Geri Dön
Akıllı telefon üretilememesi teknoloji bağımlılığına çözüm olur mu?

Akıllı telefon üretilememesi teknoloji bağımlılığına çözüm olur mu?

Bilim insanlarının uyarısı sonucu akıllı telefonların üretildiği bazı element ve maddelerin tükenmeye başladığını öğrendik. Bu da akıllı telefon üretiminin sekteye uğraması demek. Açıkçası böyle bir sektörün değil bitmesine, azalmasına bile müsaade edilmeyecektir. Ama olur da akıllı telefonların üretilmesini sağlayan maddeler tükenirse ne olur?

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Rağbet oldukça üretim sürer

Cep telefonu dünyada en çok alınıp satılan teknolojik alet. Hatta üretilmesine yarayan madde ve elementlerin bu kadar hızlı tükenmesine de sadece Avrupa'da yılda 10 milyon telefonun eskidiği için atılması sebep oluyor. Daha teknoloji devleri ABD, Çin, Güney Kore işin içinde yok bile.

Talep ve rağbet bu kadar yüksekken akıllı telefon sektörünün hammadde dolayısıyla biteceğine ve gözü dönmüş gibi cep telefonu isteyen insanlara "Bittiiii" denileceğine inanmak mümkün değil. Bu sektörün kaymağını yiyen dev şirketler buna müsaade etmez. Ya alternatif bir üretim şekli ya da tükenmeye başlayan 30 tane hammaddeyi kurtarmanın bir yolu mutlaka bulunur.

Kolay vazgeçilebilir bir eşya değil

Akıllı cep telefonları hayatımızı kolaylaştırıyor. Bağımlılık, boşa zaman harcama gibi teknolojiyi kötüleyen çağ dışı klişelere hiç girmeyelim. Doğru kullanıldığında dünyayı ayağımıza getiren, işlerimizi daha kısa sürede yapıp zaman tasarrufu sağlayan bir alet. Aynı zamanda eğlenceli.

Tüm bu sebeplerden ötürü üretiminin sekteye uğramasının önüne geçilmeli. Çünkü gerçekten de akıllı telefonlardan mahrum kalırsak belki ölmeyiz ama birçok kolaylığı kaybederiz.

İş bizde bitiyor

Kabul, insan kendi ürettiği eşyaya bağımlı oluyor, hayati bir ihtiyaç olmadığı halde onsuz yaşayamıyor falan filan. Ama nihayetinde kontrolü tamamen insanın kendisinde olduğu sürece faydalı olan bir aletten bahsediyoruz.

Eğer bir insan akıllı telefon kullanımında ölçüyü kaçırıyorsa, akıllı telefonların neslinin tükenmesiyle o insan artık daha yararlı birine dönüşmeyecek. Çünkü kullanırken ayarı kaçıracağı başka bir şey bulacak. Belki bilgisayar, belki tablet, belki akıllı telefonun yerini alacak başka bir şey...

Bu nedenle herhangi bir bağımlılıktan kurtulmak için bağımlı olduğumuz şeyin değil, kendi davranışımızın düzelmesi gerekiyor.

Benzer İçerikler