Geri Dön
'Les Miserables' filminin Oscar şansı var mı?

'Les Miserables' filminin Oscar şansı var mı?

Fransız yönetmen Ladj Ly'nin 'Les Miserables' filmi uzun bir bekleyişten sonra vizyona girdi. Fransa'nın Oscar adayı olan film Cannes'dan da Jüri Ödülü'nü kazanmıştı. Peki 'Les Miserables' filminin Oscar şansı var mı?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Çoğu Cannes'dan ya da Berlin'den

Oscar'ların en heyecanlı kategorilerinden biri elbette 'En İyi Yabancı Dilde Film' kategorisi. Her yıl birçok ülke Oscar aday adayını belirliyor, daha sonra bu filmler önce ilk 10'a (eskiden ilk 9'a) kalıyor. Hemen akabinde de Oscar'ın resmi adayları açıklandığında ilk 5'e düşüyor. Bu kategorinin en iddialı filmleri de çoğunlukla Cannes ya da Berlin gibi önemli film festivallerinde yarışan, ödül alan filmlerden oluyor.

İkinci yarıyı soluksuz izliyorsunuz

Cannes'dan geçen yıl 'Jüri Ödülü'yle dönen 'Les Miserables' filmi Fransa'nın Oscar adayıydı. Oscar'da ilk 5'e kalmayı başaran film, Fransa'da bir banliyöde yaşayan 'öteki'ler ile polisler arasındaki çekişmeyi ele alıyor. Filmin ilk yarısında bütün 'öteki'leri görüyoruz. Bir taraftan da polislerimizin kendi içlerindeki farklarına odaklanıyoruz. Film, görece sönük kaçan ilk yarıdan sonra muazzam bir ikinci yarı ile seyirciyi karşılıyor. Filmin sonu, tıpkı pek çok 'çağdaş', 'postmodern' film gibi izleyiciye kalıyor. Ancak bu 'izleyiciye teslim'den hemen önce öyle bir zirve noktasını yakalıyor ki, ikinci yarıyı soluksuz izliyorsunuz. İkinci yarıdaki tempo ve izleyicide kalan 'devlet-ötekiler' sorguları filmin değerini yükseltiyor.

'Parazit'in ödülü garanti gibi

Peki 'Les Miserables' filminin Oscar şansı var mı? Temposu giderek artan film özellikle ikinci yarıda bombaları patlatıyor. Dolayısıyla bir başka yıl şansı çok daha yüksek olabilirken bu yıl 'Parazit' gibi çok güçlü bir adayla yarışması filmin Oscar şansını zora sokuyor. Keza Pedro Almodovar'ın 'Acı ve Zafer'i de yönetmenin en iz bırakan filmlerinden biri. Ancak bu yıl 'Parazit' sadece 'En İyi Yabancı Dilde Film'de değil 'En İyi Film'de bile aday. Dolayısıyla ödülün 'Parazit'e gideceği kesin gibi diyebiliriz. Ancak siz 'Parazit'e bakmayın, 'Les Miserables' filmine muhakkak bir göz atın...

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler