Dünya Mueller raporu sonunda yayımlandı

Mueller raporu sonunda yayımlandı

19.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in merakla beklenen raporunun tamamı yayınlandı. Raporda Trump’ın Ruslarla iş birliği yaptığına ilişkin bir delil bulunmadığı ifade ediliyor.

Mueller raporu sonunda yayımlandı

ABD’de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen Rusya soruşturmasıyla ilgili rapor neredeyse iki yıllık bir beklemenin ardından yayımlandı. Mueller’ın yaklaşık 400 sayfalık raporunun redakte edilmiş hali yayımlanırken, ABD Adalet Bakanı William Barr raporun yayımlanmasından önce bir basın toplantısı düzenledi. Barr, “Rus hükümeti seçimimize müdahale etmeyi amaçladı ancak Mueller’ın raporuna göre Ruslar Trump ya da onun seçim kampanyasının işbirliğini sağlayamadı” ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Barr, Mueller’in Trump’ın kampanyasının ya da başka Amerikalıların Ruslarla işbirliği yaptığına ilişkin bir delil bulmadığını söyledi. Mueller soruşturmasında Başkan Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyasının Rusya’yla gizli anlaşma yaptığı iddialarını ve Başkan’ın adaleti engellemeye çalışıp çalışmadığını incelemişti.

Haberin Devamı

Redaksiyon yapıldı

Daha önce raporun özeti kamuoyuyla paylaşılmış, bu özet özellikle Demokratları memnun etmemişti. “Mueller raporunda mümkün olduğunca şeffaf olmak adına hala devam eden soruşturmaların selameti ve üçüncü taraflara ilişkin hassas bilgilerin korunması amacıyla redaksiyon yapıldı” bilgisini veren Barr, “Mueller raporunda sadece 4 kategori gözetilerek redaksiyon yapılmıştır. Adalet Bakanlığı dışında başka kimse redaksiyon sürecinde yer almamıştır” dedi. “Mueller raporunda Başkan’ın yetkisine dayanarak kullanılan imtiyaz sebebiyle redakte edilen hiçbir bilgi yok” vurgusu yapan Barr, diğer yandan Trump’ın şahsi avukatına yayımlanmadan önce raporun redakte edilmiş halini okuma imkanı verildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Trump raporun yayımlanmasının hemen ardından twitter hesabı üzerinden konuyla ilgili bir paylaşımda bulundu. Trump mesaında “Gizli işbirliği de yargıyı engelleme de yok. (Benden) Nefret edenler ve radikal sol Demokratlar için oyun bitti” ifadelerini kullandı. Öte yandan Demokratlar Robert Mueller’in konuyla ilgili Kongre’ye ifade vermesini talep ediyor. ABD Temsilciler Meclisi’nin Adalet Komitesi dün Mueller’in 23 Mayıs’a kadar ifade vermesini talep eden bir mektup gönderdi.