Geri Dön
5G nedir?

5G nedir?

4G ve ülkemizde de 4.5G olarak bir üst noktaya taşıdığımız internet hizmetleri yakın gelecekte 5G olarak güncellenecek gibi. Herkesin merak ettiği 5G nasıl bir teknoloji? 5G nedir? Hepsi haberimizin içinde.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

5G nedir?

5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti; yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Dördüncü nesil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlamaktadır.

5G teknolojisinin özellikleri nelerdir?

İlk olarak, mobil ağ servislerin kullandığı enerji maliyetlerinde %90 azalma sağlanacak. 4G’ye göre daha fazla cihaz ile hızlı bağlantıda kalacak. İletilen bit başına güç tüketimi 1/1000 kat aşağıya düşecek. İndirme süreleri düşecek. Yüksek çözünürlüklü bir filmi indirme süresi 5-10 saniyeye kadar gerileyecek. 4G ile 30-60 milisaniyelere kadar düşen cihazlar arası iletişim ve bağlantı süresi 5G ile 4 milisaniyeye düşecek.

5G halihazırda Amerika’da test amaçlı kullanılıyor. Bu hafta Mobil Dünya Kongresi'nde birçok telekomünikasyon devi 5G denemelerine başladığını açıkladı. Sistem altyapısının oldukça pahalı olduğundan, işletmeciler 5G lisanslarını kullanabilmek için yayınlar konusunda oldukça titiz davranıyor.

5G internet ne zaman icat edildi?

Kasım 2016 tarihinde Samsung, Çin Mobil Araştırma Enstitüsü (CMRI) ile birlikte yaptığı çalışmalarda 5G prototip denemesini başarıyla tamamladıklarını duyurmuştur. Samsung tarafından uygulanarak test ortamında hız rekoru kırılmıştır.

5G teknolojisini Türkiye ne zaman kullanacak?

BTK tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin 5G çalışmalarına adapte olmaya çalıştığı ayrıca Türkiye'nin 5G kullanan ilk ülkelerden biri olacağı ifadelerine yer verildi.

Benzer İçerikler