Teknoloji NASA, Mars toprağından tuğla yaptı

NASA, Mars toprağından tuğla yaptı

29.04.2017 - 11:14 | Son Güncellenme:

Mars'a koloni kurmak için çalışmalarını sürdüren Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars toprağından oldukça dayanıklı bir tuğla yapmayı başardı.

NASA, Mars toprağından tuğla yaptı

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Diego Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalışma kapsamında Mars'ta kullanılabilecek tuğla geliştirildi. Bilim adamları gezegenin kırmızı topraklarını fırın ya da ilave hiçbir malzeme kullanmadan tuğlaya dönüştürebildiler.

Haberin Devamı

NASA, Mars toprağından tuğla yaptı

NASA tarafından finanse edilen araştırma ilk etapta Mars toprağını baz alarak tuğlalar yapmayı denedi. Ancak bilim insanları, simülasyon esnasında yüksek bir basınca maruz kaldığında polimerlere gerek olmadığını keşfetti. Yapılan testlerle bu tuğlaların çelikle güçlendirilmiş betonlardan daha dayanıklı olduğu tespit edildi.

NASA, Mars toprağından tuğla yaptı

San Diego Üniversitesi Yapısal Mühendislik Profesörü ve makalenin baş yazarı Yu Qiao, "Mars'a gidecek ilk insanlar öncü olacaklar ve inanılmaz derecede cesurlar! Onların tuğlarını yapacak kişi olmaktan onur duyacağım." dedi.

Kişi başı 200 bin dolar

SpaceX ve elektrikli araç üreten Tesla Motors''un CEO'su Elon Musk, en erken 50 yıl içerisinde Mars'ta kendi kendine yetebilen bir koloni kurmayı planladıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Mars biletinin kişi başı 200 bin dolar olacağını öngören Musk, maliyetin bu ücret seviyesine düşürülebilmesi için, halen üzerinde çalıştıkları 'yeniden kullanılabilir roketler' gibi bazı teknolojik gelişmelerin zorunlu olduğunu ifade etti.

Mars'a ilk insansız yolculuğu 2018'de yapmak istediklerini söyleyen ünlü girişimci, 2024'te ilk insanın kızıl gezegene gönderilmesinin, 2025'te ise uzay gemisinin kızıl gezegene ulaşmasının planlandığını kaydetti.