Siyaset Müftülere nikah yetkisine onay

Müftülere nikah yetkisine onay

19.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisinin verilmesini öngören maddesi tartışmalı görüşmelerin ardından kabul edildi. Tasarının görüşmelerinde, CHP anayasa aykırı olduğunu savunduğu maddelerin ayıklanması için düzenlemenin komisyona iade edilmesini istedi.

Müftülere nikah yetkisine onay

Bunun üzerine açılan usul tartışmasında Ak Parti ve CHP’liler arasında FETÖ atışması yaşandı. Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Resmi nikahın gerekliliklerinde ve şartlarında herhangi bir değişiklik yoktur” derken, CHP’li Mahmut Tanal, “Ülkeyi bölmenin yolu buradan geçer. Bu proje FETÖ’nün projesidir. Eğer FETÖ ile bağlarınızı kesmişseniz, bu projeden vazgeçin. Yok gizli ittifakınız varsa, sayınız var devam edin” ifadelerini kullandı. Tanal’a yanıt veren Muş, “Biz FETÖ ile kararlı mücadele ediyoruz. FETÖ’nün kanalları kapatılıyorken ‘kapatmayı önleyemedim’ diye ağlayanlar bu mücadeleyi anlayamazlar” diye konuştu. Yeniden söz alan Tanal kürsüden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Partili milletvekillerinin geçmişte Fetullah Gülen ile çekilmiş fotoğraflarını göstererek, “Benim böyle bir fotoğrafımı gösteremezsiniz. FETÖ’yü büyüten, damatları, gelinleri getiren sizsiniz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Tercih vatandaşa ait’Eleştirileri yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “İnsanların resmi nikaha ulaşabilme imkanları arttırılmaktadır” dedi. Soylu, şöyle devam etti: “Nikah konusunda kanunlarımızda hiçbir boşluk yoktur. Her vatandaşımız resmi nikahını belediye, nüfus müdürlükleri, muhtarlıklar ve müftülüklerde yaptırabilir. Tercih tamamen vatandaşlarımıza aittir. Müracaattan tören yerine, düzenlenecek belgeden, memurun giyeceği cüppeye kadar yöntemelikteki tüm hükümleri il ilçe müftülükleri uygulayacaktır. Müftü nikah kıyarken, belediye memurunun giydiği cüppeyi giyecek. İbadethanelerde, dini mekanlarda resmi nikah kıyılamayacak. Bunu sizin desteklemeniz lazım, çünkü resmi evlendirme yetkisinin alanını yaygınlaştırıyoruz. Aile cüzdanı gösterilmeden dini nikah kıyılamaz.” Soylu nikah için müftülüklerce herhangi bir ücret alınmayacağını da bildirdi. Görüşmelerin ardından tartışmalı 6. madde geceyarısına doğru Genel Kurul’da oylanarak, kabul edildi.

Haberin Devamı