Siyaset Muhalefet ittifak turlarını hızlandırdı

Muhalefet ittifak turlarını hızlandırdı

24.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milletvekili takviyesiyle İYİ Parti’nin seçime katılamama riskini önleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu dün de SP lideri Karamollaoğlu ile görüştü. Muhalefette ‘sıfır baraj ittifakı’ formülü öne çıktı. İYİ Parti de olumlu yanıt verirse tüm partilere çağrı yapılacak

Muhalefet ittifak turlarını hızlandırdı

Seçimlerin 24 Haziran’a alınmasının ardından temasların yoğunlaştığı muhalefet cephesinde dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu arasında kritik bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Karamollaoğlu’nun 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün muhalefetin ortak adayı olmasına yönelik önerisini gündeme getirdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun net yanıt vermediği, seçeneklerin değerlendirildiğini söylediği belirtildi. Bir süredir Gül’ün ortak adaylığı için zemin yoklayan Karamollaoğlu’nun bugün İYİ Parti ile yapacağı görüşme sonrası ortaya çıkacak tabloyu Abdullah Gül ile paylaşacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Karamollaoğlu dün Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede, parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ittifak seçenekleri ele alındı.

‘Demokrasiye katkı jesti’

Seçime olumlu atmosferde girebilmek için çeşitli temaslarda bulunduklarını ifade eden Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Karamollaoğlu da şöyle devam etti:

“Bu görüşmelerimiz, bu hafta içerisinde bir takım neticelerin çıkmasına, doğmasına vesile olacak. Bu sıkışık dönemde biz ‘baskın seçim’ dedik. Bazıları ‘Hem baskın diyorsunuz, hem seçime hazırız diyorsunuz. Bu ne manaya geliyor?’ diyor. İfade ettiğim mana, iki ayağımızı bir pabuca soktular. Ceketinizi alıp evden çıkmaya kalktığınız zaman bunu iki üç dakika içerisinde yapmak var, bir de 15, 20 dakika içerisinde rahat rahat çıkmak var. Bu fırsatı vermeden bir panik havasında iktidar seçime gitme kararı aldı. Kurumları da zorluyorlar. Türkiye belki bir kazaya uğrayacak, bir potansiyeli olan İYİ Parti seçime girmeme ihtimaliyle karşı karşıya kalacaktı. Yaptıkları jest, aslında demokrasiye bir katkı sağlama babında önemli oldu. Bunu herkes de yapamaz.” “Biz temelde kendi partilerimizin menfaatlerinden çok ülkemizin geleceğiyle ilgili birtakım konularda dirsek temasına, iş birliğine ihtiyacımız olduğunu gördük” ifadesini kullanan Karamollaoğlu, bu konudaki çalışmaların bu hafta içerisinde neticelenmesini ümit ettiğini vurguladı.

Gül sorusuna yanıt

Karamollaoğlu, “Ortak aday var mı, Abdullah Gül’ün adı geçiyor, ortak aday gündeme geldi mi?” sorusuna, “Söylediğimiz, sizin o sorulara cevap, inşallah bu hafta sonuna doğru ortaya çıkar” karşılığını verdi.

Alınan bilgilere göre görüşmede, CHP’nin, Cumhur ittifakı karşısındaki 7 partinin, oy pusulasında ittifak halinde yer almasına yönelik önerisi ele alındı. Kılıçdaroğlu, partilerin bir araya gelmesinin önemine işaret ederek, “Ülkede kutuplaşma ortadan kalkmalı, normalleşme sağlanmalı” dedi. “Sıfır baraj ittifakı” olarak nitelendirilen bu seçenekle CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Vatan Partisi ve BTP’nin, birlikte yer almasının öngörüldüğü belirtildi. Böylece, tüm partilerin yüzde 10’luk seçim barajı engeline takılmadan TBMM’de temsil edilmesinin amaçlandığı ifade edildi. CHP’nin bu önerisine; HDP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin olumlu baktığı ancak İYİ Parti’nin HDP’nin de ittifakta bulunması konusunda bazı çekincelerinin bulunduğu öğrenildi. İYİ Parti’nin olumlu yanıt vermesi durumunda, diğer partilere “ittifaka katılma çağrısı” yapılacağı kaydedildi.

“Sıfır baraj ittifakı”nın hayata geçmemesi durumunda ise ikili ve üçlü diğer ittifak modellerinin değerlendirilebileceği ifade edildi.

‘İçimize sindiremedik’

Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, görüşmenin verimli geçtiğini belirterek, heyecanlı olduklarını, 25 Haziran’a gülen bir Türkiye ile uyanılacağını ifade etti. CHP’nin İYİ Parti’ye verdiği desteği hatırlatan ve demokrasiyi savunduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Gücü elinde bulunduran siyasal iktidarın, bir partiyi seçime sokmamak için özel çaba harcaması, devletin kurumlarını etkilemesi bizim içimize sindireceğimiz bir olay değildir. Biz yüzde 10 seçim barajına yıllardır karşı çıktığımızı ifade ettik. Biz demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla bu ülkede olmasını savunduk ve hala savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz. Önümüzdeki seçimler bireysel seçimler değildir. Sorun bir partinin, iki partinin sorunu değildir, sorun Türkiye sorunudur.”

Haberin Devamı

Türkiye’de birlikte huzur içinde yaşanılmasını istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, demokratik standartların geliştiği bir Türkiye’de yaşamak istediklerini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi’nin demokrasiye olan bağlılığının ve demokrasinin geliştirilmesine yönelik attığı adımların değerli olduğunu belirterek, Karamollaoğlu’na teşekkür etti.

‘Bir beklenti içinde olmadık’

Alınan bilgilere göre Karamollaoğlu görüşmede 15 CHP’li milletvekilinin İYİ Parti’ye katılması konusunda da “Demokrasinin önündeki engeli kaldırdınız. Yargının siyasallaşmasına karşı önemli bir pozisyon aldınız. Önemli bir adımdı. Siyasette bugüne kadar ki kurguyu onlar yapıyordu. Kendi isteklerine göre siyaseti şekillendiriyorlardı. Bu sefer şaşırdılar. Bundan sonraki süreçte de önemli adımların atılması faydalı olacaktır” diyerek, Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti. Kılıçdaroğlu da “Biz bunu yaparken İYİ Parti’den beklenti içinde olmadık. Tıkanıklığın önünü açmak için yaptık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İYİ Parti’ye geçen CHP’lilerden mesaj
Çocuklarımızın geleceği için

CHP’den İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekili arasında yer alan Kayseri Milletvekili Çetin Arık ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyal medya üzerinden 23 Nisan’ı kutladı. Arık, “Çocuklarımızın aydınlık geleceği, milletimizin egemenliği için Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürümeye devam edecek, bu konuda hiçbir sorumluluktan kaçmayacağız” dedi. Gürer ise “Cumhuriyetimizi, Atatürk’ün gösterdiği yoldan ayrılmadan korumak, gelecek nesillere taşımak hepimizin görevidir” dedi.DHA

Cezaevindeki çocuklara ziyaret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne geçti. Kılıçdaroğlu burada anneleriyle birlikte kalan çocukları ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun çocuklarla sohbet ederek, hediyeler verdiği bildirildi. ANKARA Milliyet

Gül’ü önerdi

Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu görüşmesinde Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili olarak da görüş alışverişinde bulunuldu. SP lideri Karamollaoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün muhalefetin ortak adayı olma önerisini de dile getirdi. Karamollaoğlu’nun, Gül’ün muhalefet cephesi için toparlayıcı bir aday olabileceği düşüncesini paylaştığı bildirildi. Kılıçdaroğlu ise bu öneriye net bir yanıt vermedi ve adaylık için farklı seçenekleri de değerlendirdiklerini aktardı. Bir süredir Gül’ün ortak adaylığı için zemin yoklayan Karamollaoğlu’nun bugün İYİ Parti ile yapacağı görüşme sonrası ortaya çıkacak tabloyu Gül ile görüşerek paylaşacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

İki seçenek de masada

Alınan bilgilere göre CHP, “sıfır baraj ittifakı” formülünün hayata geçmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı için iki seçeneğe de kapalı değil. Bu çerçevede, üzerinde uzlaşılan bir ismin ortak aday olması ya da her partinin kendi adayını çıkarması seçeneklerinin de değerlendirildiği ancak henüz bir karara varılmadığı belirtiliyor. CHP’de diğer partilerin önerdiği isimlerin yanı sıra, İlhan Kesici, İlber Ortaylı, Yılmaz Büyükerşen gibi isimlerin de tartışıldığı öne sürülüyor.