Bursa Mübadele'nin 95. Yılı Gemlik'te Anıldı

Mübadele'nin 95. Yılı Gemlik'te Anıldı

28.01.2018 - 16:19 | Son Güncellenme:

.

Mübadelenin 95. Yılı Gemlikte Anıldı

Mübadelenin 95. yılı, Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri tarafından düzenlenen törenle anıldı.
Savaşlarda ve göç yollarında ölenler için Gemlik sahilinden Mübadil torunları denize kırmızı karanfiller bıraktı. Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, "Mübadeleye tabi tutulanlar, yüzlerce yıldır ekip biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları iş yerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bıraktı. Avrupa Birliği, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti hükumetinden iki halk arasına örülen vize duvarının kaldırılmasını tekrar tekrar talep ediyoruz. Verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan biz mübadil kökenliler de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadil kökenliler gibi aile büyüklerimizin doğdukları toprakları vizesiz olarak ziyaret etmek istiyoruz" dedi.
Eğer Avrupa Birliği vize uygulamasını sürdürecekse, mübadillerin ata topraklarını özgürce ziyaret edebilmeleri için Türkiye ve Yunanistan’ın ortak bir çözüm üretebileceğini ifade eden Çakmak, 1930 yılında iki ülke arasında imzalanan ’İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Anlaşması’ gibi benzeri ikili bir anlaşma yapılabileceğini söyledi.
Bildirinin okunmasının ardından Gemlik Müftüsü Dr. Mehmet Reşat Şavlı’nın duasıyla Mübadil torunları denize çelenk ve karanfil attı.