Siyaset Müttefikliğimizin baltalanmasına izin vermemeliyiz

Müttefikliğimizin baltalanmasına izin vermemeliyiz

19.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, NATO tatbikatındaki “Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı” skandalına ilişkin, “Kimsenin müttefikliğimizi baltalamasına izin vermemeliyiz” dedi.

Müttefikliğimizin baltalanmasına izin vermemeliyiz

Akar, Kanada’da düzenlenen Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’nda “Halifax Söylevi” başlıklı konuşma yaptı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de foruma katılan dinleyiciler arasında yer aldı.
Konuşmasında terörle mücadeleye değinen Akar, “Bazı müttefiklerimiz, PKK’nın yandaşı ve eş değeri olan YPG ve PYD gibi örgütlerle iş birliğine gidip bunları her alanda desteklemiş ve savaş suçuna iştirak etmişlerdir. Ne yazık ki bazı müttefiklerimizin söz konusu terör örgütlerine silah temin ettiklerini görmek üzüntü vericidir. Buradaki silah ve cephaneler, Türk vatandaşları aleyhine kullanılmıştır” dedi.
NATO’nun tarih boyunca var olmuş en başarılı ve en etkili askeri organizasyon olduğuna dikkati çeken Org. Akar, “Yakın zamanda NATO’nun düzenlendiği askeri tatbikatların birisinde söylenilenlere göre, bireysel olarak ve belki de FETÖ tarafından desteklenmiş kişilerce gerçekleştirilmiş çirkin ve kabul edilemez bir olay yaşandı. NATO idarecileri, zamanında ve gereğine uygun bir şekilde tepki gösterdi. Kimsenin müttefikliğimizi ve dayanışmamızı baltalamasına izin vermemeliyiz” diye konuştu. Akar, Türkiye’nin, NATO’nun Doğu ve Güneydoğu kanadını koruduğunun altını çizerek, Türkiye’nin NATO içinde en çok askere sahip ülkelerden biri olduğunu ve Türkiye’nin 11 farklı ülkedeki 14 NATO misyonuna destek verdiğini vurguladı.
BM’ye çağrı
FETÖ’nün darbe girişiminde bulunduğunu hatırlatan Akar, “Ne mutlu ki bu darbe girişimi yüksek seviyedeki siyasi liderlik ve halkımızın kahramanca duruşu sayesinde yenilgiye uğratıldı” dedi. Akar, “Ne yazık ki FETÖ üyelerine müttefiklerimiz tarafından sığınma hakkı veriliyor. Bu FETÖ üyeleri, kara propagandalarını bu ülkelerden devam ediyor” dedi.
Terör örgütleri arasında etnik ve dini köken ayrımcılığına gidilmemesi gerektiğini vurgulayan Akar, “Cumhurbaşkanımızın da Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyine atfen söylediği gibi şunu hatırlamalıyız: ‘Dünya, 5’ten büyüktür.’ BM Güvenlik Konseyi, kendi sorumluluklarını da yerine getirmeli ve milyonları etkileyen trajediler karşısında etkin olmalı” dedi.

Müttefikliğimizin baltalanmasına izin vermemeliyiz


AB Bakanı Ömer Çelik ve Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Halifax Pier 21 Göçmen Müzesi bahçesindeki Çanakkale anıtını ziyaret etti.