Geri Dön
Almanak 2019: Bu yıl nelere Molatik olduk?

Almanak 2019: Bu yıl nelere Molatik olduk?

Bir koca yılı daha geride bırakıyoruz. 2019'da çok şey öğrendik, çok şey gördük, çok şey izleyip dinledik ve çok şeye üzülüp sevindik. 2019'un gözümüzün önünden akıp gitmesini sağlayacak almanağını hazırlamak da bize düştü. Bu yıl Molatik ekibinin en Molatik olduğu olaylar, tekmili birden, burada!

Andaç Üzel
Andaç Üzel

OCAK: Kış dedikodusu

- Sinemada 'mısır savaşı': Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar ve Yılmaz Erdoğan gibi film yapımcıları ile sinema salonu zincirleri arasındaki tartışma gittikçe büyüdü. Tartışmanın adı 'mısır savaşı' olarak kaldı.

- Plastik poşetler 25 kuruş: 1 Ocak 2019 itibariyle plastik poşetler 25 kuruşa satılmaya başladı. Dünyanın pek çok ülkesindeki benzer uygulamalara Türkiye'de başlandığında, uygulamayı başta tartışsak da sonra alıştık.
- Gülriz Sururi hayatını kaybetti: 31 Aralık 2018'de hayatını kaybeden ünlü oyuncu Gülriz Sururi, 1 Ocak 2019'da defnedildi.
- Ayşen Gruda hayatını kaybetti: Ünlü oyuncu Ayşen Gruda, yakalandığı pankreas kanserine yenik düşerek 23 Ocak'ta hayatını kaybetti.
- Neslican Tay'ın YouTube videoları hepimizi büyüledi: Aralık 2018'de başladığı YouTube videolarıyla Neslican Tay, hepimize hayat enerjisi aşıladı. Videoları milyonlarca izlenmeye devam etti.
- Palu Ailesi gündeme oturdu: Müge Anlı ile tatlı Sert programının ana gündem maddesi haline gelen Palu ailesi, büyük olay yarattı. Onca cinayet ve suçun arasında bu da bir şekilde mizah malzemesi oldu.
- Neslihan Doğrusöz gerçek stilini buldu: İşte Benim stilim yarışmasıyla ünlenen Neslihan Doğrusöz, daha maskülen bir görüntüyle ve 'N. Doğrusöz' olarak kendini adlandırarak hayatına devam etmeye başladı.
- Kylie Jenner'ı geçen yumurta: Instagram'ın en çok beğenilen fotoğrafına sahip olan Kylie Jenner'ın bu rekorunu, bir yumurta fotoğrafı kırdı.
- Sıla ve hazer Amani aşkı: 2018 yılının sonuna damga vuran Sıla, ünlü şef Hazer Amani ile bir ilişkiye başladı.
- Otizmli öğrencisine şiddet uygulayan öğretmen: Ankara'da bir ilköğretim okulunda bir öğretmenin otizmli öğrencisine şiddet uyguladığı iddia edildi.

- Bedük, Molatik Özel'in konuğu oldu: Sevilen video serimiz Molatik Özel'in yeni konuğu Bedük oldu. Müziği, hayata bakışı ve klipleri hakkında uzun uzun konuştuk. Türkiye güzeline lahmacun yedirme olayını bile!
- Wingate&Finchley'den yapay zeka atağı: Wingate&Finchley kulübü, takımın başına bir yapay zekayı teknik direktör olarak geçirdi.
- Reynmen'in 'Derdim Olsun' şarkısı rekor kırdı: YouTuber Reynmen, 'Derdim Olsun' isimli şarkısına çektiği kliple ay boyu çok konuşuldu ve çok dinlendi.

ŞUBAT: Oscar, Beren Saat ve Elif Aksu

- Beren Saat'in doğum günü mesajı: Beren Saat, Instagram hesabında yaptığı bir paylaşımla gündeme bomba gibi düştü. Magazin dünyası paylaşımdaki 'mesajları' çözmek için günlerce uğraştı.
- Youtube'da çocuk istismarı iddiaları: YouTube'da çocuk istismarı olarak sayılabilecek paylaşımlar yapıldığı iddiası, büyük ses getirdi. YouTube önlemleri artırdı.
- Bir oyun firmasının iş ilanı tartışma yarattı: Bir akşam tüm televizyon kanallarında aynı anda yayınlanmaya başlayan bir reklam, büyük olay çıkardı. Kimi korktu, kimi takdir etti, kimi anlayamadı ama tüm ülke bu olayı konuştu.

- Cem Yılmaz Molatik'te: 'Mısır savaşları' tartışmasını Ön/Yargı isimli programımızın özel bölümünde değerlendirmek, kendisini ve öykülerini 'Molatik Özel'de dinlemek için Cem Yılmaz'ı konuk ettik. Manşetler Molatik'ten soruldu!


- Oscar 2019: Sinema sektörünün en görkemli gecelerinden olan Oscar'da yine büyük olaylar çıktı. Bradley Cooper-Lady Gaga aşkı, ödülü hak edenler-hak etmeyenler derken pek çok tartışma döndü...
- Nesrin Cavadzade estetik iddialarını sporla bertaraf etti (mi?): Nesrin Cavadzade, estetik yaptırdığı iddialarına "Spor yapıyorum, iyi besleniyorum, kendime iyi bakıyorum" diyerek cevap verdi. İkna ediciliği ve bunların alakası tartışıldı.

- Hooverphonic grubu 8 yıl sonra İstanbul'da sahneye çıktı.
- Vasiyette 'hologram dönemi' denendi: İngiliz bir televizyon kanalında yayınlanan bir programda 6 kişi, ailesine vasiyetini hologram teknolojisiyle kaydetti.
- Elif Aksu ve Neymar el ele görüntülendi: Ünlü futbolcu Neymar, doğum günü partisinde Elif Aksu ile el ele görüntülendi.

- mor ve ötesi Senfonik sevenleriyle Zorlu PSM'de buluştu.

MART: Gündem gündem üstüne!


- Ben Fero rekor kırdı: Ben Fero'nun 'Orman Kanunları' albümündeki on şarkıdan dokuzu bir milyon dinlenmeyi geçti. Ben Fero, King Kong!
- Mehmet Akif Alakurt'tan 'Türk kadını' beyanı: Oyuncu Mehmet Akif Alakurt, Instagram hesabında yaptığı bir paylaşımla Türk kadınlarını aşağıladı, tepki büyük oldu.
- Sıla-Ahmet Kural davası başladı: Sıla ve Ahmet Kural arasındaki şiddet davasının ilk duruşması gerçekleşti.
- Leaving Neverland belgeseli yayınlanmaya başladı: Michael Jackson'a yöneltilen çocuk istismarı iddiaları içeren Leaving Neverland belgeseli yayınlanmaya başladı, büyük ses getirdi.

- Hayko Cepkin, Molatik Özel'de konuğumuz oldu. Ondan çok şey öğrendik!

- 'Atiye' dizisi duyuruldu: Beren Saat ve Mehmet Günsür gibi isimlerin başrollerini paylaştığı Netflix dizisi Atiye'den ilk haberler gelmeye başladı.
- Murat Özdemir papağanına şiddet uyguladı: Masterchef Türkiye yarışmacısı Murat Özdemir, papağanına şiddet uygularken bir video çekti.
- Gülse Birsel 'oyuncak bebek' oldu: Gülse Birsel, bir oyuncak firmasının 8 Mart koleksiyonuna oyuncak figürüyle dahil edildi.

NİSAN: Zorunda mıyız?


- Ankara’da köpek katliamı: Ankara'da 13 köpeğin bir parkta zehirlenmesi büyük tartışma yarattı ve tepki çekti.
- Rammstein geri döndü: 'Deutschland' isimli albümünü yayınlayan Alman grup Rammstein, yıllar sonra geri döndü.
- Notre Damme Katedrali'nde yangın çıktı: Dünyanın gözü önünde koskocaman bir yangınla Notre Damme Katedrali'nin büyük bir kısmı kül oldu.
- Dirk Nowitzki basketbolu bıraktı: Ünlü basketbolcu Dirk Nowitzki, 41 yaşında NBA'e ve basketbola veda etti.
- Yer hizmetleri görevlisine hakaret: Kamuoyunca 'Temas yok olayı' olarak adlandırılan olayda, bir kadın yolcu, hemcinsi olan yer hizmetleri görevlisinde hakaret etti. Sosyal medyada paylaşılan video gündemi belirledi.
- Instagram like sayısını kaldırıyor: Instagram, like sayısını gizleyen bir özelliği sınırlı sayıda kullanıcısıyla test etmeye başladı.
- Metrobüste taciz: Metrobüste bir kadına cinsel tacizde bulunan adam gözaltına alındı.
- Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko, Final Four'da: Türk basketbolu için büyük bir gurur anlamına gelen bu gelişmeyle birlikte, Euroleague'in 2019 yılında en büyük 4 takımından ikisi Türk oldu. Temsilcilerimizden Anadolu Efes, Final Four'u ikinci olarak tamamlarken Fenerbahçe Beko dördüncü oldu.
- Avengers: Endgame vizyona girdi: Avengers serisinin son filmi vizyona girdi, kırılmadık rekor bırakmadı.
- Dilber Ay'ı kaybettik: Şarkıcı Dilber Ay, 29 Nisan 2019'da hayatını kaybetti.

- Altın Gün Salon İKSV'de sahne aldı.

- Enrico Macias bizlerle 27 Nisan'da bir araya geldi.

MAYIS: Chernobyl bir daha patladı!


- Metin Oktay kamu spotuyla anıldı: Bir GSM şirketi, Metin Oktay'ı Emre Akbaba'nın da oynadığı bir kamu spotu ile andı.
- Medyum Keto hayatını kaybetti: Yıllar önce katıldığı bir canlı yayında Medyum Memiş'le yaşadığı tartışma nedeniyle fenomen olan Medyum Keto hayatını kaybetti.
- Asude Defne Özkan büyük bağış topladı: 7 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Asude Defne Özkan, yardım kampanyası hakkında bir sürü yanıltıcı bilgi vererek para topladı. Şu an ne yaptığı bilinmiyor.
- Chernobyl dizisi yayınlanmaya başladı: Yılın en popüler dizilerinden olan Chernobyl yayınlanmaya başladı.
- Galatasaray Süper Lig şampiyonu oldu: Galatasaray, 22. kez Süper Lig şampiyonu oldu.
- Apartman yöneticisine ayrımcılık cezası: Eskişehir'de bir apartman yöneticisi, "Öğrenciye ve bekara ev kiralanmaması" şeklinde bir karar alarak apartman toplantısında ayrımcılığa imza attı. Konu mahkemeye taşındı, yöneticiye 1000 TL ceza kesildi.
- 110 milyon dolara satılan Monet tablosu: Claude Monet'in bir eseri, 110.7 milyon dolara satılarak 'dünyanın en pahalı izlenimci tablosu' oldu.
- Aleyna Tilki'den tuhaf çıkış: Aleyna Tilki "Edis ve ben olmasak pop müzik çöker" dedi, tepki çekti.
- SpaceX'in gönderdiği uydu, ufo ihbarlarına neden oldu: Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX tarafından uzaya gönderilen bir uydu, farklı noktalardan UFO ihbarlarına neden oldu.
- Game of Thrones bitti: 17 Nisan 2011'de yayına başlayan fenomen dizi Game of Thrones, 19 Mayıs 2019'da final yaptı. Dizinin hayranları neredeyse hiç memnun olmadı.

HAZİRAN: Şeyma, Sadece Şeyma!


- Ekonomi sınıfı uçak bileti tartışması: Şarkıcı Ebru Polat "Sevgilim ekonomi sıfından uçak bileti alırsa ondan ayrılırım." dedi, tepki çekti. Konu sosyal medyada tartışıldı.
- Marilyn Monroe'nun heykeli çalındı: Los Angeles'ta 'Four Ladies of Hollywood (Hollywood'un 4 Hanımı)' adlı yapının en tepesinde bulunan Marilyn Monroe heykeli çalındı.
- Irina Shayk-Bradley Cooper ayrıldı: Irina Shayk-Bradley Cooper çifti, Oscar gecesinden beri körüklenen 'Lady Gaga' dedikoduları nedeniyle ayrıldı.
- Liverpool, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu oldu: Liverpool, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu oldu. Jürgen Klopp yönetimindeki takım için artık tek hedef Premier Lig şampiyonluğu!
- Kinsey Wolanski Şampiyonlar Ligi'nde soyundu:
YouTuber Kinsey Wolanski, Tottenham Hotspur ve Liverpool arasında oynanan Şampiyonlar Ligi final maçında neredeyse çıplak bir şekilde sahaya atladı.
- Apple, iTunes'u kapatacağını açıkladı: Apple, iTunes Store'u devredışı bırakacağını açıkladı.
- Radiohead'in 90'lı yıllarda kaydettiği, tamamı 18 saat olan demolar internete sızdı.
- Mesut Özil evlendi: Ünlü futbolcu Mesut Özil, Amine Gülşe ile evlendi. Türk düğün geleneklerinin tamamının uygulandığı düğün epey dikkat çekti.
- Toronto Raptors tarihinde ilk kez NBA şampiyonu oldu.
- Milli Eğitim Bakanlığı, okulların tatil sürecinde uygulanması için ailelere ödev listesi verdi.
- Apple'ın 30 yıllık tasarımcısı Jony Ive istifa etti.
- Şeyma Subaşı'nın kitabı 'Sadece Şeyma' yayımlandı. Kitap, daha sonra büyük eleştirilere neden olsa da çok satanlar listesine girdi.

- Olafur Arnalds Zorlu PSM'de unutulmaz bir konser verdi.

- Franz Ferdinand grubu sevilen parçalarını İstanbul'da seslendirdi.

- Eric Burdon & The Animals 20 Haziran'da İstanbul'da Volkswagen Arena'da sahne aldı.

TEMMUZ: Mekanın Sahibi, Fight Kulüp ve Demet Akalın


- küçük İskender'i kaybettik: Ünlü edebiyatçı küçük İskender'i 3 Temnmuz 2019'da hayatını kaybetti.
- Copa America'nın şampiyonu Brezilya oldu.
- 'Mekanın Sahibi' geri geldi: Norm Ender, 'Mekanın Sahibi' şarkısıyla büyük bir çıkış yakalayarak geri döndü.
- Burası merkez Fight Kulüp: Biz 'Mekanın Sahibi'ni ezberlemeye çalışırken, Ceza, Killa Hakan, Ben Fero ve Ezhel işbirliğiyle 'Fight Kulüp' yayınlandı. Şarkının YouTube'daki dislike sayısı olay oldu.
- Faceapp kendimizden şüphe ettirdi: Bir mobil uygulama olan Faceapp ile herkes yüzünü farklı şekillerde görmek için uğraştı. Uygulamanın güvenilirliği, milyarlarca fotoğraf çekildikten sonra tartışıldı. Sosyal medyada testiyi baştan kıramıyoruz...
- Demet Akalın, Ben Fero'nun klibinde oynadı: Temmuz, Rap müzik için epey verimliydi. Demet Akalın, Ben Fero'nun 'Demet Akalın' isimli şarkısının klibinde oynadı.
- Kim Kardashian, Japonların 'kimono'sunu markalaştırmak istediğini söyledi.
- Instagram, WhatsApp ve Facebook, 3 Temmuz akşamı aynı anda çöktü. Ne yapacağımızı şaşırdık.
- Apple kurucularından Steve Wozniak, 'Facebook'u silin' çağrısı yaptı.

- Glenn Hughes Temmuz'da bizlerle buluştu.

AĞUSTOS: Hepimizi dinliyorlar!


- Jennifer Lopez, Antalya'da bir otelde konser verdi. İstekleri ve bilet fiyatları olay oldu.
- Vedat Milor, Twitter'da 'balığa limon sıkılır mı?' anketi başlattı. Ankete katılanların yüzde 69'u "Evet" yanıtını verdi.
- İsrail'in Ay'a gönderdiği bir araç kaza yaparak parçalandı ve insansız giden uzay aracındaki su ayıları Ay'da hayatta kaldı.

- Evgeny Grinko sevilen eserlerini Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda sevenleriyle buluşturdu.

- K-Pop grubu BTS sahnelere ara verdi.
- Facebook, bir şekilde kullanıcılarını dinlediğini ve bu kayıtları başka şirketlere sattığını itiraf etti.
- 'Deli Mi Ne' adlı YouTube kanalının sahibi Fester Abdü, Süper Kupa maçının ilk yarısında sahaya atlayarak tepki çekti.
- Apple ve Facebook'tan sonra, Microsoft'un da özel konuşmalarımızı insanlara dinlettiği ortaya çıktı.
- Dünya Basketbol Şampiyonası başladı. Turnuvanın galibi ABD oldu.


EYLÜL: Yine deprem!


- Radamel Falcao Garcia, Galatasaray’a transfer oldu. Büyük bir kutlamayla karşılandı.
- Eski millî kaleci Volkan Demirel futbolu bıraktı. Demirel, kariyerine Fenerbahçe'de kaleci antrenörü olarak devam ediyor.
- Sivas Kongresi'nin 100. Yılı kutlandı.
- Fransa'da ölümlerle sonuçlanan sıcak hava dalgası dikkat çekti, iklim değişikliği tartışmalarının odak noktasına yerleşti.
- 16. İstanbul Bienali 'Yedinci Kıta' temasıyla başladı.
- ABD'nin Tennessee eyaletindeki bir Katolik okulunda Harry Potter kitapları yasaklandı.
- İstanbul, 26 Eylül'de saat 13.59'da gerçekleşen 5.8 şiddetindeki depremle sarsıldı. Silivri açıklarında gerçekleşen depremin artçıları devam etti.


EKİM: Simit, Altın Portakal ve dahası

- Instagram hareketler özelliğini kapattı. Stalk konusu hayatımızdan neredeyse çıktı.

- Molatik Özel serimizin yeni konuğu Ceza'ydı. Kendisiyle müzik hakkında, hayatı hakkında konuşma fırsatı bulduk.
- 'Simit' kelimesi Oxford sözlüğüne girdi. Gururluyuz!
- Sinema yasasında yapılan değişiklik uygulanmaya başladı.
- Martin Scorsese ve Francis Ford Coppola gibi yönetmenler, süper kahraman filmlerini gömmeye başladı.
- 56. Altın Portakal Film Festivali gerçekleşti: Festivalde 10 dalda 11 ödül alan Bozkır filminin başarısı tartışma konusu oldu.
- Elon Musk, "Dünyanın her yerine bir saatten kısa sürede seyahat edeceğiz" dedi.
- Nirvana grubunun solisti Kurt Cobain'in MTV Unplugged konserinde giydiği hırkası 200 bin pounda satıldı.
- Olga Tokarczuk ve Peter Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü kazandığı açıklandı. Peter Handke'nin ödülü alması, ırkçı görüşleri nedeniyle eleştirildi.
- Joker filmi vizyona girdi, yılın en büyük sinema olaylarından birini salonlarda izledik.

KASIM: Gururlu bir ay!


- Haluk Bilginer, Şahsiyet dizisindeki rolüyle iEmmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu.
- Martin Scorsese'nin yönettiği, Al Pacino, Robert De Niro ve Joe Pesci'nin rol aldığı Netflix filmi The Irishman yayınlandı. Filme Molatik olduk!
- Ezel dizisinde daha önce Tuncel Kurtiz'in canlandırdığı Dayı karakterine bir spinoff film çekileceğini öğrendik.
- Milli gurur: Türkiye, EURO 2020’ye gitme hakkı kazandı.
- Tolga Çevik, bir YouTube kanalında yaptığı söyleşide eşofman giydiği için bir izleyicisini sahneden kovduğunu açıkladı.
- Güney Kore'nin Oscar adayı olan Parazit vizyona girdi. Film, Başka Sinema'nın şimdiye kadar en çok izlenen filmi oldu.

- Ezhel Volkswagen Arena'da gençleri ve kendisini sevenleri coşturdu.

- Mac DeMarco da Volkswagen Arena'da bizlerle buluştu.

- Bryan Adams 16 Kasım'da İstanbullu müzikseverlere unutulmaz bir konser verdi.

ARALIK: Can'ım çekil!


- Can Yaman harika bir hafta geçirdi: İspanya'da havalimanında hayranları tarafından karşılanan Can Yaman, polis eşliğinde havalimanından çıktı. Daha sonra Kıvanç Tatlıtuğ hakkında konuştu, haftayı verdiği bir röportajda zevahiri toplama çabalarıyla sonlandırdı.
- 7. Kayseri Film Festivali'nde değerlendirme krizi: Festivalde yarışan 'Aidiyet' ve 'Görülmüştür' filmleri değerlendirme dışı bırakıldı.
- Çin hükümeti, yakın zamanda satışa çıkacak tüm telefonların yüz tanıma teknolojisine sahip olacağını söyledi.
- Altın Küre adayları açıklandı.
- Twitter CEO'su Jack Dorsey, Mark Zuckerberg'i Twitter'da takip etmeyi bıraktı.
- 256 milyon Facebook kullanıcısının bilgileri sızdırıldı.
- Rap müzisyeni Şanışer ve Sezen Aksu'nun ortak çalışması 'Kara Geceler' yayınlandı.
- Sertab Erener, makyajsız fotoğrafını yayınlayan magazincilere tepki gösterdi.

- Fazıl Say - Su ve Umut ile bizlere unutulmaz bir konser verdi. 2019'u müzik ve sanatla kapatmamıza vesile oldu.

2019'u böyle bitirdik! 2020'nin daha Molatik bir yıl olması dileğiyle...

İyi yıllar!

can.sisman@milliyet.com.tr

selcuk.bulut@milliyet.com.tr
andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler