Dünya ‘Müzakere istiyorsanız baskıları kaldırın’

‘Müzakere istiyorsanız baskıları kaldırın’

25.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin baskıları sona erdirmesi ve özür dilemesi halinde müzakere masasına oturabileceklerini söyledi. Başkent Tahran’da Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Ruhani, ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook’un, İran’la nükleer ve füze programını kapsayan yeni bir anlaşma yapılması çağrısına cevap verdi.

‘Müzakere istiyorsanız baskıları kaldırın’

Yalnızca ABD’nin baskılarını sona erdirmesi ve hukuk dışı girişimleri nedeniyle özür dilemesi halinde bu ülkeyle müzakere masasına oturabileceklerini vurgulayan Ruhani, ABD’nin İran petrol ihracatını sıfırlama hedefinin mümkün olmayacağını ve İran’ın farklı yöntemlerle petrol satışına devam edeceğini söyledi. Konuşmasında İran petrolüne ambargolardan doğan açığı kapatacaklarını açıklayan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) de hedef alan Ruhani, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in 1990’da Kuveyt’i işgal ettiği sırada İran’dan işgale destek istediğini ancak İranlı liderlerin bu talebi reddettiğini anlattı.

Haberin Devamı

Hamaney sert çıktı

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ise, başkent Tahran’daki konutunda kalabalık bir işçi grubunu kabulünde yaptığı konuşmada, ABD’nin muafiyetleri sona erdirmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hamaney, “Onların çabaları bir sonuca varmayacak. İhtiyacımız kadar petrolü ihraç etmeye devam edeceğiz. Onlar düşmanca girişimlerinin cevapsız kalmayacağını bilmelidir” dedi.

Beyaz Saray’dan pazartesi günü yapılan yazılı açıklamada, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan Türkiye’nin de dahil olduğu 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceği duyurulmuştu.

Yazarlar