıskalayın, hadi bakalım!

Haberin Devamı

Sonunda ana akımla buluştu

BBC Sound Of... 2023'ün 10 adaylık uzun listesi geçtiğimiz günlerde belli olmuş ve listede yer alan şarkıcılar özellikle yeni isim keşfetmeyi seven sıkı müzik dinleyicileri arasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Aralarında daha önce 'Sıkıysa Iskala'da ağırladığımız isimlerin de yer aldığı adaylar arasında Cat Burns, Flo, Nia Archives ve Rachel Chinouriri haricinde üç önemli isim daha oldukça dikkat çekiyor. Bu isimlerin başında gelen isim ise elbette Biig Piig. Uzun bir süredir ana akımın uzağında daha indie ve alternatif üretimlere imza atan İrlandalı müzisyen, neo soul-pop ve hatta hip hop öğelerini birleştirdiği stiliyle oldukça dikkat çekiyordu. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan 'This Is What They Meant' single'ı ise şarkıcının ana akımda çok daha görülür ve fark edilebilir olmasını sağladı ve özellikle BBC Radio 1'dan aldığı destekle dinleyici kitlesini hem genişletti hem de çeşitlendirdi. Biig Piig'in bugüne kadar imza attığı şarkılar arasında genel dinleyici tarafından en kolay algılanabilir şarkı olan 'This Is What They Meant' görece yüksek kaçan temposuyla tezat 'minimal vokal'i sayesinde ilk dinlemede dahi dikkat çekmeyi başarıyor. Biig Piig, BBC Sound Of... 2023'te sürpriz bir başarıya imza atabilir mi bilinmez, ancak 'This Is What They Meant'in rüzgârıyla ilk 5'e kalabilir ve hatta şampiyon dahi olabilir.

Haberin Devamı

Adeta albüm değil de günlük yayınlıyor

BBC Sound Of... 2023'ün en beklenen adaylarından biri hiç kuşkusuz İngiliz müzisyen Fred Again..'di. Dans şarkılarıyla bir süredir BBC Radio 1'da rotasyona girmeyi başaran Fred Again.., adeta günlük tutar gibi neredeyse her yıl bir albüm kaydetmesiyle ve şarkılarının adına ortaklık yaptığı isimlerin adlarını vermesiyle birçok kişinin dikkatini çekti. House müziğin yalnızca Fransız David Guetta'dan ya da Hollandalı Tiësto'dan ibaret olmadığını bizlere kanıtlayan Fred Again.. her ne kadar şu ana kadar adını Birleşik Krallık dışında çok da fazla duyurmamış olsa da bu istikrarla üretimine devam ettirdiği takdirde çok daha hızlı bir şekilde keşfedilebilir. Özellikle 2021 tarihli ikinci albümü 'Actual Life 2'nun en büyük hit'lerinden biri olan 'Hannah (The Sun)' kademe kademe yükselen enerjisiyle, inişli-çıkışlı temposuyla hem ilk dinlemede dahi iz bırakıyor hem de kendini uzun vadede daha da çok sevdiriyor. Fred Again.. özellikle 2000'ler sonuna damga vuran house müziğe alternatif olabilecek ancak aynı oranda geniş kitleler tarafından da kolaylıkla keşfedilebilecek işlerinin sayısını çoğaltabilirse dans müzik denildiğinde akla gelen ilk 10 isimden birine dönüşebilir, bu ışık var onda.

Haberin Devamı

Artık yola iki kişi olarak devam ediyorlar

BBC Sound Of... 2023'ün Fred Again.. kadar garanti olmasa da görece beklenen isimlerinden biri ise hiç kuşkusuz İngiliz drum and bass grubu Piri & Tommy. Sophie McBurnie ve Tommy Villiers'tan oluşan ikili son dönemde özellikle 'Words' ve 'On & On' gibi şarkılarla dikkat çekmeyi başardı. Her ne kadar 'Words' öncesindeki 'Soft Spot' ve 'Beachin' single'ları döneminde yola yalnızca Tommy destekli Piri olarak başlansa da 'Words' ile beraber bu birlikteliğin bir adı konuldu ve ikili olarak elektronik müziğin, spesifik olarak da 'drum and bass'ın ana akımdaki temsiliyeti konusunda ciddi bir misyon yüklenildi. Piri & Tommy ikilisi henüz şu anda dağları delmese de, dünyayı baştan fethetmese de özellikle geçtiğimiz aylarda yayınladıkları ilk albümleri 'Froge.mp3'te yer alan bazı şarkılarla kalpleri kazanmayı başardı. Albümün gizli hit'lerinden 'Can We' henüz şu anda keşfedilmese de single olarak seçildiği takdirde temposu ve indie pop kokan enerjisiyle gruba büyük bir hayran kitlesi kazandırabilir. Elektronik işlerin alternatif bir damar yakalayarak ana akımlaşması oldukça trend son dönemde. Piri & Tommy, başarılı sinerjileriyle gelecekte çok daha fazla kişi tarafından keşfedilebilir.

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler