Geri Dön
Tarihten bugüne İngiliz liseleri neden tercih ediliyor?

Tarihten bugüne İngiliz liseleri neden tercih ediliyor?

İngiltere’de eğitim ve öğretim ne zaman başladı? Neden İngiliz Liseleri tercih nedeni olabiliyor? Peki açılan ilk İngiliz Okulu hangisidir? İngiliz Liseleri'nin tarihi hakkında az bilinenlere Molatik olduk.

Alper Ilgınöz
Alper Ilgınöz

İngiltere’de eğitim ve öğretim, tarihsel olarak, rahip yetiştirmek için açılan okullarla başlar. Bu bağlamda açılan ilk okullardan olan King’s School 597’de, Canterbury’de, King’s School ise 604 yılında Rochester şehrinde eğitim vermeye başlar. Bu okulların temel amacı, rahiplere dini eğitim vermenin yanı sıra Latince öğretmektir. Bu okullarda sadece soylu ya da seçilmiş ailelerin 11-14 yaş arasındaki erkek çocukları eğitim alır. İlerleyen dönemlerde bu okullarda, dini eğitim ve Latince’nin yanı sıra, İncil eğitimi, diplomasi, ticaret ve hukuk dersleri de verilmiştir.

Haberin Devamı

Bu okullar aynı zamanda kilise ile yakın temasta oldukları için eğitim din temeline oturtulmuştur. 1382 yılında kurulan Winchester Koleji ise İngiltere’nin ilk bağımsız okuludur. Bu okul, kiliseden ve saraydan bağımsız olduğu için soylular tarafından finanse edilmiştir.

Başbakanların mezun olduğu okul: Eton

Eton Koleji’nin kurulması İngiltere’deki eğitimi radikal bir şekilde değiştirmiştir. Bu değişiklikle beraber, yoksul kesimin çocukları ile uzak yerlerden gelen öğrenciler, yatılı eğitim sisteminin ilk öğrencileri olmuşlardır. Böylelikle dini eğitimin yerini yavaş yavaş akademik eğitim almaya başlamıştır. Winchester Koleji’nin yatılı (boarding) olması ve okul yönetim biçimi, dönemin seçkin insanları tarafından benimsenmiştir. Bu durum Eton Koleji’nin de kurulmasına ön ayak olmuştur. Eton College 1440 yılında Kral Edward tarafından kurulmuştur. Londra’nın kuzeyinde kurulan Eton Kolej bugün de aynı bölgede eğitim vermeye devam etmektedir. Soylu ailelerin çocuklarına eğitim vermeye başlayan okul, İngiltere’nin başbakanlarını, bürokrasi kadrosunu, iş adamlarını yetiştiren okul olarak da bilinir. Son dönemde başbakanlık yapan David Cameron ve Boris Johnson da Eton Koleji’nden mezun olmuştur.

Haberin Devamı

Rönesans ve Protestanlığın kabulüyle hâkim güç bilim olur

1500’lü yıllardan sonra St. Paul School'un yanı sıra İngiltere’nin farklı bölgelerinde Harrow School, Rugby School, Shrewsbury, Westminster School gibi eğitim kurumlarının açılmasıyla nitelikli akademik eğitim veren okulların sayısı artmıştır. İngiltere’de yaşanan Rönesans ve daha sonra Protestanlığın kabulüyle dini kurumlar, okulların üzerindeki etkisini kaybetmiş ve bilim hâkim güç olarak benimsenmiştir. İngiltere’de, günümüzde sayısı 2600’ü bulan özel okullar, dünyanın her yerinden gelen öğrencilere hizmet vermektedir. Bu prestijli okullarda eğitim alan öğrenciler, nitelikli bir üniversitenin de kapısını aralar.

Eton Kolej’inden mezun olan ünlü isimler:

Prens William

Prens Harry

David Cameron

Boris Johnson

Rotschild ailesi

Harrow School’dan mezun olan ünlü isimler:

Haberin Devamı

Winston Churchill (İngiltere Başbakanı)

Robert Peel (İngiltere Başbakanı)

Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani (Katar Emiri)

Kral 2. Faysal (Irak Kralı)

İngiliz sistemini bilen eğitim danışmanını tercih edin

Sizler de çocuklarınızı, geleceğin başkanlarının yetiştiği bu okullarda okutmak ve geleceğini garanti altına almak isterseniz, İngiliz eğitim sistemi konusunda uzman, yurt dışı eğitim danışmanlık firmalarından yardım alabilir, bu okulların öğrenci kabul koşulları hakkında detaylı bilgi öğrenebilirsiniz. Bu doğrultuda çocuğunuza ne kadar erken eğitim danışmanlığı verilirse o kadar iyi ve etkili olacaktır; ortaokul hatta ilkokuldan itibaren çalışmalara başlamak gerekir. Çocuğunuzun eğitim hayatı boyunca izleyeceği yola rehberlik edecek profesyonel eğitim koçları, sizlere de destek olarak doğru ve etkili adımlar atılmasını sağlayacaktır.

alper.ilginoz@studylon.com

Benzer İçerikler