Dünya Son dakika: Myanmar ve Bangladeş'ten Arakan anlaşması

Son dakika: Myanmar ve Bangladeş'ten Arakan anlaşması

23.11.2017 - 11:32 | Son Güncellenme:

Yüz binlerce Müslümanın baskı ve şiddet yüzünden evlerinden kaçmak zorunda kalmalarının ardından; Myanmar ve Bangladeş, Arakanlıların ülkelerine dönmeleri için mutabakat anlaşması imzaladı.

Son dakika: Myanmar ve Bangladeşten Arakan anlaşması

Myanmar ve Bangladeş, Arakan Müslümanlarının ülkelerine dönmesi için mutabakat anlaşması imzaladı. Reuters'a konuşan Myanmar Göç Bakanlığı Müsteşarı Mying Kyaing, "Bangladeş kişisel bilgi formlarını bize geri gönderdiği gibi, onları almaya hazırız" dedi.

Haberin Devamı

Bangladeş, 25 Ağustos'tan bu yana kendilerine sığınan 600 binden fazla Arakan Müslümanının ülkelerine geri dönmesi gerektiğini belirtiyordu. Myanmar ise ülkedeki zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan yüz binlerce Arakanlıyı vatandaş olarak kabul etmeye yanaşmıyordu.

Bu gelişme, ABD'nin Arakan'da yaşananlar için "etnik temizlik" demesinin ardından yaşandı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddeti dün ilk kez "etnik temizlik" olarak nitelendirerek, katliamlardan sorumlu olanların yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirtmişti.

Öte yandan kapalı oturumda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Arakan krizinde "şiddete sebep olan (Myanmar güvenlik güçleri mensupları ya da yerel infazcılar) kişileri hedef alan yeni yaptırımlar getirmeye hazırlandıklarını" ifade etmişti. Yetkili, "Arakan'da yaşanan etnik temizliğin planlı ve organize" olduğunu, sorumlularının belirlenerek yargı önüne çıkarılması gerektiğini dile getirmişti.

Haberin Devamı

ABD açıklamada gecikti mi?

ABD'nin Arakan için "etnik temizlik" tanımlamasını kullanmasının uzun zaman alması kamuoyunda dikkat çekerken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, 11 Eylül'de Cenevre'de yaptığı konuşmada Myanmar ordusunun Arakan eyaletindeki operasyonlarını "tam bir etnik temizlik örneği" olarak tanımlamıştı.

Daha önceki Dışişleri Bakanlığı basın brifinglerinde konuyla ilgili sorulara yanıt veren Sözcü Heather Nauert, Arakan için etnik temizlik tanımının yapılması konusunda henüz emin olmadıklarını, emin olmaları halinde Myanmar ordusu ve güvenlik güçlerine bazı yaptırımlar almaları gerekeceğini açıklamıştı.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu rakam 350 binin altına geriledi.

Haberin Devamı