Geri Dön
Metin Serezli: Türk tiyatrosunun duayen ismi

Metin Serezli: Türk tiyatrosunun duayen ismi

Metin Serezli Türk tiyatorusunun duayen isimlerinden biri... Gelin Metin Serezli'nin hayatına ve sanatına Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Tiyatro kritikleri yazdı

Metin Serezli 12 Ocak 1934'de İstanbul'da doğdu. Lise'yi Taksim Atatürk Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Her ne kadar hukuk kazanmış olsa da iki yıl okuduktan sonra İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümlerine geçiş yapıp orada okudu. Basın bölümünde okurken Vatan, Tan gibi gazete ve dergilerde yazılar yazmaya, hatta bir dönem tiyatro kritikleri yazmaya da başlamıştı.

'Papaz Kaçtı' ile profesyonelliğe adım attı

Yazdığı bu tiyatro kritikleri Metin Serezli'yi tiyatroya çekmiş olacak ki istanbul Üniversitesi Gençli Tiyatorusu'nda amatör olarak oyunculuğa atılmıştı. 1955 yılında da Haldun Dormen'in yeni kurduğu 'Dormen Tiyatrosu'nda ilk oyunu olan 'Papaz Kaçtı' komedisi ile profesyonelliğe adımı attı. Tiyatroya olan ilgisini hiç kaybetmedi Metin Serezli. 'Dormen Tiyatrosu', 'Şan Tiyatrosu', 'Çevre Tiyatrosu' ve 'Tiyatro İstanbul'da 69 oyun oynadı, 28 oyun ve 5 müzikali yönetti Metin Serezli.

'Sihirli Annem'de Taci'nin sesi oldu

1954 yılında Erlangen Tiyatro Festivali'nde amatör gençlik tiyatrosunda oynadığı 'Yarın Başka Olacak' oyunu üçüncü oldu. Sadece bu ödüllerle kalmadı Avni Diligil, Afife Jale, Üniversiteler Birliği, İsmail Dümbüllü ve Lions en iyi oyuncu ödüllerinin sahibi oldu Metin Serezli. Tiyatroya ve sinemaya çok emek vermiş olan Metin Serezli iki buçuk yıl akciğer kanseri tedavisi gördükten sonra 10 Mart 2013'te hayata gözlerini yumdu. Bizler bugün 'Olacak O Kadar'da, 'Zübük'de, 'Talihli Amele'de, 'Sihirli Annem'de Taci'nin her sesini duyuşumuzda hatırlıyoruz Metin Serezli'yi.

Fazilet.Senol@milliyet.com.tr

twitter.com/SenolFazilet

instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler