Dünya Moskova ile Washington arasında yeni kriz doğdu

Moskova ile Washington arasında yeni kriz doğdu

22.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın, önceki gün Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekileceğini açıklamasının ardından Rusya cephesinden cevap gecikmedi.

Moskova ile Washington arasında yeni kriz doğdu

Nükleer savaş tehdidini azaltmaya dönük atılmış en önemli adımlardan biri olarak gösterilen anlaşmadan çekilme fikrinin “çok tehlikeli bir adım” olduğunu ifade eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, anlaşmadan çekilmenin uluslararası alanda tepki toplayacak bir davranış olduğunu belirtti. Ryabkov, ayrıca, ABD’nin “anlaşmayı alenen ihlal etmesine” karşın, Rusya’nın anlaşmanın düzenlemelerini “en sıkı şekilde yerine getirdiğini” savunarak, ABD ile sorunların çözülmesi için ikili diyalogda ısrarcı olacaklarını belirtti. Anlaşmada imzası bulunan Mihail Gorbaçov da, Trump’ın kararının tehlikeli olduğunu ve “üstün bir zekanın ürünü olmadığını” belirterek, bunun, “silahsızlanma çabaları”na darbe vuracağını savundu.
ABD eski Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında 1987’de imzalanan anlaşma içeriğinde, menzili 500 ile 5 bin 500 km arasında olan karadan havaya orta menzilli füzelerin yasaklanması bulunuyor. Anlaşma, imzalandığı dönem itibariyle Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması’na (START) önayak olması, gelecekte imzalanan ve halen görüşmeler yürütülen nükleer silahsızlanma anlaşmalarına örnek teşkil etmesi açısından önem taşıyor. Ayrıca INF anlaşmasının ardından her iki ülke de, stratejik nükleer silahların azaltılması görüşmelerine hız vermişti.