Mülakat Öncesi Neler Yapmalı?

Kariyerinizde sizi yukarıya taşıyacak bir pozisyon için davet aldınız. Vaov müthiş…

Tarkan’ ın dediği gibi “Başkası olma kendin ol… Böyle çok daha güzelsin”

Gerçekten de öyle mülakatlarda kendiniz olmalısınız, her ne kadar söyleyeceğiniz her kelimeye hazırlanmış olsanız bile, bunu mülakatı yapan kişiye hissettirmeden özümsemiş bir şekilde mülakat sürecini yönetmeniz gerekiyor. Tabii bu kadar rahat bir şekilde mülakat sürecini yönetmeniz için iyi hazırlık şart. Mülakatlar birer satış görüşmesi… Ürün sizsiniz ve en iyi şekilde tanıtmanız gerekiyor. Bunu unutmayın…

Haberin Devamı

Bu arada elinizi kolunuzu sallayarak gitmeyeceksiniz tabii, değil mi? Belki çok yoğun bir tempoda çalışıyorsunuz, belki de bu kaçıncı mülakatınız. Ancak ciddiye alıp, harcadığınız enerjiyle zaman ayırıp yaptığınız bu yatırımla mülakatınızın iyi geçmesini sağlayacaksınız… Belki mülakat sonrasında siz istemeyeceksiniz ancak karşı tarafta bırakacağınız etki sizin iziniz olacak ve kariyerinizde ileride fark yaratacak belki.

Mülakat öncesi neler yapmanız lazım daha önce de bahsetmiştim ama kısaca tekrarlayalım.

Pozisyon nedir, hangi yetkinlikler bekleniyor, bu pozisyon için güçlü yanlarınız neler, hangi sorular gelebilir, şirketin profili nedir, görüşmeyi yapacak kim? Önünüze çıkabilecek engel sorulara karşın “Aslında ….” İle başlayacak olası cevapları bile düşünmeniz gerekir. Ne kadar çok iyi hazırlanır ve bu sorulara verecek cevaplarınız hazır olursa konfor alanınız genişler, kendinizi daha rahat ve güvende hissedersiniz. Önce yazın ve sonra ayna karşısında kendinize veya bir yakınınıza cevaplarınızı anlatın. Danışanlarımla bu konuların hepsine detaylı bir şekilde çalışıyoruz. Mutlaka ve mutlaka mülakatlara hazırlanmanızda fayda var. Mülakatta birebir aynı sorular sorulmayabilir, rahat olun konunun özü sizde. Şunu düşünün mülakatlar adayların dinlenildiği görüşmelerdir, bekledikleri cevapları anlatırsanız dinlenir ve ilgi çekersiniz. Görüşmecinin dikkatini çekmek için maksimum 8-10 dakikalık vaktiniz var. Güç bende artık deyip olabildiğince mülakatlarda akıcı bir şekilde profesyonel kimliğinizi iyi anlatmaya gayret edip şovunuzu yapın. Aman dikkat ukalalık değil sadece işinizde iyi olduğunuzu ve doğru bir profil olduğunuzu hissettirin. Su gibi anlatmalısınız yaptıklarınızı ve örnek olaylarınız hazır olmalı. Ayrıca pozisyonu, şirketi, çalışan profillerini, haberlerini, hizmetlerini, değerlerini vb. iyi araştırmanız gerekir. Bu detayları bilmeniz malum çok önemli.Siz nasıl yeni bir bakış açısı getirir ve ne yaparak fark yaratırsanız detaya hazırlanmanız da faydalı olur, fark yaratır. Pozisyon ve şirket iş süreçleri ile ilgili sorularınız hazır olsun, ne kadar ilgili olduğunuzu gösterir.

Haberin Devamı

Karşınıza çıkabilecek olası sorulara, örnek olaylara, güçlü yanlarınıza, gelişim alanlarınıza, şirkete, pozisyona ait sorularınıza hazırlanmalı notlarınızı almalısınız.

Mülakat günü ne giyeceksiniz, dış görünüşünüz nasıl olacak, ulaşımınız nasıl olmalı bunlara hazırlanmalısınız. Kıyafetinizin, saatiniz, makyajınız, tıraşınız bunlar çok önemli. İşe başladığınızda şirketinizi ve kendinizi dış görünüşünüzle de temsil edeceğinizin ilk sinyalini vermiş olacaksınız. İster üst düzey yönetici ister bir uzman olun fark etmez. Ulaşımınızı, nasıl gideceğinizi araştırın, rahat ve vaktinde olmanız gereken saate göre planlamanızı yapın, kafanız rahat olsun.

Haberin Devamı

Mülakata zihinsel ve bilişsel hazırlık kadar fiziksel hazırlık kendinize olan güveninizi artırır. Her detayın hazır olması sizi rahatlatır.

Hadi mülakatın öncesi son on-on beş dakika öncesini düşünelim. İlk intiba birkaç saniye içinde edinilir. Sözel iletişim kadar beden diliniz de sizi yansıtır. Düşünceleriniz pozitif olsun ki yaratacağınız etki de pozitif olsun. Kendinizi en iyi hissettiğiniz, mutlu anlarınızı düşünerek enerjinizi artırabilirsiniz. Bu kadar hazırlık yapmışken ufak detaylarla kafanız dağılmasın, olumsuz bir etki bırakmayın.

Mülakata biraz erken gidin ama şirkete hemen girmeyin.

Mutabık kaldığınız saatin çok öncesinde gitmeniz olumlu değil olumsuz etki bırakır. İşler sadece size göre ilerlemiyor, bence şık değil. Yarım saat değil 10-15 dakika önce gidin. Çok mu erken gittiniz o zaman dışarıda uygun bir yerde bekleyin. Hadi enerjinizin arttığı ve motivasyonunuzun yüksek olduğu anları düşünün. Belki de o iş yerinde çalıştığınızı hayal ederek olumlama bile yapabilirsiniz. Enerjiniz yüksek olsun.

En sıcak, en samimi içten tebessüm en şık aksesuarınızdır.

Gülümseyen ifadeniz kendinize güveni ve pozitifliğinizi gösterir. Güvenlikten, danışmaya kadar karşılaştığınız kişilere gülümseyerek izinizi bırakın. Belki de bu çalışanlar görüşeceğiniz yönetici ile iyi ilişkilere sahip. Hem gülmek bulaşıcıdır kendi enerjinizi de dolaylı yönden artırırsınız.

Mülakat için prova yapmayın bırakın ve sakinliğinizi korumaya odaklanın.

O kadar çalıştınız, araştırdınız hazırsınız… Söyleyeceklerinizi tekrarlamayın son dakikakalarda. Sonunda ölüm yok ya, sonuç olumsuz bile olsa bu sizin için hayırlı olandır. Derin nefeslerle kendinizi sakinleştirin, çevrenizi gözlemleyin. Belki de mülakat sırasında kullanabileceğiniz ipuçları yakalayacaksınız.

Beklerken notlarınıza, kilit kelimelerinize son bir kez daha göz atın.

Tekrardan Google’ dan yeni araştırma yapmanız vaktinizi alır, heyecanınızı artırır ve belki kafanızı karıştırır. Son dakika yeni araştırma yapmak yerine notlarınıza bakın. Görüşme için aldığınız kilit kelimelere birkaç saniye göz atın. Güçlü yanlar, uzmanlıklar, eşleşen özellikler… Kelimeler güçlüdür.

Sosyal medya hesaplarınızı, e-postalarınızı kontrol etmeyin veya oyun oynamayın

Anlıyorum beklemek stresli ama telefonunuzla uğraşmanız odak noktanızın mülakat dışına kaymasına sebep olur. O an kariyerinizi şekillendirmek her detaydan daha önemli. Çok acil ve önemli konular varsa süreci iyi yönetmeli, bunların dışında ki konuların sizi dağıtmasına izin vermemelisiniz.

Duruşunuza odaklanın…

Kendinize güveniniz dışarı yansısın. Oturuşunuz, çantanızı koyduğunuz yer vb. sizinle ilgili fikir verir. Son kez kıyafetlerinizi, makyajınızı gözden geçirin. Gerekirse diğer ihtiyaçlarınızı karşılayın. İlk intiba çok önemli değil mi?

Mülakatın yapılması için toplantı odasına davet edildiniz. Yüzünüzde gülümseme, kendinize güvenen emin adımlarla mülakat odasına girin ve hadi gösterin kendinizi mülakata imzanızı atın.

Bu da benden olsun

Bugün babamın vefatının sene-i devriyesi. Mekânın cennet olsun babam, nurlar içinde uyu. Oğuz’ um ve Mira’ m şükürler olsun varlığınıza, şükür sebeplerimsiniz. Sizi çok ama çok seviyorum.

KARİYERİNİZ PARLASIN

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER

Kariyer Gelişim ve İnsan Kaynakları Danışmanı

Instagram : esra__kemer

Facebook : Esra Kemer - CVCheckup