Dünya NATO zirvesinde gündem Rusya

NATO zirvesinde gündem Rusya

14.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarının katılımıyla Brüksel’de gerçekleşen toplantıda, gündemin ilk sıralarında, ABD ile Rusya’nın çekilme kararı aldığı INF anlaşması ve olası etkileri yer aldı

NATO zirvesinde gündem Rusya

NATO’nun 29 üyesinin savunma bakanlarını iki günlüğüne Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya getiren Savunma Bakanları Toplantısı dün başladı. NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil ediyor.

Haberin Devamı

Toplantının açılış konuşması yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ilk oturumda Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) ele alınacağını hatırlatarak, Rusya’nın yıllardır SSC8 adlı füze sistemini geliştirerek ve test ederek anlaşmayı ihlal ettiğini kaydetti. Stoltenberg, ittifakın 6 yıldır bu konuda Moskova yönetimini uyardığını ancak sonuç alınamadığını da ifade etti. Stoltenberg, “Bir tarafın uyguladığı anlaşma güvenlik sağlayamaz. Bu nedenle ABD 6 ay içinde anlaşmadan çekileceğini açıkladı. Tüm müttefikler bu kararı destekliyor” dedi ve “Rusya’ya INF Anlaşması’nın yükümlülüklerini yerine getirmesi için çağrıda bulunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini duyuran Stoltenberg, bunu Rusya’yla diyaloğu sürdürmek için önemli bir platform olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

6 ay süre var

Stoltenberg anlaşmanın iptal olması durumunda ne yapacaklarının da görüşüldüğünü belirtirken, “Bu çok ciddi. Tepkimiz ortak olacak. Tepkimiz ölçülü ve savunmaya yönelik olacak çünkü yeni bir silahlanma yarışı istemiyoruz. Avrupa’ya yeni nükleer silah sistemleri yerleştirme niyetimiz de yok” ifadelerini kullandı. NATO üyeleri, SSC-8 ismiyle tanınan füzelerinin Rusya’ya Avrupa’ya yönelik bir nükleer saldırı başlatma olanağı verdiğini ifade ediyor. Rusya ise bu füzelerin menzilinin 500 kilometreden az olduğunu iddia ediyor ve ABD’nin de anlaşmayı çiğnediğini öne sürüyor. İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya’nın anlaşma şartlarına dönmesi için elimizden geleni yapmamız gerek” derken, bunun için hala 6 aylık bir sürelerinin olduğunu ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bakanların aynı zamanda külfet paylaşımını da ele alacağını belirterek, müttefiklerin savunmaya daha fazla yatırım yapmaya başladığının altını çizdi. Stoltenberg,, son iki yılda Avrupa ve Kanada’nın savunma harcamalarına 41 milyar dolar eklemesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Toplantıda aynı zamanda NATO’nun Afganistan, Irak ve Kosova’daki misyonlarının gündeme geleceğini belirten Stoltenberg, Makedonya’nın ise ilk defa davetli olarak toplantıya katıldığını belirtti.