Geri Dön
MasterChef Furkan: Ön yargıları işimi iyi yaparak kırdım

MasterChef Furkan: Ön yargıları işimi iyi yaparak kırdım

Yaptığı leziz tatlılarla MasterChef programı yarışmacıları arasında yer alan Furkan Yalçın’a yarışmadan elendikten sonra neler yaptığına dair sorular sorduk. MasterChef'teki başarısının iş hayatında kendisine olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyleyen Furkan Yalçın, "Çalışma arkadaşlarımın MasterChef sonrasındaki ön yargısını kırmak uzun süremi aldı" dedi...

Samet Özetci
Samet Özetci

  • MasterChef ile güzel bir kitle yakaladınız. Bu süre içerisinde bazı videolarınız sosyal medyada viral oldu. Hatta şu an bile Youtube trendlerde Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna, Somer Sivrioğlu gibi isimlerle çektiğiniz video var. Herkesin merak ettiği soruya gelirsek, MasterChef sonrasında neler yaptınız?

Öncelikle sosyal medya üzerinden yaptığım işlere uygun reklam iş birlikleri yaptım. Bu iş birliği sürecinde de mesleğimden geri kalmamak için sürekli kendime uygun bir iş arayışındaydım. Bir yandan marka iş birlikleri devam ederken diğer bir yandan da araştırmalara devam ediyordum. Birçok teklif geldi. Özellikle yatırımcıların pastane, restoran, yurt dışı iş birlikleri teklifleri çok fazla oldu. Bunlar göze ve kulağa çok güzel geliyordu, istediklerim tam olarak bunlardı. Fakat bu süreci pandemi aksattı. Her kim gelirse gelsin yatırımcıların emeklerini riske atmak istemedim. Pek çoğu ile konuştum ve doğru zamanın olmadığını söyleyerek yatırım tekliflerini geri çevirdim. Süreç hızlı ilerliyordu, yarışmanın üzerinden bir yıl geçti ve ben farkında değilim. Bu süreç içinde artık marka iş birliğinden ziyade kendi işimi yapmak istediğimin farkına vardım. Çünkü benim kendimi mutlu hissettiğim yer tam anlamıyla mutfaktı. Gelen iş tekliflerini değerlendirmeye aldım. Önüme baktığımda Bodrum’dan ve İstanbul’dan teklifler vardı. Çalışmak istediğim ve benim ismimle bütünleşebilecek bir marka ile anlaştık. Benim için restorana gelen misafirleri görmek, tatlılarımı bu misafirlere tattırmak ve yüzlerindeki o güzel ifadeyi görmek paha biçilemez bir duygu oldu. Bodrum’da sezonu tamamladım ve İstanbul’a geri döndüm. Bodrum’da yaptığım işlerin meyvesini şimdi almaya başladım. Türkiye’de yiyecek içecek sektöründe bulunan iki rakip marka ile görüşmelere başladım. Bu görüşmeler esnasında hiç beklemediğim bir teklif daha aldım. Hedeflerimle doğru orantılı olan bir teklif. Bu teklifi açıklamak yerine insanların izleyerek görmesini tercih edeceğim. Son gelen teklifi tereddütsüz kabul ettim ve Türkiye’den ayrılana kadar son marka iş birliklerimi yapıp kendimi sadece ve sadece işime odaklayarak Türkiye'ye farklı şekilde dönmeyi düşünüyorum.

'Birçok şef tarif saklar ama...'

  • Bu anlattıklarınız kapsamında biraz daha kariyerinize odaklandığınızı söylemek daha doğru olur sanırım. Kariyer planınız mutfak üzerine şekillenecek diyebilir miyiz?

Kendi hedeflerim var. Sizin bile ulaşamayacağımı düşünmenize yol açabilecek türden hedefler bunlar. Kendi kariyer planlamamı kendim yapmayı tercih ediyorum. Çünkü nerede olmak istediğimi en iyi kendim biliyorum. Bunun için mücadele edecek de benim elbette, bir başkası değil. Artık bir şeyleri öğrenmek ve araştırmak çok kolay, her şey tek tık uzağınızda. Bu yüzden kendim araştırır ve uygulamaya geçerim. Tabii büyüklerimden de tavsiyeler almayı asla ihmal etmem. Yaşanmışlıklar insana daha çok şey öğretir ve benden önce öğrenmiş yaşamış insanların düşüncesine saygı gösteririm.

  • Kariyer hedeflerinizin dışında sosyal medya hesaplarından tatlı tarifleri paylaşmayı ihmal etmiyorsunuz. Bu tariflerin devamı gelecek mi?

Tariflerimi okurlarımızla ya da izleyicilerimizle çok paylaşma fırsatım olmadı. Ama ilerleyen süreçte kendi mekanımda tatlıyı misafirimize servis ederken anlatmak; çok merak edene ise tarifini vermek isterim. Birçok şef tarif saklar ama benim öyle bir huyum yoktur. Ben öyle biri değilimdir. Çünkü o tarifin ben anlatmaksızın tutacağını düşünmüyorum. Gramaj bir yere kadar, teknik bilgi olmadan o tarif asla tutmaz.

MasterChef Furkan: Ön yargıları işimi iyi yaparak kırdım

'Ön yargıları işimi iyi yaparak kırdım'

  • MasterChef’te aslında tatlılarınızla ön plana çıktınız. MasterChef’te yakaladığınız bu popülerlik iş hayatınıza nasıl yansıdı?

MasterChef’te yakaladığım ivme iş hayatıma bazı noktalarda olumlu bazı noktalarda olumsuz yansıdı. Çalışma arkadaşlarımın MasterChef sonrasındaki ön yargısını kırmak uzun süremi aldı. İnsanlarda çok genç yaşta olduğum ve sadece ekran yüzü olduğum için işimi iyi yapamayacağım algısı vardı. Bu algıyı işimi gerçekten iyi yaparak kırdım. Bana karşı insanların bakış açılarını değiştirdim. Zaten sonrasında sezon bitti. Televizyonda beni izleyenler tatlı konusunda iyi olduğumu biliyorlar fakat aşçılık mesleğinin içinde olan insanlar böyle şeyleri çabuk kabullenemiyorlar. 20 sene çalışıp aynı pozisyonda olan insanlar var 5-6 senede head chef pozisyonuna gelen insanlar var. Bu da ister istemez meslek içi çekememezlik durumuna dönüşüyor. Önemli değil, herkes kendini geliştirdiği kadar hızlı yükselir ve mesleğini eline alır. Başarınıza ortak olmak isteyen çok olur. Destek veriyormuş gibi görünüp vermeyenler, önünüzü kesmeye çalışan kişiler denk gelebilir ama bunların üstesinden nasıl geleceğiniz size kalmış. Açıkçası ben artık bu konulara gülüp geçiyorum, çünkü 21 yaşındayım ve önümde öğrenecek, kendimi geliştirecek birçok senem var ve bu durum beni mutlu ediyor. Önümü kesmeye çalışan insanların emekli olmalarına az kalmış olması beni güldürüyor.

Benzer İçerikler