Geri Dön
3 boyutlu yazıcı ile 3 kat daha güçlü paslanmaz çelik üretildi

3 boyutlu yazıcı ile 3 kat daha güçlü paslanmaz çelik üretildi

3 boyutlu yazıcılarla üretilen paslanmaz çeliklerin daha dayanıklı olması için yeni bir yöntem keşfedildi.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

3 boyutlu yazıcı teknolojisinin sınırları o kadar genişledi ki bu gidişle biz insanlar dahi 3 boyutlu yazıcı ile üretilir hale geleceğiz.

Haberin Devamı

Metal 3 boyutlu yazıcılar genel olarak masif nesneleri üretmek için lazerli sinterleme adı verilen bir yöntem kullanıyor. Metal tozu ile kaplı yüzey, bir lazer tarafından eritilmek için taranıyor ve ufak taneler 2 boyutlu masif şekle sokuluyor. Daha sonra yüzey çıkarılıyor ve daha çok toz ekleniyor ve işlem 3 boyutlu objeyi üretene kadar tekrar ediyor. İşlemin sonucunda ortaya karışık yapılı bir metal çıkıyor fakat bu metalin, bilinen üretim teknikleri sonucunda üretilmiş metalden bazı eksiklikleri bulunuyor.

Bunun sebebi üretilen metalin, normal üretimde uygulanan ısıl işlem gibi alaşım süreçlerinden geçmemesi olarak belirtiliyor. Geleneksel üretim teknikleri, objedeki kusurların yayılmasını önleyen keskin hatları bulunan tane yapıdır. Bir diğer değişle bu süreç üretilen objeye güç ve esneklik sağlar.

Haberin Devamı

Fakat Lawrance Livermore Ulusal Laboratuvarı 3 boyutlu yazıcının standart lazerli sinterleme tarayıcı kullanımına imkan veren bir yaklaşım geliştirdi. Bu yaklaşım sayesinde ani ısınma ve erimenin önüne geçilebiliyor ve böylece faydalı taneler dikkatli biçimde büyütülebiliyor.

Laboratuvar ekibi bu objeleri büyütmeyi çok rahat şekilde kontrol edebildiklerini ve geleneksel işlemlerle üretilenlere benzemeyen taneler üretebildiklerini söylüyor.

Bu yöntem sayesinde 3 boyutlu yazıcı ile üretilen paslanmaz çelik, normal yöntemlerle üretilen paslanmaz çelikten 2 kat, daha önce 3 boyutlu yazıcı ile üretilen paslanmaz çelikten 3 kat daha güçlü hale geliyor.

Yapılan bu keşfin denizcilik ve uzay gibi alanlarda büyük katkıları olacağı belirtiliyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler