Geri Dön
Dogs of Berlin ve bir kentin ruh hali

Dogs of Berlin ve bir kentin ruh hali

Birkaç gün önce yayınlanan Netflix’in Alman yapımı dizisi Dogs of Berlin, son dönemin en çok konuşulan yapımlarından biri olmayı başardı. Berlin’de yaşayan Alman, Türk, Lübnanlı ve Hırvat gibi farklı kültürlerden karakterlerin yer aldığı dizi, olay örgüsüyle bir kez başlayınca bırakılamayacak türden.

İhsan Dindar
İhsan Dindar

Berlin, dünyada gece hayatının en canlı olduğu, konserlerin birinin bitip diğerinin başladığı, gezmesi günler süren müzeleri ve dünyada Türkiye dışında en çok Türk’e ev sahipliği yapan kentlerden biri olmasıyla ünlü. Kreuzberg başta olmak üzere pek çok yerde Türklerin yaşadığı Berlin, aynı zamanda Eski Yugoslavya ve Arap ülkelerinden gelen göçmenlerin de bulunduğu bir başkent.

Haberin Devamı

'Kobra Takibi' dizisinin üstünden uzun yıllar geçtikten sonra Almanlar bir başka polisiye ile dikkatimizi çektiler. Üstelik bu seferki dizinin bütün dünyada karşılığı oldu. Netflix Almanya’nın yapımcılığını üstlendiği 'Dogs of Berlin', Türk asıllı Alman Milli futbolcusu Orkan Erdem’in cinayeti üzerinden Berlin’de yaşanan kültür çatışmalarını merkeze alıyor. Başta adı geçtiği için belirtmekte fayda var: Kobra Takibi’nden çok daha komplike bir yapımla karşı karşıyayız.

Orkan Erdem’in kurban gittiği esrarengiz cinayeti neo-nazi geçmişi olan polis şefi Kurt Grimmer ve Türk asıllı meslektaşı Erol Birkan çözmekle görevlendirilir. Başlangıçta gördüğüm bazı kodlar Ekşisözlük’teki 'festivallerde ödül almalık film konuları' gibi gelmişti. Bir yanda neo-nazi geçmişinden kurtulmaya çalışan, eşini aldatan Alman bir polis şefi; diğer yanda da muhafazakar bir ailede doğup büyüyen, gençliğinde rap yapan eşcinsel bir Türk polis şefi...

Haberin Devamı

Hikaye ilerledikçe ve kendinizi olay örgüsüne kaptırdıkça bu 'ödüllü festival filmi senaryosu' havasından çıktığımı fark ettim. 10 bölümlük ilk sezonda bol bol suça, farklı türlerden ustaca seçilmiş müziklere ve bolca Berlin’e maruz kalmış biri olarak, dizi beni çekmeyi başardı.

Orkan Erdem cinayeti etrafında gelişen olaylar, Arap, neo-nazi ve Hırvat suç örgütlerinin çatışmalarıyla da donatılınca, ortaya çözülmesi zorlaşan ve ilgi çekici bir hikaye çıkıyor. Spoiler sularında yüzmeden; dizinin bir bölümünde Arap ailenin Türkçe beddua etmesi dışında gözüme batan kültürel bir hata olmadığını da belirteyim. Erol Birkan rolündeki Fahri Yardım ve 'Dark' dizisinden de hatırlayacağımız Kurt Grimmer rolündeki Felix Kramer'in yanı sıra, Katharina Schüttler de yapımın güçlü kadrosunun önemli yıldızları.

'Dogs of Berlin’in 10 bölümlük ilk sezonunu bitirdik. İkinci sezon için beklemedeyiz. Öte yandan da Patrick Süskind’in 'Koku' romanından ilham alınarak hikayesi günümüz dünyasında geçen bir başka Alman dizisi olan 'Perfum'u izlemeye başladım. Tabiri caizse, o da akıyor. Ancak bu dizi de bir başka yazının konusu olsun...

Benzer İçerikler