Geri Dön
Kopyacı Marvel'ın başarı sırrı

Kopyacı Marvel'ın başarı sırrı

Marvel evreninde ortaya çıkan karakterlerin aslında DC evreninin kopyasından ibaret olduğunu biliyoruz. Peki Marvel bu karakterleri kopyalamasına rağmen nasıl DC'den daha başarılı oldu?

Esilay Kaya
Esilay Kaya

Marvel evreninde sevdiğimiz bazı karakterlerin DC'den kopyalanmış olması aslında bazen bana Marvel'ın o kadar da başarılı olmadığını düşündürüyor. Fakat gelgelelim ki kopya olsa bile DC'de ismini bile duymadığımız karakterleri, Marvel'da yüksek popülerite içerisinde görüyoruz. Peki bu nasıl oluyor? Marvel bunu nasıl başarıyor?

Haberin Devamı

Dr. Strange'i Marvel evreninden tanıyoruz ve filminde de uğraştığı kara büyü sanatıyla kendisini sevdiyor. Fakat Dr. Strange, hem süper güç özelliklerini hem de ismini, DC evrenindeki Dr. Fate'den alıyor. Marvel 23 yıl sonra DC'de ilgi görmeyen bu karakteri kaptı ve kendi kitlesine sevdirmeyi başardı. Marvel bu başarısını yıl ve kitle farkından yararlanarak sağlıyor olabilir. Kitlesinin ne istediğini iyi biliyor. Belki de DC de bu konuda iyidir ama karakteri ortaya attıktan sonra başka bir çaba sarf etmiyordur.

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Marvel bu kopyasının ardından ortaya çıkaracak olan diğer kopya grubu ile başarısını yine bir ileriye taşıyor. Evet 'Yenilmezler' de (Avengers) DC'den alındı. DC, 1960 yılında 'Adalet Birliği' (Justice League) grubunu kurdu ve bunu gören Marvel büyük ihtimal "Neden bizim bir grubumuz yok?" diye düşünüp 1963 yılında 'Yenilmezler'i (Avengers) attı ortaya. Bu sefer dikkat çeken ise, Marvel'ın kısa sürede kopyalama yapmasıydı. Çünkü grup oluşturma düşüncesinin gerçekten sevilecek bir fikir olduğunu anlamışlardı. 'Adalet Birliği'nin sinemalarda beklediği ilgiyi görmemesinin nedenini, yapımın 'grup filmi' olarak ortaya atılıp sonrasında grupça hareket edilmemesinden kaynaklıydı bence. Superman'in DC evreninde en güçlü karakter olduğu doğru; fakat film sadece Superman odaklı ilerliyordu. Grubun diğer üyeleri olmasa da fark etmezdi DC için. Marvel başarısını bu konuda yakaladı; çünkü 'Yenilmezler' (Avengers) filminde her karakterin hakkı verildi ve hatta bireysel sahneler ön plana çıkarıldı.

Haberin Devamı

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Aşırı kopya olan bir karakter var, buna değinmezsem olmaz. DC 1970 yılında Darkseid adında kötü bir karakter çıkardı. 3 sene sonra Marvel da hepimizin bildiği ve bazılarımızın, (buna ben de dahilim) gıcık olduğu Thanos karakterini yarattı. Aslında Marvel'ın kötü karakter yaratmak istemesinde sıkıntı yok. Sonuçta kötü karakter bu tür evrenlere lazım. Fakat Marvel'ın bu karakterde yaptığı tamamıyla kopya olunca böyle eleştirmeler de kaçınılmaz. 'Tamamen kopya'dan kastım da suratlarının bile aynı olması! Ama tekrar ve tekrar gördük ki, kopya olmasına rağmen Thanos çok iyi pazarlandı. Anlayacağınız yine DC'nin yarattığı karakterlerle fazla ilgilenmemesi ve Marvel'ın da tam tersine işi çok iyi pazarlaması durumu var.

Haberin Devamı

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Tabii her kopya sevilecek veya tutulacak değil. Biraz da geride dur Marvel! Hadi bunlar neyse de, olayların en başında Superman'i bile kopyalamaya çalışmışsın yahu!

DC 1933 yılında Superman'i çıkardıktan sonra Marvel evreninin de kafasına esti ve 1977 yılında Gladiator (Kallark) adında bir kahraman yarattı. Ama işte bu karakteri popüler yapamadılar. Belki kısa sürede atağa geçselerdi, şimdinin Superman'i bile elden gitmişti!

Gladiator (Kallark) karakteri, kıyafetleriyle tam bir çakma Superman'di.

Marvel, Arrow karakterini de, Hawkeye tiplemesiyle kopyalamıştı fakat yine bunun için 23 yıl geciktiği için Arrow daha çok ilgi gördü.

Her ne kadar Marvel bunları kopyalamış ve DC'den daha güzel başarılara ulaşabilmişse de, DC'nin de ondan kopyaladığı karakterler var. Fakat DC bu konuda Marvel kadar iyi değil...

Haberin Devamı

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Kopyacı Marvelın başarı sırrı

Benzer İçerikler