Gündem Nâzım’ın eşyaları çöpten müzayedeye

Nâzım’ın eşyaları çöpten müzayedeye

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uzun yıllar Kemal Sülker koleksiyonunda bulunan ve daha sonra Sülker tarafından bizzat İstanbul’daki özel bir koleksiyona bağışlanan Nâzım Hikmet’e ait şiir ve objeler, yıllar sonra kâğıt toplayıcıları tarafından çöpte bulundu. Eserler şimdi online müzayede ile satın alınabiliyor.

Nâzım’ın eşyaları çöpten müzayedeye

Nâzım Hikmet’in, kağıt toplayıcıları tarafından çöpte bulunan cezaevinde yaptığı objeler, Ata Müzayede tarafından online olarak satışa çıkarıldı. Nâzım Hikmet’in hapishane döneminde de sık sık mektuplaştığı Kemal Sülker, uzun yıllar gözü gibi baktığı Nâzım koleksiyonunun bir bölümünü, İstanbul’daki özel bir koleje bağışladı. Kolejin kütüphanesinde yıllar sonra yapılan tasnif sonrası Nâzım’ın koleksiyonunun bir bölümü SEKA’ya, bazıları koleksiyonculara, bir bölümü ise çöpe gitti. Kâğıt toplayıcıları tarafından çöpte bulunan Nâzım Hikmet’in özel eşyalarının yer aldığı koleksiyon, Ata Müzayede tarafından online müzayedede satışa çıkarıldı.

Haberin Devamı

Nâzım’ın eşyaları çöpten müzayedeye

Satılacak eserler arasında Nâzım Hikmet’in kendi el yazısıyla yazdığı ‘Nikbinlik’ şiiri, eşi Piraye’ye notlar yazdığı ipek mendil, el işi kolye, ahşap oymalı dikiş kutusu, kendi dokuduğu ipek kumaş, kravatı, ‘Talihsiz Yusuf’ adlı tablosu ve telden yaptığı imzası yer alıyor.

Nâzım’ın eşyaları çöpten müzayedeye

Müzayedede ayrıca Atatürk’ün naaşının Etnoğrafya Müzesi’nden Anıtkabir’e naklinin fotoğrafı, Atatürk’ün yeni Türk harfleri konusunda verilen konferansı dinlerken çekilen fotoğrafı, Süleyman Demirel’in fötr şapkası, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ilk basım ve ıslak imzalı ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ kitabı, Ali Fuat Cebesoy’a verilen demir haç nişan beratı, altın Osmanlı tuğra işçilikli kolye, Fikret Mualla’nın 1937 yılına ait çini mürekkebi tablosu, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı 1. Kupası’nın da bulunduğu 150 parçalık koleksiyon da satışta.

Haberin Devamı

Yarın son gün

Ata Müzayede Yetkilisi Hande Ketenci yaptığı açıklamada, koleksiyonun en önemli objelerinin Nâzım Hikmet arşivi olduğunu söyledi. Ketenci, bu koleksiyon içinde ön plana çıkan parçanın Nâzım Hikmet’in kaleme aldığı ‘Nikbinlik’ şiiri olduğunu belirtti.

www.atamuzayede.com üzerinden 14 Haziran’da başlatılan online müzayede yarın saat 23.00’te sona erecek. - İSTANBUL (AA) - ÇİĞDEM ALYANAK