Geri Dön
iPhone depresyon ve bilişsel bozukluğu tespit edebilir mi?

iPhone depresyon ve bilişsel bozukluğu tespit edebilir mi?

Telefonlarımız ve akıllı saatlerimiz her an yanımızda. Bazen kalp ritmimizi, bazen attığımız adımları sayıyorlar derken mesele biraz farklı bir noktaya geldi gibi. Apple'ın duyurduğuna göre Iphone depresyon ve bilişsel bozukluğu tespit edebilecek. İyi de nasıl? iPhone depresyon ve bilişsel bozukluğu tespit edebilir mi? Gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Bilişsel bozukluk ve depresyonu tespit edecek


Apple yepyeni bir özellik için çalışıyor. Bu yeni özellikte ise Iphone'un hem mobil alışkanlıkları hem de hafif bilişsel bozukluk tespiti yapmayı hedefliyor. Apple, iPhone'un bir dizi dijital ipucu kullanarak depresyon, kaygı ve bilişsel bozukluğu tespit edebileceğine inanıyor. Araştırma dahilinde kullanılan sağlık verileri, fiziksel aktivite ve uyku düzenini de içerecek. Apple, kullanıcılarının sağlık gizliliğinin korunması için tüm teşhis çalışmalarının cihaz üzerinde kalmasını, sunucularına hiçbir veri gönderilmeden gerçekleştirilmesini hedefliyor.

Gizliliğe önem veriliyor mu?


İyi de nasıl derseniz şu şekilde: The Wall Street Journal tarafından incelenen belgelere göre, gelişen sağlık portföyünün kapsamını genişletebilecek araçları hedefleyen depresyon ve bilişsel gerilemeyi teşhis etmeye yardımcı olacak bir teknoloji üzerinde çalışılıyor. Kullanılabilecek veriler, katılımcıların yüz ifadelerinin, nasıl konuştuklarının, yürüyüşlerinin hızı ve sıklığının, uyku düzenlerinin, kalp ve solunum hızlarının analizini içerecek. Ayrıca araştırma ve belgelere aşina olan kişilere göre, diğer veri noktalarının yanı sıra yazma hızlarını, yazım hatalarının sıklığını ve yazdıklarının içeriğini de ölçecek. Böyle de sıralayınca sanki 'Black Mirror' sahnesi izlilyormuşuz gibi hissettirdi ama hepsi gerçek.

Ancak uzmanlara göre gerekli olabilecek kullanıcı takibinin kapsamı, gizlilik endişelerini tetikleyebilir. Ki eminim tetikleyecektir de. Son zamanlarda sıklıkla teknoloji şirketleri güvenlikle ilgili hassasiyetlerle gündem oluyorlar. Bu yüzden Apple tarafından oluşturulacak belgeler, bunları ele almak için kullanılacak cihazlarda çalışacak ve Apple, verileri sunucularına göndermeyen algoritma geliştirmeyi hedefliyor. Ne kadar geliştiriyor olsa da insan bir şüpheleniyor yani. Bu konuyla ilgili Kaliforniya Üniversitesi'nin çalışması bu yıldan başlayarak 3.000 gönüllünün verilerini izleyecek, biyoteknoloji şirketi Biogen ise önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık yarısı bilişsel bozukluk için risk faktörlerine sahip olan yaklaşık 20.000 kişiyi işe alacak.

Sonuca varamayabilir ama...


Sızıntılar, bu çalışmanın çok erken bir aşamada olduğunu ve hiçbir sonuca varmayabileceğini vurguluyor. Depresyon gibi şeylerin farklı akıllı telefon kullanım kalıplarına yol açtığı bilinmekle birlikte, asıl zorluk belirli durumları doğru bir şekilde teşhis etmek için yeterince güvenilir algoritmalar oluşturmaktan geçiyor. Ancak Apple yöneticilerinin iyimser olduğu söyleniyor. Raporlara göre: Çalışma erken bir aşamada olsa da, üst düzey Apple yöneticileri bu olasılık konusunda heyecanlı olduğu söyleniyor. Apple'ın sağlık birimini denetleyen Operasyon Direktörü Jeff Williams, şirketin artan depresyon ve kaygı oranlarının yanı sıra diğer beyin bozukluklarını ele alma potansiyeli hakkında çalışanlarla heyecanlı bir şekilde konuştuğu belirtiliyor. Bakalım Iphone bu hastalıkları ne derece belirleyecek ya da belirlemeyecek merakla bekliyoruz.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler