Mutfak Planlaması İçin Pratik Fikirler

Merhaba sevgili milliyet okuyucuları,

Mutfaklar, ev dekorasyonunda belki de ilk sırayı alan yerlerdir. Özellikle biz hanımların evimizde en sık vakit geçirdiğimiz yer mutfaklarımızdır. Bu nedenle mutfak planlamasına ve kullanım alanlarına çok dikkat etmek gerekiyor.

Mutfaklarınızın kullanışlı olması için altın kurallara uymak gerekiyor.Eğer sıfırdan bir mutfak yapılacak ise bir iç mimar ile çalışmak işinizi daha da kolaylaştıracaktır.Böylece ocak, fırın, buzdolabı, dolap yerleşimi ve yemek alanı en doğru şekilde planlanacaktır.

Haberin Devamı

Mutfak planlaması yaparken en önemli konu mutfağımızın metrekaresi ve şeklidir. Her mutfak şekline aynı mutfak planlaması yapılması son derece yanlış olur. Örneğin; mutfağınızda köşe bölüm varsa, buraya ocak veya evyenizi koymanız hem mutfağa derinlik kazandırır hemde size fazladan çalışma alanı çıkar.

Biz iç mimarların bir mutfak tasarlarken dikkat ettiğimiz altın kural şöyledir:

Depolama (buzdolabı) – yıkama (evye) – pişirme (ocak ve fırın) . Bu üç kullanım alanının sırası ile yan yana veya üçgen oluşturması kullanıcıya büyük kolaylık sağlamış olur.

Mutfaklarda bir diğer önemli konu ise, mutfağımızın metrekaresine göre malzeme ve renk tonlarını belirlemektir. Dar ve uzun bir mutfağa koyu renkli mutfak dolapları ile dekore etmek son derece yanlış bir seçim olur. Çünkü, mutfağı hem olduğundan daha dar gösterir hemde mutfak içinde zaman geçiren için yorucu ve boğucu olur.Bunun yerine açık renk dolaplar, üst dolapları şeffaf cam veya buzlu cam ve ara ara raflar yapmak daha doğru olacaktır.

Tam tersi olarak mutfakların çok büyük olması da işlevsellik acısından çok da kullanışlı değildir. Yerimiz bol ve geniş diye çok sık dolaplar ile planlanır ise göz estetiği açısından hiç uygun olmaz. Mutfağın planına ve ev sahibinin kullanım kolaylığına göre üst dolap ve raflar şeklinde tasarlanabilir. Geniş ve uzun ise dolap bitiminin olduğu yere masa ve sabit oturma alanı konulabilir.

Mutfak aydınlatması da evin her bölümünde olduğu gibi önemlidir. Rahat çalışmak için mutlaka dolap altı aydınlatma olmalıdır.Tavanın genelinde spot aydınlatmalar varsa,mutfak masası üzerinde sarkıt avize olması hem mutfağınıza dekoratif bir görüntü sağlar hemde ışığı yeterli seviyede yansıtır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak, mutfaklarımızı kullanım açısına göre ve büyüklüğüne göre değerlendirmek en doğrusudur.

Hepinize mutlu, huzurlu ve sağlıklı hafta diliyorum....

İç Mimar Sinem YILDIRIM SAY