Geri Dön
Jimi Hendrix: Efsane gitarist ve 27 yaş laneti

Jimi Hendrix: Efsane gitarist ve 27 yaş laneti

Jimi Hendrix bir efsaneydi ve efsaneler öyle kolay kolay ölmez... Yaşamında inanılmaz performanslara imza atan, rock müzik tarihinin en büyük gitaristi olarak gösterilen ve 27 yaşında hayatını kaybeden efsane müzisyen Jimi Hendrix'in yaşamına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Elvis Presley ve Chuck Berry gibi gitaristleri örnek aldı

Jimi Hendrix, 27 Kasım 1942 tarihinde, Seattle, ABD’de dünyaya geldi. Doğum adı Johnny Allen Hendrix olan müzisyen, 16 yaşındayken annesini kaybetti. İlk klasik gitarını 14 yaşındayken edinen Hendrix, elektro gitarla ise babası Al Hendrix sayesinde tanıştı. Babasının satın aldığı ikinci el Supro Ozark marka bu gitarı kendi kendisine çalarak öğrenen başarılı müzisyen, gençlik yıllarında Elvis Presley ve Chuck Berry gibi gitaristleri örnek aldı. Washington Ortaokulu’ndan mezun olmasının ardından Garfiled Lisesi’ne kayıt olan Hendrix, bu okulu öğrencilerin ırkçı davranışları ve de müziğe verdiği büyük önem yüzünden yarıda bırakarak müzisyenlik yolundaki kariyerine devam etti.

İlk olarak yerel barlar ve kafelerde arkadaşları ile beraber yaptığı gösterilerle müzik hayatına başlayan Hendrix, daha sonra ise The Velvetones, Rocking Kings gibi yerel ölçüde tanınmış gruplarda yer aldı. 1960 yılında araba hırsızlığı suçundan başı polisle derde girince kurtuluş yolu olarak Amerikan Ordusu’na yazılan Hendrix, burada sorunlu davranışları ve de nöbette sürekli uyuması nedeniyle komutanları ile başını belaya soktu ve de 31 Mayıs 1962 tarihinde ordudan ayrıldı.

Albümü, İngiliz müzik listelerinde uzun süre kaldı

Orduda görev yaptığı yıllarda tanıştığı bas gitarist Billy Cox ile beraber Tennessee’ye taşınan Hendrix, burada Cox ile beraber The Casuals adlı grubu kurdu. Zaman içerisinde King Kasuals adını alan grup, yerel müzik piyasasında kendisine başarılı bir yer edinmeyi başardı. 1966 yılında eski Animals menejeri Michael Jeffery ile tanışan Hendrix, onun yönlendirmesi ile beraber The Jimi Hendrix Experience adını taşıyan kendi grubunu kurdu. Grubuyla beraber yayınladığı Purple Haze adlı şarkının kısa sürede Avrupa’da yayılmasıyla beraber ünlü olan Hendrix, ilk albümü Are You Experienced’in çalışmalarına başladı.

İlk Jimi Hendrix albümü olan Are You Experienced, 12 Mayıs 1967 tarihinde, İngiltere’de yayınlandı ve aldığı olumlu tepkiler sayesinde kısa süre içerisinde Kanada ve ABD’de de satılmaya başlandı. Albüm, The Beatles’ın efsanevi albümü Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’in ardından İngiliz müzik listelerinde uzun süre boyunca ikinci sırada yer almayı başardı.

Birbirinden değerli konserler, albüm ve müthiş bir hayran kitlesi...

18 Ağustos 1969 tarihinde düzenlenen ve de 500.000’in üzerinde katılımcıyla o tarihe kadar yapılan en büyük festival olan Woodstock’ta sahneye çıkan ve izleyicilere hayatları boyunca unutamayacakları iki saatlik bir şov sahneleyen Hendrix, Woodstock’un ardından ABD sahnelerinden bir süre uzak durarak büyük bir Avrupa turuna çıktı.

Jimi Hendrix, 18 Eylül 1970 tarihinde, Londra’da kaldığı otel odasında hayatını kaybetti. Aldığı yüksek oranda alkolün kullandığı ilaçlarla tepkimeye girmesi sonucunda hayatını kaybeden Hendrix, öldüğünde 27 yaşındaydı. 27 yaş laneti kavramının ortaya çıkmasında önemli bir etkiye sahip olan Hendrix, kısa yaşamına rağmen geriye birbirinden değerli konserler, albüm ve müthiş bir hayran kitlesi bıraktı.

Benzer İçerikler