Geri Dön
Vittorio De Sica: 150'den fazla filmde oyunculuk ve 34 film yönetmenliği

Vittorio De Sica: 150'den fazla filmde oyunculuk ve 34 film yönetmenliği

Vittorio De Sica dünyaca ünlü bir oyuncu ve yönetmen... Yaşamı boyunca 150'dan fazla filmde oynayan ve 34 film yöneten Vittorio De Sica'nın yaşamına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Oyunculuk hayatına 16 yaşında başladı

Roma ile Napoli'nin ortasında yoksul bir yer olan Sora'da doğan ve yoksul ailesine yardımcı olmak için genç yaşta memur olarak çalışmaya başlayan Vittorio De Sica, Roma'daki Yüksek Ticaret Enstitüsü'ne gitti. Daha sonra Roma Üniversitesi'nden muhasebeci olarak mezun oldu. De Sica, oyunculuk hayatına 16 yaşındayken Clemenceau Olayı'nda (Il processo Clemenceau) Clemenceau'yu oynamaya ikna edilerek başladı.

Kendi tiyatro topluluğunu kurdu

Askerliğini yaptıktan sonra, Tatiana Pavlova'nın tiyatrosunda garson rolüyle ilk kez sahneye çıktı. 1920'li yılların sonlarında da tiyatroda çalışmayı sürdürdü. 1923'te Tatiana Pavlova'nın tiyatro topluluğuna katıldı. 1933'te oyuncu eşi Giuditta Rissone ve Sergio Tofano ile birlikte kendi topluluğu ZaBum'u kurdu. Topluluk, genellikle hafif komediler sahneledi; ancak, Pierre Beaumarchais oyunları da oynadı. Ayrıca, Luchino Visconti gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı.

Cesare Zavattini ile birlikte önemli projeler...

1931 ile 1940 arasında 23 filmde oynayan De Sica, o dönemde müzikaller ve hafif romantik komedilerde büyük başarı kazandı. Beyaz perdedeki popülerliği De Sica'ya, kamera arkasına geçip romantik bir komedi olan İki Düzine Kırmızı Gül ile yönetmenliğe geçmesini sağladı. Bu bakımdan yeni gerçekçi İtalyan senarist Cesare Zavattini ile karşılaşması önemlidir. Bu iş birliğinden yeni gerçekçi sinemanın önemli eserleri arasında sayılan, yönetmenliğini Sica'nın yaptığı Kaldırım Çocukları (Sciuscià, 1946) ve Bisiklet Hırsızları (Ladri di biciclette, 1948) filmleri doğdu. En beğenilen filmlerinden biri ise Alberto Moravia'nın romanından uyarlanan, başroldeki Sophia Loren'in Oscar'ı kazandığı ve bugün bir klasik kabul edilen, İki Kadın'dır. (La Ciociara, 1960)

150'den fazla filmde oynayan ve 34 film yöneten De Sica, Paris yakınlarındaki Neuilly-sur-Seine'de 13 Kasım 1974 tarihinde hayatını kaybetti.

Benzer İçerikler