Geri Dön
Hastanelik olacak kadar TikToker olmaya gerek var mı?

Hastanelik olacak kadar TikToker olmaya gerek var mı?

İnternette çığır açan birçok akım var. Bazıları ne yazık ki ölümcül dereceye varabiliyor. İngiltere'de 65 çocuğu hastanelik eden yeni bir TikTok akımı ortaya çıkmış. Peki hastanelik olacak kadar TikToker olmaya gerek var mı? Gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Doku ölümüne sebep oluyor


Bir milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olan TikTok uygulamasında, gençler arasında popülerleşen ve dillerine yerleştirdikleri süper manyetik topları piercing gibi gösterdikleri trend, İngiltere’de NHS’nin (Ulusal Sağlık Servisi) dikkatini çekmiş. İngiltere’de Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından yapılan acil uyarıda, süper manyetik topların kazara yutulması durumunda bağırsak veya kan damarlarını delebileceği belirtilmiş. Uyarıda, "Birden fazla 'süper güçlü' mıknatıs, yutulursa veya mıknatıslar metal bir nesneyle yutulursa, bağırsakların farklı kısımlarından güçlü bir şekilde birbirlerine çekilebilirler. Bağırsak dokusunun bu sıkışması saatler içinde nekroza (doku ölümü), bağırsak veya kan damarlarının delinmesine neden olabilir. Bu nedenle acil değerlendirme ve tedavi hayati önem taşır" denilmiş. Yani demişler ki "Çocuğum, fenomen olcan diye canına yazık etme." Ya da uyarı koysalarmış oyuncağa "Üç yaşındakilerin altından ve TikToker'lardan uzak tutun" diye.

65 çocuk hastanelik olmuş


Gerçekten de okunduğunda korkunç bir izlenim yaratıyor. Bırakın ağza almayı yanından geçesim bile gelmiyor o manyetik topların ama bu TikToker abiler ve ablaların canlarının bir kıymeti yok anlaşılan. Öte yandan NHS’ten yapılan yazılı açıklamada, söz konusu manyetik topların yasaklanması çağrısında bulunulmuş. Anlaşılan o ki çocuklar durumu önemsemiyor ama İngiltere Sağlık Servisi duruma acil önlem almak istemiş. Yapılan yazılı açıklamada da, en az 65 çocuğun manyetik toplar nedeniyle hastaneye kaldırıldığı da belirtilmiş.


Tam tamına altmış beş yani. Şaka gibi. Allah bilir o toplar vücutlarında ne gibi hasarlara sebep olmuştur. NHS'nin açıklamasına göre de "Bu minik manyetik toplar yaygın olarak oyuncak olarak satılıyor ve son zamanlarda TikTok’ta gençler tarafından sahte dil piercingi olarak kullanılıyor. NHS, mıknatısları yuttuktan sonra son üç yıl içinde en az 65 çocuğun acil ameliyat için hastaneye kaldırılmasının ardından hasta güvenlik uyarısı yayınladı" denilmiş.

Fenomen olmak uğruna


Uzun lafın kısası insanlar 'fenomen' olmak uğruna daha canlarını ne kadar tehlikeye atacaklar merak konusu. Sosyal medya iyi, hoş, güzel ama bence artık sosyal medya nasıl kullanılır ya da nasıl kullanılmalı, nasıl şeyler yapılıp yapılmamalı gibi dersler verilmeli. Hem ebeveynler hem de çocuklar için. Çünkü artık hayatımızın çok içinde ve her türlü bilinçsizlik büyük zararlar doğuruyor ve eminim ki doğuracaktır da. Öncelikle çocuklara candan kıymetli hiçbir şey olmadığını aynı zamanda bir tıkın da o kadar mühim bir mesele olmadığını da bildirmek gerek bence. Yoksa o 'tık' uğruna çocukcağızlar 'tık' diye can verecek mazaallah.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler