Geri Dön
Melih Kibar: Unutulmaz müziklerin unutulmaz bestekârı

Melih Kibar: Unutulmaz müziklerin unutulmaz bestekârı

Hababam Sınıfı filminin müziğini besteleyerek akıllara kazınan, birçok unutulmaz müziğin bestesine imzasını atan Melih Kibar'ın hayatına ve sanatına Molatik oluyoruz...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

8 yaşında konservatuara başladı


1951 yılında İstanbul‘da doğdu. Ailesi ünlü besteciyi , daha küçük yaşta hissedilen müzik yeteneğini geliştirebilmesi için, İstanbul Belediyesi Konservatuarı Yarı Zamanlı Piyano Bölümü’ne gönderdi. Melih Kibar, konservatuara başladığında henüz 8 yaşındaydı. 1969 yılında, profesyonel müzik yaşamına İstanbul Yelken Kulübü’nde başladı. Aynı dönemde, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen Liselerarası Hafif Müzik Yarışması’na Alman Lisesi Orkestrası’yla katılan sanatçı, beste dalında birinci oldu. Bu başarıyla, profesyonel müzisyenlerle çalışma fırsatı yakalayan Kibar’ın, Timur Selçuk‘la uzun sürecek ortak çalışmaları 1970‘de başladı.

'İşte Öyle Bir Şey' ve daha fazlası...


1974‘te Timur Selçuk Orkestrası‘nın çıkardığı albüme, ilk defa 3 bestesiyle (Gençlik Şarkısı, Kelebek ve Panayır Günü) katkıda bulundu. Kibar’ın 'Panayır Günü' bestesi, TRT‘de yayınlanan 'Oyun Treni' adındaki programın jenerik müziği olarak seçildi. 1975'te ise, Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye elemelerine katılmak üzere 'Çoban Yıldızı'nı besteledi. Aynı dönemde, Çiğdem Talu ile yolları kesişti ve birçok ünlü besteye birlikte imza attılar. İkilinin ilk şarkılarından olan 'Neden Tuttun Elimi' ve 'Bunlar da Geçer', Füsun Önal‘ın sesiyle hayat buldu. Erol Evgin tarafından 1976‘da seslendirilen 'İşte Öyle Bir Şey' ve 'Sevdan Olmasa' şarkıları büyük sükse yaptı. Nitekim, Kibar, ilk önemli ödülünü 'İşte Öyle Bir Şey' adlı şarkısıyla, 'Yılın Bestecisi' kategorisinde ödül aldı. 'Hababam Sınıfı' için yaptığı besteyle 'Altın Portakal Film Müziği' ödülünün sahibi oldu.

1977‘de yine Erol Evgin tarafından seslendirilen 'Bir de Bana Sor' adlı ünlü şarkıyı besteledi. Aynı yıl, 'İçimdeki Fırtına' ile bir kez daha 'Yılın Bestecisi' ödülüne layık görüldü. 'Hisseli Harikalar Kumpanyası' müzikaline yaptığı bestelerle, müzikal yeteneğini gözler önüne serdi. Ünlü bestecinin ödülleri bunlarla sınırlı kalmadı. 1981 yılında, 45’lik plak olarak çıkardığı 'Hep Böyle Kal' ve 'Söyle Canım' çalışmalarıyla Altın Plak ödülünü aldı. 1984 yılında, Kibar’ın müzikal başarıları arasına, Polonya'nın Sopot şehrinde aldığı 'En Başarılı Orkestra Şefi' ödülü eklendi. Türk yapımı ilk müzikal filmin de besteleri Kibar tarafından yapıldı.

'Sev'le birincilik getirdi


Müzisyen, 1986 yılında kendi prodüksiyon firmasını 'Melki'yi kurdu. Kibar tarafından bestelenen 'Halley' adlı şarkı Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye ayağında birincilik ve aynı yıl Norveç'te düzenlenen Avrupa ayağında ise, dokuzunculuk elde etti. Böylece, Türkiye bu yarışmada, ilk defa ilk on arasında yer almış oldu. 1987'de Eurovision Türkiye'ye 'Paydos' şarkısıyla katılarak ikinci, 1995‘te de 'Sev' şarkısıyla birinci oldu.


Birçok ünlü yapıta besteleriyle hayat veren, unutulmaz müziklerin ünlü bestekarı, 7 Nisan 2005'te İstanbul'da cilt kanseri teşhisiyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.

Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler